Alegerile sunt intotdeuna grele, chiar si atunci cand vorbim despre lucruri simple, ca alegerea alimentelor. Nu vi s-a intamplat sa ajungeti in supermarket si sa nu stiti exact ce sa cumparati? Sunt atat de multe sortimente, incat cu greu te poti decide: sa fie proaspete sau e in regula daca alegi si varianta congelata? Dar cele conservate? V-am pregatit un scurt ghid despre fiecare in parte si cum sa luati decizii rapid si in cunostita de cauza.

Legume proaspete

S-ar putea sa crezi ca aceasta varianta este cea ideala, dar nu este un adevar general valabil. Este adevarat ca nimic nu este mai bogat in substante nutritive decat legumele sau fructele proaspete, in special cele ajuse la maturitate. Dar atunci cand mergi la supermarket, s-ar putea ca legumele sa nu fie tocmai...proaspete. Supermarketurile folosesc de multe ori "trucuri" care pot sa te pacaleasca, asa ca ideal ar fi sa cumperi legume proaspete mai ales cand sunt in sezon. De asemenea, consuma-le in cel mult 2-3 zile de la achizitionare.

legume-proaspete

Legume congelate

Legumele congelate nu sunt daunatoare, ba din contra. Se gasesc la un pret rezonabil si de obicei sunt ambalate abia cand ajung la maturitate. Procedura aceasta a congelarii poate distruge multe dintre substantele nutritive, dar nu pe toate. O buna parte dintre acestea rezista pentru un timp indelungat. Mai mult, acestea au calitatea de putea fi consumate dupa o perioada mai lunga de timp si sunt  o alternativa perfecta atunci cand nu ai timp sa gatesti legumele proaspete .

legume-congelate

Legume conservate

De obicei, legumele la conserva sunt vazute ca o ultima optiune de cumparare. Motivul este simplu: conservele sunt rezultatul uneui amestec de conservanti, sare si zahar, care au ca scop prelungirea duratei de viata la raft. Dar se pot face alegeri bune si cand vine vorba de legume conservate: cele cu continut scazut de zahar si sodiu. Unele legume conservate au chiar mai multe proprietati decat cele aflate in stare proaspata. De exemplu, conservele de rosii contin mai mult licopen (antioxidant) decat cele aflate in stare naturala.

legume-conservate

Tot ceea ce trebuie sa retineti este ca nu exista o alegi bune si alegeri proaste si ca totul depinde de bugetul pe care il aveti si de preferintele culinare. Un sfat ar fi acela de a alterna diferite sortimente pentru a va bucura de proprietatile lor minunate 🙂

Ti-a placut?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.