Cum sa scapi de petele maronii de pe fata

5
(1)

Petele maronii de pe fata pot aparea ca urmare a hiperpigmentarii, o afectiune comuna a pielii, care apare atunci cand aceasta produce prea multa melanina. Hiperpigmentarea se poate datora expunerii la soare, cicatricelor, imbatranirii si multor alti factori.

Multe pete intunecate de pe fata sunt inofensive, insa daca vrei sa iti imbunatatesti aspectul si sa scapi de aceste pete o poti face cu ajutorul tratamentelor topice.

In cele ce urmeaza ne vom referi la petele maronii aparute ca urmare a hiperpigmentarii, discutand cauzele lor, cum poti scapa de ele si care sunt cateva dintre optiunile de tratament. Vom analiza, de asemenea, abordarile si ingredientele pe care e bine sa le eviti.

De ce apar petele maronii de pe fata?

Petele maronii de pe fata pot aparea daca pielea produce melanina in exces, pigmentul care da culoare pielii. Acest proces este cunoscut sub denumirea de hiperpigmentare.

Hiperpigmentarea poate aparea ca rezultat al:

  •  imbatranirii;
  •  schimbarilor hormonale, precum cele din timpul sarcinii sau de la menopauza;
  •  expunerii la soare.

Afectarea pielii poate cauza de asemenea hiperpigmentarea post-inflamatorie (PIH). PIH poate aparea ca urmare a:

  •  acneei;
  •  muscaturilor, taieturilor sau arsurilor;
  •  tehnicilor incorecte sau excesive de epilare;
  •  firelor de par crescute sub piele;
  •  produselor dure de ingrijire a pielii;
  •  cicatricilor de la psoriazis sau alte afectiuni ale pielii.

Hiperpigmentarea nu este singura cauza a petelor maronii de pe fata, motiv pentru care este extrem de important sa mergi la medic daca observi schimbari legate de alunitele pe care le ai sau pete intunecate, mai ales schimbari de textura, culoare sau dimensiune.

Tratamente topice pentru petele maronii

Exista multe produse fara reteta care te pot ajuta sa ameliorezi aspectul petelor intunecate. Ele contin in general ingrediente active precum:

  •  hidrochinona;
  •  acid kojic;
  •  retinoizi;
  •  exfolianti chimici;
  •  vitamina C;
  •  acid azelaic.

Aceste produse au pe eticheta instructiuni cu privire la modul de folosire, insa este mai bine sa stai de vorba cu un dermatolog inainte de a le incerca, pentru ca unele dintre ele au anumite riscuri.

Iata mai jos unele dintre elementele pro si contra ale acestor produse, discutate mai detaliat.

Hidrochinona

Hidrochinona este un ingredient popular in produsele pentru hiperpigmentare. Ea functioneaza prin reducerea productiei de melanina. Produsele disponibile fara reteta in farmacii contin aproximativ jumatate din cantitatea de hidrochinona din produsele cu reteta.

Unele tari au interzis hidrochinona din pricina problemelor de siguranta. De pilda, o serie de cercetarile efectuate in 2007 sugereaza ca hidrochinona poate cauza cancer in cazul soarecilor, insa oamenii de stiinta nu au putut dovedi ca acelasi lucru este valabil si in cazul oamenilor.
Hidrochinona poate cauza iritatii ale pielii, mai ales cand se folosesc concentratii mari. In plus, daca nu este aplicata cu grija, ea poate decolora si pielea din jurul petelor maronii.

Acid kojic

Acidul kojic este un alt tratament popular pentru hiperpigmentare. Cu toate acestea, e posibil sa nu fie la fel de eficient ca alte tratamente.
Un studiu din 2013 a comparat o concentratie de 75% de acid kojic cu 4% hidrochinona pentru a trata melasma in cazul a 60 de persoane.
Cercetatorii sugereaza ca hidrochinona functioneaza mai eficient. Acidul kojic poate irita, de asemenea, pielea sensibila, astfel ca e posibil sa nu fie potrivit pentru toata lumea.

