Adevarata origine a lui Mos Craciun:

0
(0)

In timpul migratiilor irlandezilor in America, fondatorii New Amsterdam (mai tarziu New York) au avut printre obiceiurile si miturile lor SINTERKLAAS. Numele suna ciudat?

A fost patronul sau Sfantul Nicolae, de asemenea, cunoscut sub numele de Mikulas in Republica Ceha sau Kleeschen in Luxemburg. In anumite lcouri poate fi vizitata chiar si casa lui Mos Craciun.

Mos Craciun ajunge in America

In 1809 scriitorul Washington Irvinga distorsionat numele sfantului olandez Sinterklaas in pronuntia vulgaraa lui Mos Craciun.

Acest lucru ar putea fi cu siguranta considerat nasterea numelui. Apoi, poetul Clement Clarke Moore si-a adus contributia intr-un poem in care vorbeste despre Mos Craciun ca despre un pitic si subtire, dar care da jucarii in Ajunul Craciunului copiilor si calatoreste pe o sanie trasa de noua reni, inclusiv de liderul Rudolph.

In 1863 Mos Craciun adopta noua sa fizionomie datorita lui Thomas Nast, un caricaturist care a proiectat personajul pentru benzile sale de Craciun in Harper’s Weekly. Noile sale vesminte aveau sa aiba influenta din partea episcopilor de odinioara si fara legatura cu Sfantul Nicolae din Bari.

Mos Craciun se intoarce in Europa

Cand Mos Craciunul american se raspandeste in Anglia si Franta se contopeste cu Bonhomme Noël (si aici gasim originea lui „Mos Craciun”) Aceasta fuziune i-ar da mai multa asemanare cu actualul Mos Craciun.

In 1889 Katherine Lee Batesva crea o poezie intitulata Goody Mos Craciun pe o plimbare cu sania in cazul in care mitul doamnei Claus s-ar fi nascut,  ca o sotie care s-ar alatura legendei. Treaba ei ar fi sa supravegheze elfii de Craciun, precum si sa fie o gospodina care iubeste treburile casnice si brutaria. Se spune ca sterilitatea sa ar fi cauza dragostei lui Mos Craciun pentru copii din cauza absentei copiilor.

Cum a devenit Mos Craciun o imagine capitalista:

Abia la sfarsitul secolului al XIX-lea, traditia ca Mos Craciun sa calatoreasca in reni si sa traiasca la Polul Nord sa fie stabilita dintr-un anunt al Companiei Lomen.

In 1926 au inceput o campanie cu magazinele Macy’s pentru a-si face public produsul principal; reni (au exportat carne de ren). Imaginea lui Mos Craciun intr-o sanie trasa de reni a inceput sa se raspandeasca in Statele Unite si oamenii au inceput sa ceara prezenta mosului si a renilor sai in diferite orase.

Faptul ca firma Coca Cola l-a inventat pe Mos Craciun este o legenda urbana. Desi este adevarat ca culorile au consolidat identitatea vizuala a marcii, originea vine de la mult mai devreme, dupa cum se poate vedea in reprezentarile religioase ale San Nicolás de Bari. Adevarul este ca Coca Cola l-a insarcinat pe pictorul Habdon Sundblom sa reproiecteze figura lui Mos Craciun pentru a o face mai prietenoasa si mai umana.

Exista propuneri populare cum ca, casa lui Mos Craciun ar fi  in Laponia suedeza, Laponia finlandeza sau Groenlanda.

Mos Craciun

Dupa cum am vazut, originile Craciunului sunt multe, ceea ce a dat nastere unor miscari in intreaga lume pentru a apara ceea ce fiecare regiune considera a fi „Craciunul autentic”.

Cum a ramas Craciunul in istorie?

Pe langa „Craciun”, sarbatoarea a avut diverse alte nume englezesti de-a lungul istoriei sale. Anglo-saxonii s-au referit la sarbatoare ca „mijlocul iernii”,  sau, mai rar, ca Nātiuiteð (din latina nātīvitās mai jos). „Nasterea”, care inseamna „nastere”, este din latina nātīvitās.  In engleza veche, Gēola (Yulele) se referea la perioada corespunzatoare decembrie si ianuarie, care a fost in cele din urma echivalata cu Craciunul crestin.  „Noel” (de asemenea, „Nowel” sau „Nowell”, ca in „”) a intrat in limba engleza la sfarsitul secolului al XIV-lea si provine din franceza veche noël sau naël, ea insasi din latinescul nātālis (diēs) care inseamna „nastere (ziua) „.

Evangheliile dupa Luca si Matei il descriu pe Isus ca fiind nascut in Betleem din Fecioara Maria. In cartea lui Luca, Iosif si Maria au calatorit de la Nazaret la Betleem pentru recensamant, iar Isus S-a nascut acolo si a fost pus intr-o iesle.  Ingerii l-au proclamat mantuitor pentru toti oamenii si pastorii au venit sa-l inchine. Cartea Matei adauga ca magii au urmat o stea pana la Betleem pentru a-i aduce daruri lui Isus, nascut regele evreilor. Regele Irod a ordonat masacrarea tuturor baietilor de mai putin de doi ani in Betleem, dar familia a fugit in Egipt si s-a intors mai tarziu la Nazaret.

Secventele de nastere incluse in Evangheliile dupa Matei si Luca i-au determinat pe scriitorii crestini timpurii sa sugereze diferite date pentru aniversare.  Desi in evanghelii nu este indicata nicio data, primii crestini l-au conectat pe Isus de Soare prin utilizarea unor expresii precum „Soarele dreptatii”.  Romanii au marcat solstitiul de iarna pe 25 decembrie. Prima sarbatoare de Craciun inregistrata a fost la Roma pe 25 decembrie 336 d.Hr. In secolul al III-lea, data nasterii a fost subiectul. de mare interes.

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.