Cum să ai un somn odihnitor? Sfaturi practice de la somnologi

0
(0)

Unele persoane pun capul pe pernă și se bucură de un somn odihnitor întreaga noaptea, altele se chinuie să adoarmă, se trezesc de multe ori, iar dimineața parcă sunt mai obosite decât atunci când s-au culcat. Dacă faci parte din a doua categorie, ar trebui să știi că există câteva recomandări de la somnologi care te vor ajuta să dormi mai bine:

Creează un mediu de somn confortabil

Studiile realizate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că mediul de somn joacă un rol extrem de important în asigurarea unor nopți odihnitoare. Dacă salteaua sau perna nu este cea potrivită, există șanse mari să te trezești dimineața cu dureri și fără energie.

Dacă și tu faci parte din categoria oamenilor care se întreabă ”de ce sa aleg o perna ortopedica”, cel mai probabil ești în căutarea unei soluții pentru senzația de gât înțepenit cu care te trezești în fiecare dimineață. Așa cum o saltea ortopedică oferă o susținere optimă coloanei vertebrale, la fel și perna ortopedică menține gâtul într-o poziție corectă pentru un somn liniștit. 

Pe lângă patul în care dormi, și lumina, temperatura și nivelul zgomotului din dormitor pot influența calitatea somnului. În mediul în care dormi trebuie să fie maxim 22 grade Celsius, să fie întuneric (pentru a stimula producția de melatonină sau ”hormonul somnului”) și să fie liniște pentru a adormi mai repede și mai ușor.

Relaxează-te înainte de culcare

Stresul reprezintă cel mai mare inamic al somnului. Dacă nu știi cum să gestionezi stresul și stările de anxietate de peste zi, cu siguranță vei avea parte de nopți agitate. Așa că, învață diverse tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă, practică meditația sau stai de vorbă cu o persoană dragă pentru a mai scăpa de gândurile negative. Uneori, chiar și un ceai din plante poate face minuni împotriva stresului. Te gândești dacă este eficienta valeriana pentru un somn mai bun? Răspunsul este unul clar: da, valeriana ajută la relaxare și la inducerea somnului.

Construiește-ți o rutină de somn

Rutina de somn te ajută să îmbunătățești calitatea somnului. Această rutină poate începe cu o baie caldă care ajută mușchii să se relaxeze și poate continua cu câteva activități plăcute, cum ar fi cititul unei cărți sau ascultarea unor melodii liniștite. O rutină de somn nu trebuie să conțină timp prea mult petrecut pe telefon (îngreunează procesul de adormire), consum de alcool sau cafea sau exerciții fizice mult prea intense. Odată ce îți vei găsi rutina de somn potrivită pentru nevoile tale, vei începe să te bucuri de mai multă odihnă în fiecare noapte.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.