dulceata de casa

Dulceata de casa – delicii puse la pastrare

Chiar daca soarele de afara inca ne mai da sperante, toamna si-a intrat in drepturi iar noi trebuie, incetul cu incetul, sa ne luam gandul de la vara cea intensa…pentru a nu fi brusc treziti la realitate de prima ninsoare. Iar daca va fi un lucru specific acestei perioade care imi va lipsi cu adevarat, acela va fi abundenta de fructe proaspete, dulci si zemoase care inlocuiesc cu brio orice alta gustare. Totusi…voi avea cu ce sa ma consolez…borcanele colorate de dulceata de casa!

Chiar daca mama este mult prea ocupata pentru a prepara de asa ceva, eu nu am sa renunt la dulceata de casa si stii de ce? Pentru ca acestea sunt poate printre cele mai sanatoase si gustoase dulciuri de care ne putem bucura, in special in sezonul rece. Si cate si mai cate retete poti face cu ele…

 Dulceata de casa – de la gust la beneficii

Pentru ca, din pacate, desertul servit pe vremuri – dulceata de casa cu un pahar de apa rece – a fost inlocuit de dulciuri pline de coloranti, conservanti E-uri si alte chimicale de pe rafturile marilor magazine.dulceata de casa

Dar dulceata de casa sau cea de pe rafturile de lemn ale bacaniilor romanesti cu produse naturale reprezinta o sursa de vitamine, minerale si antioxidanti numai buna pentru zilele geroase ce ne asteapta. Desigur, imi poti spune ca zaharul continut nu este sanatos, dar conteaza foarte mult si cantitatea in care consumi dulceata de casa – ca pe un desert, nu ca pe un fel principal.

Exista, totusi, cateva secrete pentru ca fructele delicioase din dulceata de casa sa-si pastreze toate elementele nutritive in stare intacta: sa fie preparate in cantitati mici si la o caldura de maxim 70°, unele fructe (cum ar fi prunele) trebuie puse cu pielita pentru a nu se inlatura fibrele, vitaminele si antioxidantii esentiali, dulceata de casa se pune in borcane extrem de curate care trebuie sigilate bine si depozitate intr-un loc uscat.

Iata cateva tipuri mai “exotice” de dulceata de casa cu fructe bune-bune la toate:

dulceta de casa de afine: cu un continut mare de vitamina A, C (imbunatatesc acuitatea vizuala si circulatia cardiovasculara), B, E, fibre, antioxidanti, tanin (regleaza flora intestinala), glucochinina (reduce nivelul de zahar din sange), afinele sunt numai bune pentru o dulceata ca la carte!

dulceata de casa de macese: cu un continut de vitamina C de 50 de ori mai mare decat al lamaii si multe alte vitamine (A, B1, B2, K, P, PP, E), macesele vitaminizeaza organismul, sunt foarte bune pentru numeroase boli renale, cardiovasculare sau gastrice si imbunatatesc functionarea sistemului nervos si a celui respirator;

dulceata de casa de cirese amare: ciresele amare au toate proprietatile specifice cireselor obisnuite si in plus – sunt recomandate pentru tratarea durerilor musculare, a bolilor hepatice sau a afectiunilor inflamatorii.

Dulceata de casa – de la traditional la…original

dulceata de casa
Si mai exista atatea si atatea tipuri de dulceata de casa, advarate experiente pentru papilele tale gustative: dulceata de casa de ardei iute, de ghimbir sau dulceata de casa de…lapte! Da, ai auzit bine si trebuie s-o incerci!

Eu deja stiu ce voi face diseara: clatite (ca pretext pentru dulceata de casa)! Cu gandul deja la bunatati, iti urez o zi frumoasa si rabdare pana cand ajungi acasa! 😉

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.