Obiceiuri pentru un stil de viata sanatos

0
(0)

Se vorbeste mult despre obiceiurile unei vieti sanatoase, dar stii cu adevarat care sunt acestea? Realitatea e ca multi dintre noi cunoastem doar partial cum sa traim o viata sanatoasa. De aceea, ne-am propus ca, prin acest articol, sa deslusim toate informatiile pentru a-ti creste calitatea vietii.

Ce inseamna o viata sanatoasa? O viata sanatoasa presupune sa traiesti in armonie, adica sa te bucuri de cea mai buna calitate pe care o poti obtine, astfel:

  • Alege sa mananci alimente sanatoase, combinate in mod echilibrat!
  • Fa exercitii regulat!
  • Mentine-ti o greutate optima!
  • Evita consumul excesiv de alcool si fumatul!
  • Fa-ti controale medicale periodice!
  • Ai grija de dantura ta!
  • Mentine o tensiune arteriala optima!
  • Ai grija de sanatatea ta emotionala!
  • Asigura-ti un somn odihnitor, de minim 7 ore in fiecare noapte!
  • Urmeaza regulile de siguranta impuse in anumite situatii!

Nu uita ca, daca esti parinte, tu esti oglinda in care se privesc copiii tai. Daca urmezi aceste obiceiuri sanatoase, si ei vor avea un stil de viata sanatos. Cu alte cuvinte, ai grija de tine, ca sa poti avea grija de ei!

In randurile urmatoare ne vom concentra pe primii doi piloni ai unui stil de viata sanatos, respectiv: alimentatie si exercitii fizice. Astfel, o alimentatie sanatoasa, echilibrata, presupune sa consumi toti nutrientii esentiali (proteine, carbohidrati, grasimi si fibre) si sa tii cont de cateva sfaturi, pe care ti le sugeram mai jos:

  • Ia micul dejun in fiecare dimineata! Aminteste-ti ca micul dejun este prima masa pe care o iei dupa o perioada mai mare de inactivitate a organismului. Astfel, nu manca repede si evita semipreparatele!
  • Bucura-te de masa in familie! Aceste momente sunt extrem de reconfortante, iar asta faciliteaza si o digestie buna.
  • Cumpara alimente sanatoase! Cel mai bun mod de a adopta o dieta echilibrata este sa iti planifici mesele in fiecare saptamana si sa eviti tentatiile. Mergi la cumparaturi atunci cand nu iti este foame si incearca sa ai pe lista alimente precum: ardei, rosii, ciuperci, broccoli, conopida, vinete, castraveti, patrunjel, marar, morcovi, cartofi dulci, pastarnac, telina, varza, fasole verde, mazare, linte rosie, orez integral, paste integrale, mere, grapefruit, banane, iarturi slabe, branza de vaci, carne de pui, peste, etc.. Pe langa acestea, exista o serie de produse sanatoase, poate mai putin populare, dar care sunt bogate in nutrienti si pot fi cu usurinta integrate in retetele tale: seminte de chia, quinoa, cous-cous, mei, bulgur, amaranth, orez rosu, naut, hrisca, pulbere de orz verde, de lucerna, de grau, etc..O gama variata din acestea regasesti pe eharbal.ro, intra si comanda-le online, rapid si sigur!
  • Nu privi la televizor sau in ecranul telefonului atunci cand mananci! In aceste momente, vei avea tendinta sa mananci mai mult, mai repede si nu te vei bucura la maxim de gustul preparatelor.
  • Bea suficiente lichide pe parcursul zilei! Organismul are nevoie de hidratare pentru a functiona corect, iar bautura preferata ar trebui sa fie intotdeauna apa. Desigur, poti opta si pentru bauturi naturale cu fructe, legume si verdeturi.
  • Evita preparatele bogate in grasimi rele si carbohidrati rai (fainoase, pizza, burgeri, cartofi prajiti), dar si prajelile. Acestea din urma transforma un preparat sanatos intr-o bomba calorica, deoarece alimentele se imbiba in ulei.

Combinarea alimentelor trebuie sa tina cont de cateva principii: principiul calitatii (respectiv alegerea alegerea alimentelor despre care am mentionat mai sus), principiul adecvarii (alimentatia trebuie sa tina cont de nevoile individuale ale fiecaruia), principiul cantitatii si principiul echilibrului (asigurarea tuturor nutrientilor in cantitati optime).

In ce priveste cel de-al doilea pilon, exercitiile fizice, evita activitatile sedentare: jocurile pe video, privitul la televizor. Opteaza pentru plimbari in parc, plimbatul catelului, mers pe bicicleta, curatenia in casa si, macar de doua ori pe saptamana, fa antrenament intens (fitness, tenis, yoga, alergare sau orice alta forma de sport preferi). Adopta aceste sfaturi cat mai curand ca sa te bucuri de un trup sanatos si echilibru pe toate planurile!

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.