25 de remedii traditionale si moderne pentru ameliorarea crampelor menstruale

0
(0)

Desi crampele menstruale pot fi extrem de dureroase, exista multe moduri in care poti scapa de durere. Durerea menstruala poate fi atat de intensa incat medicii i-au dat chiar si o denumire medicala: dismenoree.

Afectiunea este extrem de frecventa, mai mult de jumatate dintre femeile care au menstruatie raportand in fiecare luna unele dureri cauzate de crampele menstruale.

Desi crampele nu sunt de obicei un semn al unei stari grave de sanatate, ele ar putea fi. Si fara doar si poate iti afecteaza stilul de viata, limitandu-ti temporar iesiri si activitati necesare.

De ce sunt dureroase crampele menstruale?

Se crede ca dismenoreea este cauzata de anumiti compusi din organism cunoscuti sub numele de prostaglandine. In fiecare luna, inainte ca menstruatia sa inceapa, nivelul prostaglandinelor din mucoasa uterului creste.

Cel mai ridicat nivel este in prima zi a menstruatiei, motiv pentru care durerea menstruala este de obicei mai intensa atunci. Pe masura ce menstruatia progreseaza si captuseala uterului este eliminata, nivelul prostaglandinelor scade si durerea se amelioreaza.

Cum iti dai seama daca durerile menstruale sunt normale?

Fiecare fata sau femeie are parte de obicei de dureri similare in fiecare luna, insa pentru unele durerea este minora, in timp ce pentru altele poate fi chiar paralizanta.
Intrebarea principala pe care o pun medicii atunci cand stabilesc daca durerile menstruale sunt normale este: „Pentru tine sunt normale?”

Crampele menstruale grave pot fi un semn al altei boli?

Endometrioza. Crampele menstruale nu inseamna, de obicei, ca ceva nu este in regula cu sanatatea ta. Dar, in unele cazuri, ele pot fi un simptom al unei afectiuni medicale, numite Endometrioza. Aceasta tulburare apare atunci cand un tesut similar cu tesutul care in mod normal acopera interiorul uterului creste in afara uterului, aderand adesea la vezica, ovare sau chiar la intestine.

Fibroame uterine. Vorbim despre formatiuni necanceroase, ce apar in interiorul peretilor uterini. Acestea pot varia in marime de la o pata mica pana la mai multe mase voluminoase.

Adenomioza. Tesutul care in mod normal acopera uterul incepe sa creasca in peretele muscular al organului.

Durerea cauzata de aceste afectiuni poate parea durere menstruala, dar de obicei dureaza mai mult si poate fi mai grava decat crampele menstruale obisnuite. Daca ai acest tip de durere, este important sa mergi la medicul ginecolog.

Poti vindeca durerile menstruale cu remedii la domiciliu?

De cele mai multe ori, crampele menstruale pot fi tratate de femei acasa. Insa daca durerea este severa si iti afecteaza stilul de viata, nu-ti fie teama sa stai de vorba cu medicul.

E posibil sa ai nevoie de medicamente care sunt disponibile numai pe baza de prescriptie medicala, sau de un alt tratament pentru a scapa de probleme.

Pentru a contribui la reducerea durerilor menstruale, iata mai jos 25 de remedii casnice sigure si eficiente pentru ameliorarea crampelor.

1. Hidratarea

10 greseli alimentare bei doar apa la temperatura camerei

Crampele menstruale sau dismenoreea primara sunt o parte inconfortabila a vietii pentru multe femei. Consumul unei cantitati mai mari de apa poate contribui la ameliorarea balonarii, care inrautateste simptomele.

Obisnuieste-te sa bei 6-8 pahare de apa pe zi, mai ales in timpul menstruatiei. Adauga niste menta sau o felie de lamaie pentru a o face mai placuta la gust. In paralel, evita sarea, care incurajeaza retentia de lichide si balonarea. Evita, de asemenea, alcoolul, care favorizeaza deshidratarea.

Unele femei se confrunta si cu diaree sau varsaturi alaturi de crampele menstruale, astfel ca este important sa inlocuiesti lichidele pierdute, consumand multa apa.

