Infectia sinusurilor sau sinuzita – simptome si tratament

5
(2)

Sinuzita reprezinta inflamarea mucoasei care imbraca sinusurile si fosele nazale. Sinusurile sunt spatii goale, localizate in jurul ochilor, obrajilor si a nasului. Cand mucoasa se inflameaza, aceasta blocheaza drenajul fluidului din sinus spre nas si gat, determinand durere si presiune in sinusuri. Bacteriile si fungii gasesc atunci un teren prielnic in sinusurile incapabile sa dreneze corespunzator. Rezultatul consta in mucozitati purulente si dureri care pot deveni severe dupa o saptamana.

In ultimii ani, sinuzita ocupa unul dintre locurile fruntase in lume pe lista afectiunilor pentru care se prescriu antibiotice, lucru foarte neplacut. Iar acest aspect se adauga celor legate de cheltuielile facute de stat si de bolnavi pentru a se trata, de durerile severe pe care pacientii le suporta si de zilele de munca pierdute.

Desi cei mai multi medici aleg sa trateze aceasta afectiune cu antibiotice, majoritatea infectiilor sinusurilor sunt doar un rezultat al racelilor si virusilor, asadar se vor ameliora in momentul in care congestia nazala incepe sa se amelioreze. Din fericire, desi de multe ori neglijate, exista o multime de metode naturale pentru tratarea acestor afectiuni, printre care includerea anumitor produse in alimentatie si eliminarea altora, utilizarea sprayurilor nazale cu solutii saline sau utilizarea uleiurilor esentiale si suplimentelor despre care s-a dovedit stiintific ca ajuta la tratarea sinusurilor inflamate.

Ce este infectia sinusurilor sau sinuzita?

Sinusurile sunt, asa cum spuneam la inceput, cavitati sau spatii goale prin care circula aerul printre oasele si cartilajele care inconjoara nasul. Infectia sinusurilor sau sinuzita apare atunci cand aceste cavitati sunt infundate si inflamate. In mod normal, sinusurile sunt pline cu aer, iar atunci cand sunt blocate si pline cu fluide, germenii, fie ei bacterii, virusi sau fungi gasesc terenul propice pentru a se dezvolta, cauzand o infectie.

sinuzita

Care este durata infectiei?

Durata bolii depinde de tipul de infectie si de gravitatea acesteia. Sinuzita acuta poate dura pana la doua saptamani, chiar si cu un tratament potrivit. Daca, insa, infectia dureaza mai mult de doua saptamani, exista sanse mari ca pacientul sa aiba de fapt o sinuzita bacteriala. Cea mai neplacuta este sinuzita cronica, care poate dura si mai bine de 12 saptamani. Aceasta poate fi cauzata fie de aparitia unor vegetatii in cavitatea nazala, numite polipi, fie de aparitia unor alergii sau de existenta deviatiei de sept, care duce la o respiratie ingreunata si la infectii respiratorii recurente. Toate acestea cauzeaza o suferinta de peste 3 luni, care se poate repeta.

Este sinuzita contagioasa?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde din nou de ceea ce a cauzat infectia de la bun inceput. Daca sinusurile au fost afectate de un virus, atunci pacientul il poate transmite mai departe. Asta nu inseamna totusi ca persoana care il contacteaza va face neaparat sinuzita. Virusul ii va cauza urmatoarei victime o raceala care, in functie de evolutie, se poate opri la acest stadiu sau se poate localiza la nivelul sinusurilor cauzand o infectie. Pacientul purtator al acestui virus este, de obicei, contagios inca dinainte de a dezvolta sinuzita, din momentul in care s-a instalat raceala.

Bacteriile pot cauza si ele infectii ale sinusurilor, insa acestea nu cauzeaza afectiuni contagioase. Desi nu se transmit, ele cauzeaza forme de boala mai intense si care dureaza mai mult decat infectiile virale, care de obicei trec intr-o saptamana.

Diagnosticul diferentiat intre tipurile de infectii poate fi facut doar de catre medicul specialist, insa nu doar pe baza simptomelor sau a unei examinari clasice. Cea mai buna metoda este analiza secretiilor nazale, care va ajuta si la stabilirea celui mai eficient tratament. Dar, un raspuns eficient va fi dat si de durata bolii si severitatea manifestarilor. Infectia virala va da semne de ameliorare intr-o perioada cuprinsa intre cinci si sapte zile, in timp ce infectiile bacteriene dureaza de obicei mai mult de 10 zile si au tendinta de a se agrava dupa o saptamana de la debut.

Simptome ale sinuzitei

Cele mai multe simptome ale infectiilor sinusurilor sunt comune atat pentru sinuzita acuta, cat si pentru cea cronica. Manifestaile comune ale celor doua tipuri de afectiuni cuprind:

  • mucozitati dense, purulente, care se scurg din nas;
  • blocaj nazal;
  • congestie;
  • secretii care aluneca pe gat;
  • presiune in zona sinusurilor sau dureri in jurul nasului si in zona orbitelor;
  • dureri de cap, care pot fi severe si sunt specifice durerilor cauzate de sinusuri; se manifesta in zona fruntii, cel mai frecvent, deasupra nasului;
  • o raceala care nu mai trece sau, dimpotriva, se agraveaza;
  • oboseala;
  • tuse;
  • febra.