Retinoizii

Retinoizii sunt derivati de vitamina A. Ei stimuleaza inlocuirea celulelor noi de piele, ceea ce poate estompa in timp petele maronii.
Medicii pot prescrie un retinoid cu capacitate profesionala, asa cum este tretinoina, in cazul hiperpigmentarii severe. Aceste produse pot avea nevoie de 3-6 luni pentru a functiona. Cu cat retinoidul este mai puternic, cu atat este mai probabil sa cauzeze iritatie.

Produsele care contin retinoizi nu sunt potrivite pentru utilizarea in timpul sarcinii, pentru ca vitamina A poate cauza uneori anomalii din nastere.
Retinoizii maresc, de asemenea, sensibilitatea pielii la lumina UV, asa ca este important sa aplici pe fata o crema cu un SPF sigur, in fiecare zi in timpul utilizarii retinoizilor.

Exfoliantii chimici

Exfoliantii chimici sunt acizi care dizolva stratul superior de celule al pielii. In aceasta categorie intra acizii alpha hydroxy, asa cum este acidul lactic si beta hidroxy acizii (BHA), asa cum este acidul salicilic.
Exfoliantii chimici functioneaza, de asemenea, prin stimularea schimbului de celule epiteliale noi. Ei pot fi potriviti si pentru pielea uscata si sensibila. Cu toate acestea, la fel ca si cu retinoizii, acesti acizi cresc sensibilitatea pielii la soare.

Proceduri cosmetice pentru petele maronii

Daca produsele topice nu reduc in mod adecvat hiperpigmentarea, e posibil ca unele persoane sa se gandeasca la proceduri cosmetice. Printre operatiunile disponibile se numara:

  •  Terapia cu laser: se aplica de catre medicul dermatolog, prin intermediul unui fascicul de lumina care vizeaza zonele de decolorare. Exista riscul ca tratamentul cu laser sa agraveze decolorarea, asa ca este esential sa faci inainte un test pe o zona de piele.
  •  Peelingul chimic: peelingurile profesionale sunt versiuni mai puternice ale exfoliantilor acizi pe care ii gasesti in farmacii fara reteta. Peelingurile mai puternice actioneaza asupra straturilor din profunzime ale pielii, dar ele au si timpi mai lungi de recuperare.
  •  Microdermabraziunea: acest tratament de exfoliere utilizeaza particule minuscule pentru a indeparta celulele de piele moarta. Nu exista perioada de recuperare, desi poate irita sau inrosi pielea temporar.

Alegerea unui tratament

Modul in care o persoana foloseste produsele pentru hiperpigmentare va depinde de cativa factori. In continuare vom analiza acesti factori mai detaliat.

Culoarea pielii

Persoanele cu tonuri ale pielii mai inchise au nevoie de atentie cand folosesc tratamente pentru hiperpigmentare, pentru ca utilizarea produselor gresite sau a unui produs foarte concentrat poate decolora si alte zone ale pielii. Exista, de asemenea, riscul ca aceste produse sa cauzeze o hiperpigmentare si mai accentuata.

Afectiunile preexistente

Poate fi necesar sa rezolvi afectiuni preexistente ale pielii care cauzeaza hiperpigmentarea pentru a preveni aparitia petelor maronii.
De pilda, daca suferi de hiperpigmentare post-inflamatorie ca rezultat al acneei, tratamentul se poate concentra pe estomparea decolorarii ca si pe prevenirea acneei si a cicatricilor provocate de acnee.

Tratamentul poate include:

  •  BHA, care pot estompa decolorarea in timp si pot contribui la tratarea acneei;
  •  retinoizi care se pot folosi topic sau oral;
  •  schimbari in dieta sau in stilul de viata.
Arsurile solare

Daca ai pete maronii ca urmare a arsurilor solare, poti adauga in rutina pentru ingrijirea fetei o crema eficienta, cu factor de protectie solara mare. Ecranul solar stopeaza hiperpigmentarea petelor maronii existente si previne afectarea suplimentara cauzata de razele UV.