Cum sa incluzi mai multe lichide in dieta

Daca nu-ti place gustul apei plate, exista multe lucruri pe care le poti face pentru a creste aportul de lichide:

  •  apa infuzata cu fructe dimineata, la prima ora;
  •  ceai de musetel sau ghimbir;
  •  apa minerala aromata, pentru a da hidratarii o noua abordare.
  •  apa cu castraveti, menta sau lamaie pe tot parcursul zilei, pentru un tratament de tip spa.
  •  supa cu continut redus de sodiu.

O hidratare adecvata nu este benefica numai pentru durerile menstruale, ci si pentru sanatatea generala.

2. Dieta

25 de remedii traditionale si moderne pentru ameliorarea crampelor menstruale 1

Este foarte posibil ca in aceasta perioada sa poftesti la alimente grase, cu zahar sau cu sare, insa aceste alimente nu sunt prietenii tai! Evita gogosile si chipsurile neaparat.

Unele femei considera ca pot contribui la calmarea durerilor menstruale consumand alimente sanatoase. Alimentele antiinflamatoare precum ciresele, afinele, dovleceii, rosiile si ardeiul gras sunt alegeri bune.

Pestii de apa rece, cu continut ridicat de acizi grasi Omega-3, sunt si ei alegeri sanatoase. Mananca, de asemenea, mai multa fasole bogata in calciu, migdale si verdeata cu frunze inchise la culoare. Aceste alimente contin compusi care combat inflamatia.

O dieta sanatoasa si echilibrata este de altfel indicata pe tot parcursul anului, nu doar cateva zile pe luna, in timpul menstruatiei.

Evita urmatoarele produse
  •  alimente rafinate, albe, inclusiv zahar, paine si paste;
  •  acizi grasi trans, care se gasesc cel mai adesea in alimentele preparate comercial, cum ar fi cartofii prajiti, fursecurile, inelele de ceapa, biscuitii si margarina;
  •  alcool, tutun si cofeina.

Toate aceste produse cresc inflamatia si pot incuraja durerile menstruale. Exista unele dovezi care arata ca reducerea aportului nociv de grasimi poate contribui si ea la ameliorarea menstruatiilor dureroase.

3. Ceai de musetel

ceai de musetel

Ceaiul de musetel poate contribui la reducerea crampelor, fiind bogat in substante antiinflamatoare care inhiba prostaglandinele.

Celulele din endometru elibereaza prostaglandine in timpul perioadei menstruale, provocand contractii musculare ale uterului, durere si crampe. Prostaglandinele din sange sunt responsabile de greata, varsaturi, diaree si cefalee in timpul perioadei menstruale.

Ceaiul de musetel inhiba prostaglandinele care cauzeaza durere si imbunatateste fluxul menstrual, pentru a usura simptomele perioadei.

4. Fenicul

Aproximativ 80% dintre tinerele participante la un studiu recent care au luat capsule continand 30 de miligrame de extract de fenicul de 4 ori pe zi, timp de 3 zile inainte de inceperea perioadei menstruale, au avut parte de mai putine dureri decat cele care au luat un tratament placebo.

Cercetatorii sunt de parere ca feniculul inhiba contractiile uterine care sunt stimulate de prostaglandine. Extractul de fenicul poate fi o optiune buna pentru aproximativ 10% dintre femeile care nu isi pot desfasura activitatile normale timp de 1-3 zile in perioada menstruala, din cauza crampelor menstruale severe.

5. Scortisoara

scortisoara

Intr-un studiu avand ca esantion tot femei tinere, cele care au luat capsule continand 420 de mg de scortisoara de 3 ori pe zi in primele 3 zile ale ciclului menstrual au avut mai putine sangerari menstruale, mai putine dureri si reduceri ale gretei si frecventei varsaturilor, comparativ cu femeile carora le-a fost administrat un produs placebo. Femeile nu au raportat efecte secundare asociate cu administrarea de pastile de scortisoara.

Incearca un strop de scortisoara pe cereale sau intr-o cana de cacao fierbinte. Nu poate face rau si in schimb te va ajuta sa ameliorezi crampele si alte simptome menstruale.

6. Ghimbir

proprietatile medicinale ale ghimbirului

Capsulele de ghimbir au ameliorat si ele simptomele dismenoreei primare, inclusiv perioadele dureroase, la fel ca si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul si acidul mefenamic.

