Terapia – o solutie tot mai cautata de catre pacienti pentru tratarea tulburarilor cognitiv-comportamentale

0
(0)

Modul de raportare la viata si relatii este un element primordial pentru atestarea unui echilibru interior. Cu toate acestea, exista momente in viata care isi pot lasa o amprenta inexorabila asupra existentei noastre si implicit, asupra modului in care ne comportam cu cei dragi. Chiar si acumularea stresului pe o perioada lunga de timp poate conduce la o stare incipienta de irascibilitate, la degenerarea unor afectiuni de natura corporala direct dependente de starea noastra psihica. Daca te regasesti intr-una dintre ipostazele mentionate, un terapeut Cluj te poate ajuta intr-un mod programatic sa iti revii, sa identifici cele mai corecte moduri de a-ti manageria emotiile si trairile.

In societatea romaneasca persista anumite perceptii negative despre vizita la terapeut, totul din cauza asocierii acestuia cu psihiatrul si medicamentatia aferenta. Acordarea unei atentii sporite in zona educationala pentru constientizarea importantei psihologului si a terapiei poate genera o mai mare responsabilitate fata de propriile sentimente si trairi. A apela la un terapeut este un indicator propice pentru constientizarea problemelor, dar si a dorintei de a trece peste acestea. In cadrul acestui articol iti prezentam cateva caracteristici esentiale ale terapiei si a modului in care aceasta se poate desfasura intr-un cabinet de specialitate.

Cateva caracteristici ale terapiei cognitiv-comportamentale

Modul in care ne raportam la lume si la elemente cu o noutate ridicata in viata noastra genereaza o serie de perceptii incipiente care au rolul de a asocia o informatie cu o anumita activitate sau lucru. Schimbarea acestor perceptii este de obicei, o modalitate destul de grea si poate implica metamorfozarea unor valori personale care au ghidat individul pana la un moment dat. Perceptiile negative pot conduce la distantarea individului fata de alte persoane, la izolare, la stabilirea unor concluzii care nu au relevanta in raport cu realitatea.

Interventia terapiei cognitiv-comportamentale realizata de catre un specialist in acest spectru poate conduce la atenuarea si reconsiderarea unor valori, totul prin intermediul discutiilor si conversatiei. Principalele motivatii ale unei astfel de terapii sunt multiple. Amintim printre acestea identificarea cu claritate a problemelor principale, insusirea unor tehnici de indepartare a gandurilor negative, realizarea distinctiei dintre perceptie si realitate si nu in ultimul rand, asocierea viitorului cu o nuanta pozitiva.

Sedintele de terapie

Daca ai constientizat in ultima perioada ca ai nevoie de un ajutor de specialitate pe zona terapeutica, cu siguranta te intereseaza care sunt dinamicile din cadrul sedintelor propriu-zise. Ei bine, chiar daca terapia presupune o arta conversationala in vederea degajarii fricilor si anxietatilor personale, trebuie sa iti asumi de la inceput un nivel ridicat de transparenta fata de terapeutul tau. Aceasta caracteristica presupune informarea corecta despre stari, sentimente si emotii, dar si realizarea unor eforturi inspre depasirea acestora. Cu ajutorul terapeutului vei putea deprinde tehnici eficiente de management al emotiilor puternice, inclusiv al stresului. Una dintre cele mai frecvente cauze care determina oamenii sa apeleze la terapeut este portretizata de implicatiile negative ale stresului. Generat fie de situatii personale, fie de un loc de munca epuizant, stresul poate avea un impact negativ si asupra starii corporale de sanatate. Prin urmare, daca simti constant stari de tulburare afectiva, este momentul sa apelezi la profesionistii din domeniul psihologiei.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.