Indiferent de culoarea pielii, fiecare dintre noi ar trebui sa aplice zilnic o crema cu factor de protectie solara mare. Specialistii recomanda alegerea unei creme care:

  •  are un SPF de cel putin 30;
  •  protejeaza impotriva razelor UVA si UVB;
  •  este rezistenta la apa.

Vitamina C poate fi un tratament extrem de util pentru afectarea solara. Un review din 2017 noteaza ca vitamina C aplicata topic este eficienta pentru prevenirea formatiunilor de melanina si protectia impotriva imbatranirii premature a pielii ca rezultat al expunerii la raze UV.

Medicatia

Unele medicamente orale si topice pot cauza sau inrautati hiperpigmentarea. Poti verifica eticheta de pe orice produs medicamentos pentru a vedea daca exista riscul aparitiei acestui efect secundar.

Specialistii spun ca odata eliminata cauza hiperpigmentarii, petele existente ar trebui sa dispara si ele, in 6-12 luni. Cu toate acestea, petele maronii pot avea nevoie de mai mult timp pentru a se estompa.

Schimbarile hormonale

Petele maronii care apar ca urmare a schimbarilor hormonale nu sunt intotdeauna evitabile. Cu toate acestea, unele decolorari usoare se pot estompa in timp, odata ce elimini cauza.

Melasma – o forma mai profunda de hiperpigmentare, care apare ca urmare a schimbarilor hormonale – poate fi mai dificil de tratat. Chiar si cand aceasta se estompeaza, ea poate reveni in urma expunerii la soare.

Remediile casnice functioneaza pentru petele maronii?

Multe produse, ca si numeroase resursed din mediul online, sustin ca exista diferite remedii casnice care pot amelioar hiperpigmentarea. Printre exemple se numara:

  •  gelul de aloe vera;
  •  beta-carotenul;
  •  ceaiul verde;
  •  radacina de lemn dulce;
  •  extractul de rodie;
  •  laptele de soia;
  •  turmericul;
  •  sucul de lamaie;
  •  uleiul din arbore de ceai.

Cu toate acestea, exista foarte putine dovezi sau chiar deloc care sa sustina aceste afirmatii. Unele remedii casnice pentru petele maronii pot fi inofensive, dar altele pot afecta pielea. De pilda, sucul de lamaie este foarte acid si prea dur daca nu este diluat. In mod similar, nu ar trebui sa folosesti pe piele nici uleiuri esentiale nediluate.

Ce sa eviti?

Unele practici de decolorare a pielii pot fi periculoase. Un astfel de exemplu este folosirea inalbitorului lichid pe piele, care poate cauza arsuri serioase.
Unele produse pentru decolorarea pielii pot contine si ingrediente nelistate, precum steroizi, pe care nu ar trebui sa ii folosesti fara supraveghere medicala. Altele pot contine mercur, care este extrem de toxic.

Mercurul poate aparea in listele de ingrediente sub denumirea de mercuris, calomel, cinnabaris, hydrargyri oxydum rubrum, sau quicksilver (argint viu).
Cumpara intotdeauna produse pentru hiperpigmentare de la companii cunoscute si magazine online. Alternativ, poti obtine produse sigure in cabinetele de dermatologie.

Chiar si in cazul produselor sigure este important sa urmezi instructiunile de pe eticheta daca medicul nu recomanda altceva. Nu folosi produsul ales mai des decat ti s-a recomandat sau decat scrie pe eticheta.
Daca apar efecte secundare, intrerupe administrarea produsului si stai de vorba cu un medic dermatolog.

Concluzie

In multe cazuri, hiperpigmentarea de pe piele va disparea in timp, de la sine. Medicamentele fara reteta si cele cu reteta pot estompa eficient zonele de decolorare. Medicul dermatolog poate face recomandari cu privire la cele mai bune abordari in functie de tipul de piele si de culoare, dar si de cauza hiperpigmentarii.

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-get-rid-of-dark-spots-on-the-face

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.