Legatura dintre un intestin sanatos si un sistem imunitar sanatos

0
(0)

Nutritia este un taram complex, iar miliardele de microbi care traiesc in intestin pot fi influentate de o serie intreaga de factori externi. Cum putem face, insa, sa influentam acesti factori si sa facem modificarile ce tin de stilul nostru de viata, astfel incat sa determinam evolutii pozitive si sa reusim sa sprijinim sistemul imunitar.

Incepem sa intelegem din ce in ce mai multe despre importanta sistemului imunitar si legatura dintre acesta si intestin – un procent incredibil de 70% din sistemul imunitar se gaseste in intestin. Cercetarile arata ca ceea ce se intampla in intestine iti poate afecta sau sustine sistemul imunitar. In plus, sta in puterea ta sa ai grija de sanatatea ambelor, nu doar pentru moment, ci si pentru viitor.

Sistemul imunitar este complex si foarte receptiv la mediul extern, pornind de la factorii de stres si ajungand la ceea ce mananci. Ceea ce insa nu stii este ca atat intestinul, cat si sistemul imunitar au evoluat impreuna si functioneaza unul langa celalalt, ceea ce justifica de ce specialistii spun intotdeauna ca un intestin sanatos sustine si sanatatea sistemului imunitar.

Cand vorbim despre „sanatatea intestinului”, vorbim de fapt despre functionarea fiziologica a intestinului (de exemplu, motilitatea) si despre lumea fascinanta a microbiomului intestinal – un intreg ecosistem de microorganisme si materialul genetic al acestora, cum ar fi bacteriile, drojdiile si ciupercile care traiesc in noi, in jurul nostru si pe noi, majoritatea stabilindu-si resedinta in intestinul gros.

Gandeste-te la microbiomul tau ca la o jungle tropicala, care gazduieste o multime de specii diferite, fiecare dintre ele jucandu-si rolul in imunitate si sanatate. Ca atare, un microbiom intestinal divers este asociat cu o sanatate mai buna. La fel ca orice ecosistem, microbiomul intestinal poate fi uneori complet dezechilibrat, o situatie in care e posibil sa ai parte de simptome digestive care iti pot afecta sistemul imunitar.

Stim ca schimbarile ce tin de dieta si de stilul de viata pot sprijini un intestin mai sanatos. Aceste lucruri nu sunt cuprinse intr-un elixir magic sau intr-o pilula. Ele sunt modificari simple, de zi cu zi, la indemana tuturor.

1. Adopta o dieta bogata in plante

Asemeni oamenilor, diferitele bacterii prospera si se dezvolta in prezenta anumitor alimente. Cercetarile arata ca ar trebui sa avem ca obiectiv consumul unui numar de 30 de alimente diferite pe baza de plante, in fiecare saptamana, pentru a sustine un microbiom divers. Asa ca poti incepe sa faci o lista chiar acum, pentru a vedea la ce numar ajungi!

Ingredientele pe baza de plante includ si alimente neperisabile, precum nuci, seminte, fasole si leguminoase – ceea ce probabil ca iti va alunga o parte din presiune! Nucile si semintele sunt excelente cand sunt presarate peste smoothie-uri, salate si adaugate la cartofi prajiti, fiind o modalitate excelenta de a te asigura ca folosesti tot ceea ce ai prin casa! Incepi sa iti schimbi mentalitatea, punand un pret mai mare pe adaugare si nu pe limitare!

2. Limiteaza alimentele procesate

Poate ca pare evident, insa multe alimente extrem de procesate au tendinta de a contine aditivi si emulgatori care pot face ravagii in gradina ta de microbi. Reducerea consumului de alimente procesate (si de bauturi!) poate fi o victorie usoara atunci cand vine vorba de grija acordata microbilor. Fa modificari simple, precum utilizarea cheddar-ului real in locul branzei feliate pentru sandwich-uri, sau o kombucha acidulata in locul unui suc diet acidulat.

3. Consuma mai multe fibre

Fibrele sunt eroul necunoscut al nutritiei, dar din pacate 9 din 10 oameni nu consuma niciodata suficiente fibre! Specialistii recomanda consumul a aproximativ 30g de fibre pe zi – asa ca s-ar putea sa te simti usurat sa afli ca nu este vorba doar de suc de prune si de cereale! Pentru a intelege cat inseamna 30 de grame, un mar mediu are aproximativ 2,1 grame, astfel ca 30 de grame de fibre chiar inseamna mult!

Exista o multime de tipuri diferite de fibre (soiuri diferite care hranesc microbi diferiti), dar din fericire natura le-a ambalat in multe alimente pe baza de plante – din nou, o varietate de fibre diferite este esentiala! Poti consuma, astfel, cereale integrale, fructe, legume, nuci si leguminoase. Fibrele joaca un rol important in sanatatea intestinului, producand alimente pentru fermentarea bacteriilor, contribuind la formarea scaunelor, dandu-le o consistenta mai moale si mentinand procesele in miscare.

Si mai important, o dieta bogata in fibre poate reduce riscul cresterii nivelului de colesterol, al bolilor de inima, diabetului si cancerului de intestin. Asadar, are cu mult mai multe beneficii decat faptul ca te ajuta sa “iesi”.

4. Porneste un jurnal

Nu vorbim despre un jurnal alimentar in care sa numeri caloriile pe care le consumi, ci despre monitorizarea a ceea ce mananci, a modului in care te simti (atat mental cat si fizic), a scaunului (exact cum auzi!!) si a cat de mult te misti pentru a fi in acord cu organismul tau si sa depistezi tiparele.

Cand te-ai intrebat ultima data „cum te simti azi”? Intelegerea si ascultarea corpului sunt foarte importante pentru intelegerea intestinului tau si, de cele mai multe ori, nu ai timp sa il asculti pana cand ceva nu merge bine sau pana cand constati ca nu intelegi ce se intampla. Tinand un jurnal, vei fi surprins de cat de multe lucruri vei observa!

5. Pe cat posibil redu stresul

E adevarat ca traim vremuri stresante, insa stresul, anxietatea si depresia pot avea un efect direct asupra microbiomului si pot afecta nivelul de functionare a intestinului si invers! Cercetarile arata ca persoanele care sufera de anxietate si/sau depresie au o gama mai putin variata de bacterii intestinale decat cele care nu au astfel de probleme.

E posibil ca situatia actuala sa ne tina pe modul “lupta sau zbori”, insa respiratia adanca te poate comuta pe modul „odihna si digestie”, spunand corpului ca e vremea sa te relaxezi.
Destresarea nu trebuie sa insemne neaparat bai lungi si pozitia cainelui cu fata in jos. Poti gasi si alte moduri de a te relaxa!

Sursa: https://www.planetorganic.com/blogs/articles/how-a-healthy-gut-can-support-a-healthy-immune-system

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.