Este important de stiut faptul ca toate aceste simptome pot aparea in diverse combinatii si grade si in cazul unei raceli obisnuite. Insa, atunci cand acestea se prelungesc pe o perioada care depaseste zece zile, sunt sanse mari sa existe o infectie a sinusurilor. Daca in aceasta perioada doua sau mai multe simptome se agraveaza si apar secretiile purulente din nas, atunci cel mai probabil este vorba despre o sinuzita acuta.

In cazul sinuzitei cronice, pe langa faptul ca aceste simptome se prelungesc pe parcursul a mai bine de 12 saptamani, mai apar si altele, cum ar fi:

  • o senzatie de congestie si presiune localizata la nivelul intregii fete;
  • puroi in cavitatea nazala;
  • respiratie urat mirositoare;
  • dureri de dinti;
  • o stare continua de oboseala.

Sinuzita: Cauze si factori de risc

Orice problema de sanatate care cauzeaza blocarea sinusurilor si ingreunarea drenajului poate cauza sinuzita. Printre acestea se numara cel mai frecvent:

  • infectiile respiratorii, cum ar fi raceala comuna;
  • alergiile de tipul celor produse de febra fanului, fumul de tigara, aerul uscat, polenul sau agentii poluanti;
  • obstructia cavitatilor nazale sau sinusale, inclusiv cea cauzata de polipii nazali, deviatia de sept sau inflamatiile cornetelor nazale;
  • rinita non-alergica (simptome asemanatoare alergiilor, care nu au o cauza cunoscuta);
  • schimbari ale presiunii aerului, cum ar fi cele cauzate de inot sau de altitudinea ridicata;
  • infectii cauzate de probleme dentare;
  • afectari fizice ale sinusurilor;
  • bacterii, virusi sau fungi.

Cei mai frecventi factori de risc ai aparitiei infectiilor la nivelul sinusurilor sunt:

  • astmul;
  • folosirea abuziva a decongestionantilor nazali;
  • inotul frecvent sau scufundarile;
  • cataratul sau zborul la altitudini inalte;
  • excrescentele de la nivelul sinusurilor, numite polipi, deviatia de sept sau alte anomalii ale sinusurilor sau boltei palatine;
  • infectiile dentare;
  • expunerea la alergeni, aer poluat sau fum de tigara;
  • sarcina;
  • sindromul refluxului gastroesofagian;
  • spitalizarea, mai ales daca aceasta presupune anumite practici cum ar fi intubarea sau inserarea pe nas a unui tub utilizat pentru hranire.

Tratament conventional

Cei mai multi medici recomanda in cazul infectiilor sinusurilor utilizarea antibioticelor ca tratament pentru simptome care persista mai mult de 10 zile sau daca descopera ca afectiunea este cauzata de o bacterie. Amoxicilina este prescrisa de obicei pentru infectii ale sinusurilor acute, lipsite de complicatii. Multi medici vor opta si pentru Augmentin, intrucat acesta se considera a fi eficient in lupta impotriva celor mai multe tipuri de bacterii care provoaca astfel de afectiuni la nivelul nasului.

Multi medici vor alege pentru tratarea sinuzitei si corticosteroizii cu aplicare nazala, decongestionanti nazali, medicamente care sa calmeze durerea si sa reduca febra si chiar antihistaminice (utilizate mai ales in cazul alergiilor de fond). Este important ca inainte de a utiliza orice medicament, fie el prescris de medic sau de farmacist, sa citim prospectul si sa luam in calcul contraindicatiile, efectele adverse si orice alte medicamente pe care le luam si cu care ar putea interactiona.

O greseala frecventa pe care o fac medicii, din dorinta de a scurta perioada de suferinta, este prescrierea antibioticelor chiar si atunci cand infectia de la nivelul sinusurilor este una de origine virala, intrucat aceasta cu siguranta nu va raspunde la tratament. Mai mult decat atat, astfel de comportamente duc la cresterea numarului de cazuri de afectiuni multi-drog rezistente (care nu mai raspund la tratamentul cu antibiotice).

Alimente recomandate si nerecomandate pentru sinuzita

sinuzita

Hidratarea corespunzatoare este esentiala pentru spalarea bolii din organism, astfel ca un consum crescut de apa, sucuri naturale, supe de pui cu legume, pot avea rezultate miraculoase. Alte remedii alimentare naturale constau in consumul de hrean, mai ales in combinatie cu lamaile, care sunt bogate in vitamina C, pentru dezobstructia sinusurilor, consumul de ghimbir, dar si de ceapa si mai ales usturoi, care ajuta imunitatea si au rol de antibiotic natural.

sinuzita

In ceea ce priveste alimentele interzise, primul pe lista se afla zaharul, care duce la reducerea numarului de celule albe, cu rol esential in lupta impotriva infectiilor, sucurile de fructe, lactatele, care stimuleaza productia de mucus, cerealele si faina rafinata, sarea, care poate duce la dezhidratare si incetineste vindecarea, in lipsa unui aport suficient de lichide.

Metode naturiste de a trata sinuzita

Printre cele mai eficiente leacuri pentru sinuzita se numara cele naturiste, care ne scutesc de efectele adverse ale medicamentelor de sinteza. Printre acestea se numara uleiurile esentiale si cu precadere cel de oregano si extrasul din seminte de grapefruit, vitamina C, usturoiul, echinacea.

Chiar daca aceste leacuri si-au dovedit eficienta in timp, este bine sa consultam un medic, inainte de a le utiliza, mai ales daca ne aflam intr-o categorie cu risc crescut de complicatii: copii, femei insarcinate, bolnavi cronici, persoane cu imunitate scazuta.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.