Tot ce trebuie să știi despre selecționarea mătcilor

0
(0)

Importanța pe care matca o are într-o familie de albine este imposibil de contestat, iar fiecare apicultor este conștient de faptul că performanța în domeniul apiculturii depinde, în cea mai mare măsură, de performanța mătcilor pe care le deține. Prin urmare, majoritatea apicultorilor depun eforturi constante pentru a avea în stupină doar mătci de calitate premium.

Iar în acest sens se folosesc o serie de criterii și de proceduri pentru obținerea unor matci selectionate de cea mai bună calitate.

Înainte de toate, o regulă de aur este aceea ca materialul genetic folosit pentru producția mătcilor să aibă, la rândul său, o calitate cât mai bună. În caz contrar, rezultatul nu va fi deloc pe măsura așteptărilor.

Astfel, există anumite condiții pe care o familie de albine din cadrul căreia sunt preluate larvele trebuie să le respecte. Iată care sunt cele mai importante condiții în acest sens:

Albinele nu trebuie să fie agresive

Pentru ca munca apicultorului să fie cât mai simplă și mai lipsită de provocări, matca ar trebui să fie cât mai blândă cu putință. Iar pentru a obține mătci selecționate blânde, trebuie ca familia din care se prelevează larvele să fie la rândul său lipsită de agresivitate.

Astfel, se va obține o matcă blândă care nu numai că va ușura munca apicultorului, ci totodată nu albinele nu vor crea probleme oamenilor și animalelor din apropiere.

Igiena familiei de albine

Un alt detaliu de o importanță imensă atunci când se alege materialul genetic folosit pentru producția mătcilor este igiena. De aceasta depinde practic și sănătatea mătcilor obținute. Astfel, recomandarea noastră este aceea ca materialul genetic să fie preluat doar din familii de albine în cadrul cărora se poate observa o igienă cât mai bună.

Nu toate albinele au tendința de a curăța în mod constant mediul în care trăiesc. Totuși, sunt și familii de albine în care se evită crearea unor condiții favorabile apariției de bacterii și viruși, iar acestea reprezintă cele mai bune surse de material genetic.

Tendința de igienizare reprezintă o calitate de care o matcă selectionată trebuie să dea neapărat dovadă.

Capacitatea de adaptare

Cel de-al treilea factor important pentru obținerea unor mătci selecționate de calitate superioară îl reprezintă capacitatea de adaptare a familiilor de albine din cadrul căreia este preluat materialul genetic.

Ei bine, îți propui probabil să obții o matcă selecționată care să prezinte o bună capacitate de adaptare indiferent de condițiile meteo așa că această calitate trebuie să poată fi regăsită și la familia de albine. Observă cu atenție, timp de mai multe sezoane, modul de adaptare a familiilor de albine deținute și preia material genetic doar de la familiile care s-au prezentat cât mai bine din acest punct de vedere.

Iernarea

Iarna este un sezon în care apicultorul nu are prea mult de muncă, însă care poate crea multe probleme în cazul familiilor de albine care nu prezintă capacități bune de iernare. Mai exact, alege material genetic doar din familiile de albine în care s-au înregistrat cât mai puține pierderi în timpul sezonului rece.

Tendința de roire

Cu siguranță nu ar fi o idee bună prelevarea de material genetic dintr-un stup din care s-a roit adesea. Cea mai bună familie de albine din care se recomandă prelevarea materialului genetic în acest caz este aceea care prezintă o tendință scăzută de roire.

Performanțe

Iar în final, ar mai trebui să ții cont și de performanțele familiei din cadrul căreia ai preluat materialul biologic. În cazul acesta, prelevarea materialului ar trebui realizată doar din familiile performante.

Acestea fiind spuse, sperăm că sfaturile noastre se vor dovedi de ajutor pentru obținerea unor mătci selecționate de cea mai bună calitate.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.