Ce iluminat pentru interiorul casei sa alegem?

0
(0)

Iluminatul este un factor foarte important de luat in considerare atunci cand construiti sau reformati o casa.

In primul rand, ne permite sa desfasuram toate activitatile casei, intr-un mod confortabil si sigur: sa ne miscam in casa, sa gatim, sa citim… si in al doilea rand, creati zone diferite sau medii confortabile care transmit senzatii: cu mai multa energie sau mai relaxante, intime, vesele, spatii care par mai mari sau mai mici, printre altele.

Prin urmare, scopul este de a realiza o iluminare functionala care este placuta din punct de vedere estetic.

Importanta planificarii iluminarii casei

Pentru a obtine o iluminare adecvata in toate incaperile casei, trebuie facuta o buna planificare a iluminatului inainte de efectuarea lucrarilor, in acest fel vom evita evenimente neprevazute in timpul executiei si depasiri de costuri.

Un design bun de iluminat ar trebui sa raspunda nevoilor chiriasilor sai, precum si gusturilor lor, acordand prioritate confortului si functionalitatii.

Trebuie sa ne gandim la numarul de puncte de lumina de care avem nevoie, la locatia lor, la proiectarea instalatiei electrice, la tonul si cantitatea de lumina, la combinatia diferitelor tipuri de lampi, la tehnologia pe care o vom folosi, la disponibilitatea luminii naturale etc. Exista multe lucruri de luat in considerare, asa ca va recomandam sa mergeti la un profesionist pentru a va ajuta sa definiti in avans aceste puncte pe care le-am comentat.

Caldura si cantitate de lumina

Pentru a proiecta iluminarea fiecarei incaperi trebuie sa studiati diferiti parametri, unul dintre ei fiind tonul si cantitatea de lumina. Tonul sau temperatura de culoare a luminii este senzatia pe care ochiul uman o percepe in fata unei lumini. Este clasificat in 3 nuante de culoare si masurat in grade Kelvin.

Lumina calda are tonuri galbui si este sub 3.300 de Kelvin. Este potrivit sa se creeze medii confortabile, intime si relaxante, astfel incat sa fie de obicei folosit in dormitor, living, sufragerie, hol si coridoare.

Emisia intre 3.500 si 5.500 ºK este considerata lumina neutra, are o nuanta mai naturala, astfel incat va permite sa apreciati culorile obiectelor cu mai mult realism. Lumina neutra este comuna pentru a gasi in chiuveta, bucatarie si dressing.

In cele din urma exista lumina rece, cu tonuri alb-albastrui, de la 5.500 de grade Kelvin. Acest tip de iluminare creste senzatia de iluminare. Intr-o casa le putem gasi in garaj, camera de depozitare, birouri si zone de lucru. Poti opta pentru un pendul Mozaika S1 care se va integra perfect.

In aceeasi zona puteti aplica, de asemenea, o combinatie de nuante de lumina pentru a produce efecte vizuale diferite si pentru a obtine o atmosfera mult mai placuta. De exemplu, intr-o camera de zi puteti utiliza o lumina uniforma mai calda pentru a seta starea de spirit in timp ce va uitati la televizor si o lumina mai alba pentru zona de citire.

Tipuri de iluminat artificial

Pentru a ilumina un spatiu cu lumina artificiala, pot fi utilizate diferite tipuri de iluminat in functie de cantitatea si tipul de lumina pe care le primeste mediul: general, punctual, ecologic si decorativ.

In trecut, stramosii nostri foloseau soarele pentru a determina ora din zi. Astazi, va exista intotdeauna utilizarea luminii indiferent de zi sau noapte. Subapreciem lumina pe care o avem in jurul nostru. Articolul va acoperi importanta luminii si modul in care lumina poate fi utilizata in mod creativ in arhitectura.

Lumina este cea mai mica cantitate de energie care poate fi transportata. Pentru acest subiect, vom discuta despre lumina vizibila si aceasta lumina vizibila face parte din spectrul electromagnetic. Este cunoscuta ca lumina „vizibila”, deoarece vizibil inseamna ca poate fi vazuta de ochiul uman.

Cunoscuta altfel sub denumirea de iluminare naturala, este o tehnica folosita pentru a aduce lumina naturala sau lumina naturala in adapostul sau in sedere ocupantilor. Lumina naturala este lumina generata in mod natural, de exemplu, licuricii sau cea mai comuna sursa de lumina, Soarele. Acest iluminat se poate realiza prin incorporarea de geamuri exterioare precum ferestre si luminatoare. In principiu, inlocuirea materialelor transparente de pe pereti pentru a permite trecerea luminii naturale sau a luminii naturale.

Exista trei tipuri de abordare pentru iluminarea naturala: lumina directa a soarelui, reflexia externa si reflexia interna.

Reflectia externa – Inseamna sa ai o lumina care se reflecta pe podea sau pe suprafetele solului. Diverse exemple includ pervazuri largi, rafturi usoare si cladiri adiacente. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca aceasta metoda in cazul in care excesul provoaca stralucire este o senzatie vizuala cauzata de luminozitatea excesiva si necontrolata in campul vizual.

Reflectia interna – Reflectarea luminii de pe peretii interiori, podeaua si tavanul casei. Acest lucru se poate realiza prin incorporarea suprafetelor cu reflectare ridicata, cum ar fi suprafetele lucioase sau netede. Exemplele includ oglinzi.

Lumina artificiala, dupa cum sugereaza si numele, este generata artificial. Exemple comune sunt diodele emitatoare de lumina. Datorita tehnologiei, suntem capabili sa controlam calitatea, culoarea si luminozitatea luminii artificiale.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.