Somn putin si stres mare? Riscuri de obezitate.

0
(0)

stres, somn, obezitateStres si somn inadecvat – factori care pot conduce la obezitate

Problema cu stresul este faptul ca se infiltreaza in viata ta fara sa-ti dai seama. Stresul afecteaza somnul, starea de spirit, dar si greutatea ta. Interactiunile dintre stres si somn au facut obiectul unui studiu recent condus de dr. Charles Elder de la Centrul de Cercetare pentru Sanatate din Portland, Oregon. Au fost implicati 472 de adulti obezi, in marea lor majoritate femei (aproximativ 83%). Voluntarii au fost inrolati intr-un program de slabire care a inclus participarea la sedinte saptamanale de consiliere in grup, tinerea unui jurnal alimentar strict si anumite exercitii fizice la intensitate moderata. In dieta lor zilnica au fost incluse fructe, legume, cereale integrale si proteine slabe.

Somn bun, dar nu mult si stres minim te feresc de obezitate

Pe parcursul celor 6 luni, atat cat a durat studiul, cercetatorii au observat diferente semnificative de greutate la pacienti. Dupa ce le-au analizat comportamentul au ajuns la concluzia ca nivelul de stres, calitatea somnului si depresia sunt factori decisivi in greutatea unei persoane.

Participantii care au raportat ca dorm mai putin de 6 ore sau mai mult de 8 ore pe noapte au avut o scadere mai mica in greutate decat persoanele care s-au incadrat in acest interval de 6-8 ore. Pe langa durata somnului a fost analizata si calitatea acestuia. Cei care au avut un somn bun, linistit, care s-au trezit intr-o forma buna, au fost si cei care au reusit sa slabeasca considerabil mai mult.

Cercetatorii de la Universitatea Columbia au analizat si ei influenta mai multor factori asupra obezitatii. Intr-un studiu efectuat pe 26 pacienti sanatosi si cu o greutate normala, acestia au demonstrat ca atunci cand oamenii sunt privati de somn (4 ore pe noapte timp de 6 nopti) au mancat mai multe calorii in mod semnificativ decat persoanele care s-au odihinit mai mult (8 ore pe noapte timp de 6 nopti). Au fost diferente si in functie de sexul pacientilor, femeile care au dormit mai putin au consumat in medie cu 350 calorii mai mult, iar barbatii cu aproximativ 280 calorii pe zi mai mult. Se pare ca intreruperea ciclului de somn stimuleaza un hormon numit ghrelina, care la randul sau stimuleaza pofta de mancare.

Mai mult, exista tot mai multe dovezi ca stresul cronic poate declansa supraalimentarea ca un comportament de adaptare.

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.