In cadrul unui studiu pe un esantion de femei tinere, femeile din grupul care au consumat ghimbir au luat 250 de capsule de ghimbir de 4 mg pe zi in primele 3 zile ale perioadelor lor, in timp ce femeile din grupul cu acid mefenamic au luat de 4 ori pe zi capsule de 250 de mg, iar cele din grupul cu ibuprofen au luat de patru ori pe zi pastile de 400 de mg pe zi.

Femeile din fiecare dintre cele 3 grupuri de tratament au raportat o ameliorare similara a durerii, satisfactie fata de tratament si reduceri ale severitatii dismenoreei, indiferent de ce tratament au luat.

Niciuna dintre femeile din studiu nu a raportat reactii adverse severe la niciun tratament. Incearca putin ghimbir daca iti doresti o alternativa fara medicamente pentru ameliorarea durerii menstruale.

7. Picnogenol

Picnogenolul este un extract vegetal derivat din pinul maritim din regiunea sud-vestica a Frantei. Extractul contine mai multi compusi antioxidanti puternici. Intr-un studiu realizat pe un grup de femei cu varste cuprinse intre 18 si 48 de ani, femeile cu dismenoree care au luat un supliment continand 60 mg de picnogenol in timpul menstruatiei au avut dureri semnificativ mai mici si au avut nevoie de mai putine medicamente pentru durere, comparativ cu perioadele in care nu au luat suplimentul.

In mod surprinzator, femeile au continuat sa aiba nevoie de mai putine medicamente pentru dureri menstruale chiar si dupa ce au incetat sa mai ia picnogenol. Cu toate acestea, femeile care au avut dureri menstruale reduse nu au fost ajutate de supliment.

8. Marar

marar proprietati

Cercetatorii au testat eficacitatea pudrei de marar fata de cea a acidului mefenamic, un medicament antiinflamator nesteroidian, in tratamentul crampelor menstruale la un grup de tinere studente.

Femeile au fost separate in 3 grupuri: grupul care a primit marar, grupul cu acid mefenamic si grupul care a primit un produs placebo.
Femeile au inceput perioada de 5 zile de tratament cu 2 zile inainte de inceperea menstruatiei. Cercetatorii au descoperit ca pudra de marar a ameliorat durerile menstruale la fel ca si medicamentele fara prescriptie medicala.

Ca atare, daca vrei sa incerci un tratament non-medicamentos pentru durerile menstruale, mararul poate fi un candidat bun.

9. Curcumina

25 de remedii traditionale si moderne pentru ameliorarea crampelor menstruale 2

Curcumina, un ingredient din radacina numita turmeric, poate contribui la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual.

Femeile care au luat 2 capsule de curcumina pe zi timp de 7 zile inainte de menstruatie si timp de 3 zile dupa inceperea menstruatiei au prezentat o reducere a simptomelor sindromului premenstrual, in comparatie cu femeile care au luat pastile placebo. Oamenii de stiinta considera ca exista compusi benefici ai curcuminei care combat inflamatia si modifica nivelul neurotransmitatorilor, care pot fi responsabili pentru reducerea simptomelor sindromului premenstrual.

Femeile tratate cu curcumina au raportat imbunatatiri ale simptomelor comportamentale, de dispozitie si fizice cauzate de sindromul premenstrual.
Curcumina poate avea, de asemenea, beneficii pentru persoanele cu afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita, IBS, boli inflamatorii intestinale, boli autoimune si alte afectiuni.

10. Ulei de peste si vitamina B1

25 de remedii traditionale si moderne pentru ameliorarea crampelor menstruale 3

Cercetatorii au studiat efectele vitaminei B1 si ale uleiului de peste asupra simptomelor dismenoreei la elevele de liceu. Tinerele au fost separate in 4 grupuri diferite.

Primul grup a luat 100 mg de vitamina B1 pe zi, al doilea grup 500 mg de ulei de peste pe zi, al treilea grup a luat zilnic o combinatie de vitamina B1 si ulei de peste, in timp ce ultimul grup a luat un tratament placebo.
Fetele au luat tratamentul la inceputul ciclurilor menstruale si au continuat timp de 2 luni.

