Controlul miopiei printr-o abordare non-invazivă. Cum este posibil?

0
(0)

Miopia este un viciu de vedere des întâlnit în zilele noastre, cu perspectiva unei incidențe îngrijorătoare. Cum putem controla progresia miopiei, în condițiile în care ea se poate accentua odată cu procesul de creștere?

Miopia este un viciu de refracție întâlnit mai des la copiii ai căror părinți suferă de aceeași problemă. Pe lângă factorul genetic, miopia poate apărea și ca urmare a unor excese pe care omul modern tinde tot mai mult să le facă.

Ce este miopia?

Miopia apare ca urmare a alungirii globului ocular. Acest fenomen se întâmplă când ochiul este forțat să facă efortul intensiv de a privi de aproape, mecanismul optic din interior fiind afectat, astfel încât imaginea nu se mai formează pe retină ci în fața ei, cauzând o vedere încețoșată la distanță.

La copii, imposibilitatea de a vedea la distanță poate fi sesizată de către părinți în general în primii ani de școală, atunci când copilul mijește ochii privind la tablă, cască des, lăcrimează și pare extenuat după o zi de școală în care a făcut un efort continuu de a ține pasul cu colegii săi.

Care sunt efectele netratării miopiei?

Miopia poate fi tratată chirurgical, atunci când pacientul este adult. În copilărie, este absolut necesar să fie luate măsuri pentru a încetini progresia miopiei. Într-adevăr, defectul cauzat de mecanismul optic defectuos se amplifică pe măsură de copilul crește și ochiul se dezvoltă.

Neglijată, miopia poate duce la complicații precum: cataracta, glaucomul și degenerescența maculară miopică.

Factori de risc ai miopiei

Factorii de risc ai miopiei sunt în mare parte de natură ereditară – dacă unul sau ambii părinți suferă de această afecțiune, este foarte probabil ca și copilul să o dezvolte. Alți factori care pot cauza miopia sunt factori de mediu, ce influențează mușchii globului ocular, o combinație a factorilor de mediu cu cei ereditari, factori patologici, asociați cu boli precum sindromul Marfan, retinopatie prematură, sindromul Ehlers-Danlos, boala lui Stargardt, sindromul Down, etc.

Cercetările mai arată de asemenea că miopia poate fi dobândită: mai mult timp petrecut efectuând activități de lucru de aproape sau expunerea îndelungată a vederii la ecrane fiind asociate cu o probabilitate mai mare de a dezvolta miopie.

Un alt studiu global care ține de genetica miopiei, publicat de Consortium for Refractive Error and Myopia (CREAM) arată că în stabilirea cauzelor apariției miopiei sunt implicați 161 de factori genetici noi, necunoscuți anterior, cu rol atât în dezvoltarea miopiei dar și în procesarea luminii. Acest lucru a dus la concluzia că insuficiența luminii naturale a soarelui joacă un rol important în declanșarea miopiei.

De aceea, specialiștii recomandă, ca rutină de viață, minimum două ore petrecute în aer liber, în fiecare zi.

Soluții pentru controlul miopiei

Miopia nu poate fi tratată invaziv, în cazul copiilor. De aceea, se impune o abordare care să țină cât mai mult pe loc progresia miopiei. Soluția vine de la lentilele inteligente MiYOSMART, concepute în urma unui studiu de cercetare condus de HOYA împreună cu Universitatea Politehnică din Hong-Kong.

MiYOSMART sunt practic lentilele oftalmice corectoare monofocale, prevăzute cu o suprafață frontală alcătuită din sute de mici segmente, fiecare asigurând o defocalizare miopică. Atunci când ochiul vede printr-o zonă de mărimea pupilei, la nivelul său se creează o zonă de defocalizare. Această tehnologie reușește să întârzie alungirea globului ocular oferind, în același timp și o vedere clară.

Tehnologia care stă la baza lentilelor inteligente MiYOSMART poartă numele de D.I.M.S. (Defocus Incorporated Multiple Segments – segmente multiple încorporate de defocalizare), și permit lentilelor inteligente MiYOSMART să încetinească progresia miopiei în medie cu 60%, în 21,5% din ele stopând definitiv progresia acesteia. (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial” care îi are ca autori pe: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)

Așadar, copiii diagnosticați cu miopie pot beneficia de o vedere clară la distanță, purtând ochelari cu lentile special concepute pentru controlul miopiei. Acestea sunt concepute special pentru stilul de viață activ al copiilor, care tocmai datorită acestui fapt, sunt îndemnați să petreacă mai mult timp în aer liber.

Acest articol v-a fost oferit de HOYA Lens Romania.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.