cele mai sanatoase alimente din lume

Pentru a oferi organismului tau toate resursele necesare de vitamine, minerale si nutrienti trebuie sa mananci variat si sanatos. Si pentru ca nu este tocmai usor sa-ti construiesti si sa mentii un stil de viata sanatos, venim in ajutorul tau cu o lista care cuprinde cele mai sanatoase alimente din lume si care ar fi numai buna de lipit pe frigider. 🙂 Astfel iti vei aminti ce trebuie sa cumperi.

Criteriile de selectie pentru cele mai sanatoase alimente

Intai trebuie sa stabilim ce intelegem prin cele mai sanatoase alimente din lume si ce criterii intrunesc ele pentru a fi incadrate in aceasta categorie:

1. Cele mai sanatoase alimente din lume sunt cele mai bogate in nutrienti

Aceste alimente au fost selectate pentru ca sunt cele mai bogate surse de nutrienti esentiali pentru functionarea optima a organismului. Prin masurarea densitatii nutrientilor (presupune masurarea cantitatii de nutrienti si a numarului de calorii continut de alimente) s-a putut stabili care sunt alimentele cu cele mai mari valori nutritive. Cele mai sanatoase alimente din lume au in compozitia lor mai multi nutrienti decat calorii.

2. Cele mai sanatoase alimente din lume sunt alimentele integrale

Cele mai sanatoase alimente din lume sunt cele neprocesate, fara adaosuri de E-uri sau coloranti.

3. Cele mai sanatoase alimente din lume sunt si cele mai accesibile

Exista multe alimente cu un continut extraordinar de nutrienti, dar pe care multi dintre noi poate nici macar nu le-am gustat vreodata, sau care nu se regasesc decat in anumite regiuni ale lumii. Cele mai sanatoase alimente din lume sunt acelea accesibile tuturor, care pot fi gasite cu usurinta la piata, in supermarket sau pe care le putem chiar noi cultiva.

Cele mai sanatoase alimente din lume

Iata o lista cu cele mai nutritive, gustoase si accesibile alimente:

1. Bananele

banane

Bananele sunt o sursa excelenta de potasiu, maresc puterea de absorbtie a calciului in organism, cresc nivelul dopaminei, serotoninei si noradrenalinei (substante care lupta impotriva depresiei si contribuie la buna functionare a creierului).

Valoare nutritiva (o banana de dimensiune medie)

Calorii: 105

Grasimi: 0,4 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 1 mg

Carbohidrati: 27 g

Fibre: 3 g

Zaharuri: 14 g

Proteine: 1,3 g

2. Kiwi

Fructele kiwi contin mai multa vitamina C decat portocalele. In plus, au un continut mare de vitamina E, fibre, potasiu, magneziu si zinc, responsabile pentru sanatatea parului, pielii si unghiilor.

tarta cu kiwi

Valoare nutritiva (un kiwi)

Calorii: 42

Grasimi: 0.4 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 2 mg

Carbohidrati: 10 g

Fibre: 2 g

Zaharuri: 6 g

Proteine: 0.8 g

3. Rodiile

Rodiile contin multa vitamina C (o cescuta de rodii asigura un procent de 50% din necesarul zilnic), potasiu si, de asemenea, au foarte putine calorii.

rodii

Valoare nutritiva (o cescuta de rodii cu seminte)

Calorii: 144

Grasimi: 2 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 5 mg

Fibre: 7 g

Zaharuri: 23,8 g

Proteine: 3 g

4. Mandarinele

mandarine

O mandarina contine mai multi antioxidanti decat o portocala. De asemenea, este un fruct foarte bogat in fibre solubile si insolubile, care scad predispozitia la diferite boli si, in acelasi timp, ajuta la mentinerea unei greutati optime.