Comparativ cu cele din grupul placebo, cele care au luat vitamina B1, ulei de peste sau ambele produse au raportat semnificativ mai putina durere. Fetele care au luat ulei de peste sau B1 au raportat, de asemenea, ca durerea lor nu a durat atat de mult in comparatie cu cea resimtita de fetele din grupul placebo.

11. Vitamina D

Crampele asociate cu dismenoreea iti pot tulbura ritmul normal. Crampele dureroase din perioada dismenoreei apar din cauza nivelurilor ridicate de prostaglandine, care determina contractarea uterului. Aceste contractii provoaca varsarea mucoasei uterine.

Vitamina D reduce productia de prostaglandine. In cadrul unui studiu la care au participat femei tinere cu dismenoree primara si niveluri scazute de vitamina D, dozele saptamanale mari de vitamina D suplimentara au redus semnificativ intensitatea durerii, atat 8 saptamani in cadrul tratamentului, cat si la o luna dupa incheierea tratamentului.

Femeile care au luat vitamina D au avut nevoie, de asemenea, de mai putine medicamente pentru durere.

12. Calciu

deficiente alimentare care te fac sa mananci mai mult deficit de calciu si magneziu

Calciul este un nutrient de care toata lumea are nevoie, insa majoritatea femeilor nu au parte de un aport suficient din acest mineral. Avem nevoie de calciu nu numai pentru oase sanatoase, ci si pentru functionarea corecta a inimii, a muschilor si a sistemului nervos. Aportul adecvat de calciu poate contribui, de asemenea, la ameliorarea crampelor menstruale.

Intr-un studiu recent pe un grup de femei tinere, cele care au luat zilnic un supliment continand 1.000 mg de calciu, incepand cu ziua 15 a ciclului menstrual pana cand durerea menstruala a incetat, au avut parte in ciclul urmator de dureri menstruale mai putin intense decat cele care au luat un placebo.

Consuma in cantitati mari produse lactate cu continut scazut de grasimi, suc de portocale fortificat, conserve de sardine si somon si alte alimente bogate in calciu, pentru a reface zilnic cantitatea necesara din acest mineral important.

13. Plante din China

Tratamentul traditional pentru dismenoreea primara nu functioneaza intotdeauna iar, uneori, femeile nu pot tolera tratamentul. Aproximativ 20-25% dintre femei nu sunt ajutate de tratamentele conventionale pentru dismenoree sau nu le pot lua.

In aceste cazuri, medicina pe baza de plante din China poate fi o optiune eficienta de tratament pentru femeile care sufera de dismenoree primara. In mai multe studii, medicina chinezeasca pe baza de plante a fost eficienta pentru ameliorarea durerii si pentru reducerea simptomelor generale.

Femeile care au luat medicamente chinezesti din plante pentru dismenoree au avut nevoie si de mai putine medicamente pentru durere.

14. Sari peste cofeina

Eliminarea cofeinei din dieta ajuta multe femei sa amelioreze durerile menstruale.
Cofeina vine sub multe forme, inclusiv cafea, ceai, sifon, ciocolata si bauturi energizante.

In cazul in care consumi zilnic cofeina, poate fi necesar sa reduci doza incet pentru a evita simptomele de sevraj. Ca inlocuitor, incearca smoothie-uri pline de verdeturi bogate in antioxidanti, fructe de padure si pudra proteica. Substantele nutritive iti vor oferi o trezire in forta, chiar si fara cofeina.

15. Medicamente fara reteta

Durerea menstruala apare din cauza contractiilor uterine. Pentru durerile menstruale severe, remediile fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul, aspirina si naproxenul sodic, pot reduce crampele menstruale.

Asigura-te ca ai acasa, in masina sau la serviciu analgezicele preferate, astfel incat sa le ai la indemana cand ai nevoie de ele. Atentie la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) daca ai anumite probleme de sanatate. Aceste medicamente pot declansa ulcere gastro-intestinale sau pot agrava conditiile de sangerare.

16. Caldura

25 de remedii traditionale si moderne pentru ameliorarea crampelor menstruale 4

Aplicarea unei paturi electrice, a unei folii termice sau a unei sticle de apa fierbinte pe abdomen face minuni pentru ameliorarea crampelor menstruale. Poti gasi aceste articole in farmacie sau online. Aplicarea continua a caldurii poate functiona la fel de bine ca ibuprofenul pentru ameliorarea durerii dismenoreice. Caldura ajuta muschii sa se relaxeze.