Valoare nutritiva (o mandarina)

Calorii: 40

Grasimi: 0.2 g

Colesterol: 0 mg

Carbohidrati: 10 g

Fibre: 1.4 g

Zaharuri: 8 g

Proteine: 0.6 g

5. Avocado

Avocado este un fruct unic care contine aproximativ 20 de vitamine si minerale si un minim de zaharuri.

avocado

Valoare nutritiva (un avocado)

Calorii: 322

Grasimi: 29,5 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 14 mg

Carbohidrati: 17 g

Fibre: 13,5 g

Zaharuri: 1 g

Protein: 4 g

6. Rosiile

Rosiile sunt alimente bogate in licopen. Studiile au demonstrat ca licopenul este un antioxidant care scade riscul imbolnavirii de afectiuni cardiovasculare sau cancer.

bruschete cu rosii

Valoare nutritiva (o rosie

Calorii: 22

Grasimi: 0,25 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 6 mg

Carbohidrati: 4,8 g

Fibre: 1,5 g

Zaharuri: 3,2 g

Proteine: 1,1 g

7. Vinetele

vanata

Vinetele sunt o sursa nemaipomenita de antioxidanti. Ele contin compusi fenolici care protejeaza impotriva stresului oxidativ si a cancerului. Vinetele mai contin fibre, potasiu, mangan, cupru, vitamina B1 si B6.

Valoare nutritiva

Calorii: 35

Grasimi: 0,2 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 1 mg

Carbohidrati: 8,6 g

Fibre: 2,5 g

Zaharuri: 3 g

Proteine: 0,8 g

8. Ciupercile

ciuperci

Ciupercile contin o vitamina din grupa B, riboflavina, care sprijina procesul natural de detoxiefiere a organismului. In plus, contin si foarte multa vitamina D.

Valoare nutritiva

Calorii: 15

Grasimi: 0,2 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 4 mg

Carbohidrati: 2,3 g

Fibre: 0,7 g

Zaharuri: 1,4 g

Proteine: 2 g

9. Usturoiul

usturoi

In compozitia usturoiului gasim saruri minerale, inulina, un complex de vitamine, precum si doua substante antibiotice: alicina si garlicina.

Valoare nutritiva (o capatana de usturoi)

Calorii: 4

Grasimi: 0,02 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 1 mg

Carbohidrati: 1 g

Fibre: 0,1 g

Zaharuri: 0,03 g

Proteine: 0,2 g

10. Cartofii dulci

Desi contin mai multe zaharuri decat cartofii obisnuiti, cartofii dulci abunda in nutrienti. Numai un singur cartof dulce contine doza zilnica recomandata de vitamina A. Contine de asemenea vitamina B, fibre si potasiu.

cartofi dulci

Valoare nutritiva (un cartof dulce gatit)

Calorii: 103

Grasimi: 0,2 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 41 mg

Carbohidrati: 23,7 g

Fibre: 3,8 g

Zaharuri: 7,4 g

Proteine: 2,3 g

11. Spanacul

Frunzele de spanac contin clorofila, acid folic, vitaminele B1, B2, B6, B9, C, E si K, precum si caroten, lipide, glucide, luteina, fier si spinacina.

spanac

Valoare nutritiva (o cescuta de spanac crud)

Calorii: 7 g

Grasimi: 0,4 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 24 mg

Carbohidrati: 1 g

Fibre: 0,7 g

Zaharuri: 0,1 g

Proteine: 1 g

12. Ceapa

ceapa

Ceapa contine, printre altele, saruri minerale, glucide, lipide. Are efect terapeutic si poate fi folosita atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern. Este, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina C si B6, mangan, potasiu si fibre.

Valoare nutritiva (o cescuta de ceapa gatita)

Calorii: 92

Grasimi: 0,4 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 3 mg

Carbohidrati: 21 g

Dietary fiber: 3 g

Zaharuri: 10 g

Proteine: 3 g

13. Tonul

ton

Tonul este un peste bogat in Omega-3 (grasimi bune), macro si micronutrienti si are numeroase beneficii asupra organismului, indiferent de forma in care alegi sa il consumi (proaspat, in conserva in suc propriu sau in ulei).

Valoare nutritiva

Calorii: 93

Grasimi: 0,4 g

Colesterol: 33 mg

Sodiu: 38 mg

Carbohidrati: 0 g

Zaharuri: 0 g

Proteine: 20, 7 g

14. Sardinele

Sardinele sunt bogate in acizi grasi de tipul Omega-3 care imbunatatesc circulatia sangelui, stabilizeaza bataile inimii si sunt foarte benefice functionarii creierului. Sunt, totodata, si o nemaipomenita sursa ce calciu.

sardine

Valoare nutritiva (o conserva)

Calorii: 191

Grasimi: 10, 5 g

Colesterol: 131 mg

Sodiu: 282 mg

Carbohidrati: 0 g

Zaharuri: 0 g

Proteine: 22, 7 g

15. Nucile

Desi au multe calorii, nucile nu ingrasa atata timp cat sunt consumate cu moderatie.

nuci

Valore nutritiva (jumatate de ceasca)

Calorii: 327

Grasimi: 33 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 1 mg

Carbohidrati: 7 g

Fibre: 3,4 g

Zaharuri: 1 g

Proteine: 8 g

16. Semintele de Chia

chia

Semintele de chia au proprietati uimitoare si contin multe vitamine si minerale. Doua linguri de seminte de chia contin aproximativ 11 grame de fibre, 4 grame de proteine, 5 grame de acizi grasi Omega-3 si 20% din doza zilnica recomandata de calciu.

Valoare nutritiva (30 de grame)

Calorii: 138

Grasimi: 8,7 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 5 mg

Carbohidrati: 12 g

Fibre: 10 g

Zaharuri: 0 g

Proteine: 4,7 g

17. Ouale

Ouale au beneficii uimitoare asupra organismului. Ele ajuta la fixarea calciului in corp, sunt hranitoare pentru creier, imbunatatesc memoria si elimina toxinele din ficat. De asemenea contin mari contitati de fier, zinc si fosfor.

Valoare nutritiva (un ou)

Calorii: 72

Grasimi: 5 g

Colesterol: 186 mg

Sodiu: 71 mg

Carbohidrati: 0, 36 g

Zaharuri: 0,2 g

Proteina: 6,3 g

oua

18. Chefirul

Chefirul este bogat in calciu, fosfor, magneziu si proteine.

chefir

Valoare nutritiva (un pahar)

Calorii: 210

Grasimi: 14 g

Colesterol: 55 mg

Sodiu: 120 mg

Carbohidrati: 12 g

Zaharuri: 12 g

Proteine: 8 g

19. Turmericul (sofran indian)

Turmericul este o planta de origine asiatica si este foarte popular in bucataria indiana. Este folosit, de cele mai multe ori, drept condiment. Are proprietati antiinflamatorii si antivirale, iar unele cercetari au demonstrat ca poate preveni boala Alzheimer si cancerul.

Valoare nutritiva (o lingura)

Calorii: 9

Grasimi: 0,1 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 1 mg

Carbohidrati: 2 g

Fibre: 0,7 g

Zaharuri: 0,1 g

Proteine: 0,3 g

sofran

20. Scortisoara

Scortisoara este foarte bogata in antioxidanti, imbunatateste memoria, ajuta in curele de slabire si incetineste caderea parului.

Valoare nutritiva (o lingura)

Calorii: 6

Grasimi: 0 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 0 mg

Carbohidrati: 2 g

Fibre: 1 g

Zaharuri: 0 g

Proteine: 0,1 g

scortisoara

21. Ceaiul Rooibos

Ceaiul Rooibos, sau ceaiul rosu, este bogat in antioxidanti, fier, potasiu, calciu, flor, cupru, magneziu, mangan, zinc.

Valoare nutritiva

Calorii: 0 g

Grasimi: 0 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 0 mg

Carbohidrati: 0 g

Fibre: 0 g

Zaharuri: 0 g

Proteine: 0 g

ceai rooibos

Sursa articol: time.com

Cele mai sanatoase alimente din lume
Ti-a placut?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.