Un studiu efectuat asupra femeilor cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani cu dismenoree primara a constatat ca cele care au aplicat un plasture cu caldura care a incalzit la 40 de grade Celsius au avut beneficii similare in ceea ce priveste ameliorarea durerii ca si femeile care s-au bazat pe ibuprofen pentru crampe.

Daca nu ai la indemana o patura electrica, o folie termica, o sticla de apa fierbinte sau un plasture de incalzire, un dus fierbinte sau un prosop cald iti vor fi si ele de ajutor.

17. Sport

25 de remedii traditionale si moderne pentru ameliorarea crampelor menstruale 5

Fa miscare pentru a ameliora simptomele dismenoreei. Multe femei considera ca exercitiile fizice ajuta la ameliorarea crampelor menstruale. Sportul elibereaza endorfine, responsabile pentru o stare de bine. Daca toata lumea stie ca endorfinele naturale ale corpului stimuleaza starea de spirit, la fel de adevarat este ca ele au si un efect de calmare a durerii.

O modalitate bine cunoscuta de stimulare a endorfinelor este exercitiul aerob. Orgasmul este si el o alta modalitate.
Un studiu publicat in martie 2015 in “Journal of Family&Reproductive Health”, a constatat ca, la 100 de femei, exercitiile de intindere sau exercitiile aerobe efectuate de trei ori pe saptamana timp de doua luni au redus crampele.

Fie ca-ti place sa mergi pe jos, sa alergi sau sa inoti, daca vrei sa o faci in perioada menstruatiei, este la fel de sigur ca in orice alta zi. In plus, un remediu usor pentru durerile menstruale este efectuarea de exercitii usoare care lucreaza si trunchiul.
Yoga si Tai Chi sunt forme mai blande de exercitii care pot fi mai usor de facut daca ai probleme cu oboseala.

18. Masaj

Masarea abdomenului timp de numai 5 minute pe zi poate contribui la ameliorarea crampelor menstruale. Masajul incurajeaza fluxul sanguin. Cremele de masaj cu uleiuri esentiale precum salvie, lavanda si maghiran, au beneficii suplimentare pentru organism. Aceste uleiuri contin compusi care ajuta la ameliorarea durerii si la calmarea dismenoreei.

19. Plantele care amelioreaza durerea

Medicii pot prescrie plante aromatice pentru a trata crampele menstruale ale unei femei. Cohosh negru, trandafir Guelder, curcuma si castan sunt cateva plante folosite cu succes in acest sens. Acestea sunt eficiente pentru ameliorarea durerii si scaderea inflamatiei.

Fructul de Vitex a fost utilizat pe scara larga in Europa pentru tratarea ciclurilor menstruale neregulate, a disconfortului menstrual al sanilor, a sindromului premenstrual (PMS) si a sangerarilor uterine disfunctionale.

Asigura-te ca medicul tau iti cunoaste toate afectiunile, medicamentele si suplimentele pe care le iei, deoarece nu toate femeile pot folosi plante medicinale, ele putand interfera cu actiunea unor medicamente, reducandu-le eficacitatea.

20. Acupunctura si presopunctura

25 de remedii traditionale si moderne pentru ameliorarea crampelor menstruale 6

Acupunctura si presopunctura sunt tratamente orientale de vindecare, ce stimuleaza anumite puncte declansatoare de pe piele pentru a produce efectele dorite in organism. Terapiile sunt foarte eficiente pentru o varietate de afectiuni medicale, inclusiv crampele menstruale.

Intr-o recenzie publicata in aprilie 2016, expertii au analizat 42 de studii care au observat efectele acupuncturii asupra crampelor menstruale. Fiecare a comparat acupunctura cu absenta tratamentului, cu tratament conventional (medicamente antiinflamatoare) sau cu o procedura de acupunctura falsa. Multe dintre studii au constatat ca grupul de acupunctura a avut mai putine dureri menstruale si nu a avut efecte secundare.

Un specialist in acupunctura poate folosi ace pentru a reduce crampele menstruale si, in plus, el iti poate arata unde sunt aceste puncte si cum le poti stimula chiar cu presiunea mainilor tale pentru a obtine rezultate similare.
Aplicarea presiunii asupra punctelor cheie de pe spate, abdomen, picioare si partea carnoasa dintre degetul mare si aratator poate fi un tratament eficient pentru durere.

21. Yoga

Yoga este un alt tip de exercitiu care poate ajuta femeile cu dismenoree primara. In cadrul unui studiu recent, femeile tinere care au practicat yoga 60 de minute saptamanal, timp de 12 saptamani, au resimtit mai putine dureri menstruale comparativ cu cele care nu au facut yoga.

Unele dintre cele mai bune ipostaze care ajuta femeile sa se simta mai bine in timpul menstruatiei includ podul, postura Dandasana si postura Baddha Konasana. Cere unui instructor de yoga calificat sa-ti arate aceste pozitii si cum se executa ele corect.

Poti face yoga in perioada menstruatiei sau intre menstruatii, insa unii instructori recomanda sa nu executi postari inverse (asa cum este Lumanarea, sau Sarvangasana) in timpul menstruatiei, pentru a nu interfera cu fluxul natural.

22. O buna igiena a somnului

25 de remedii traditionale si moderne pentru ameliorarea crampelor menstruale 7

Calitatea somnului influenteaza simptomele menstruale si multe alte probleme de sanatate. Intr-un studiu recent, femeile cu insomnie au raportat dismenoree mai severa si o interferenta mai accentuata cu activitatile zilnice din cauza simptomelor, comparativ cu femeile care nu sufereau de insomnie.

Practica o buna igiena a somnului pentru a tine la distanta simptomele dureroase ale menstruatiei. Dormi aproximativ la aceeasi ora in fiecare seara si stabileste si respecta o rutina nocturna pentru a oferi corpului semnalul ca este timpul sa dormi.

Rutina poate implica lucruri precum ascultarea unei muzici linistitoare, savurarea unei cesti de ceai sau o baie calda. Somnul adecvat pentru a promova starea generala de sanatate te va ajuta sa gestionezi simptomele lunare asociate ciclului menstrual.

Mai multe sfaturi pentru somn

Evita televizorul, smartphone-ul, computerul si alte ecrane inainte de culcare pentru a te relaxa cu o mai mare usurinta. E posibil sa te simti mai confortabil dormind in diferite pozitii in timpul perioadei menstruale. In plus, acorda o atentie speciala igienei somnului in zilele premergatoare menstruatiei.

23. Baile calmeaza durerea

O baie calda poate fi exact ce ai nevoie pentru a calma durerea si a relaxa muschii tensionati. Incepe prin a adauga in baie spuma sau uleiuri esentiale parfumate.

Citeste cartea sau revista preferata pentru a contribui la eliberarea stresului si a tensiunii. O baie seara este o activitate excelenta pentru relaxare si pentru a putea sa dormi mai bine. Daca nu esti genul care sa stea cu orele in cada, un dus cald poate avea beneficii similare si poate reduce durerea pelviana si alte simptome.

24. Indrumare medicala

Daca remediile casnice si alte interventii nu sunt suficiente pentru a controla simptomele, e timpul sa mergi la medic. Acesta iti va verifica nivelul hormonilor si poate prescrie pilule anticonceptionale sau alte medicamente pentru a trata dismenoreea.

Spune medicului ce simptome ai, precum si cum interfereaza acestea cu functionarea zilnica. Avand o imagine completa despre istoricul tau medical, medicul iti va putea oferi cel mai bun tratament.

25. Pilule anticonceptionale

Unii medici pot prescrie pilule contraceptive hormonale sau plasturi pentru femeile care sufera de dureri menstruale. Medicamentele pot ajuta la reglarea ciclului menstrual si la reducerea durerii. In plus, ele te ajuta sa eviti sarcinile nedorite si pot fi utile in afectiuni asociate cu uterul, precum endometrioza.

Endometrioza si alte tulburari ale organelor de reproducere ale unei femei pot provoca dismenoree secundara. Acest tip de durere apare in general mai devreme in timpul ciclului lunar si dureaza mai mult decat crampele tipice.

Surse: https://www.onhealth.com/content/1/pms_symptoms_treatment

https://www.everydayhealth.com/treatment/womens-health/ways-to-relieve-period-cramps/

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.