Ce sunt tincturile din plante, cum si cand se administreaza

5
(1)

Atunci cand te simti lipsit de energie, cand ai o stare generala de oboseala, cand alergiile isi fac de cap sau simti ca iti da tarcoale o raceala, de obicei, dai iama in dulapul cu medicamente. Ar fi mai bine sa te opresti un moment si sa te gandesti ca exista metode mai eficiente de a te vindeca si de a pastra echilibrul organismului tau.

Aici intra in scena tincturile din plante, pe care le cunosti, poate, ca fiind doar niste solutii concentrate cu mirosuri ciudate pe care le gasesti in general in farmaciile naturiste. De fapt, aceste produse sunt adevarate medicamente ale naturii, utilizate in anumite culturi de mii de ani pentru a regla probleme fizice si psihice, de la stari de epuizare, pana la stres, probleme de somn, dezechilibre ale tractului digestiv sau imunitate scazuta.

Ai putea spune ca este mai bine sa consumi plantele proaspete, in scopuri medicinale, acestea fiind cele mai sanatoase. Intr-adevar, ar fi un lucru benefic, desi nu intotdeauna posibil. Gandeste-te cate plante ar trebui sa consumi pentru a putea strange cantitatea de substante active prezente intr-o tinctura. In plus, iarna ar fi destul de greu sa gasim plante proaspete, mai ales ca unele nu cresc decat in anumite regiuni ale globului. Si, nu in ultimul rand, trebuie luat in calcul si faptul ca unele plante pur si simplu nu pot fi digerate sau asimilate de organism in forma bruta. Astfel ca, produsele naturale derivate din plante au sensul si utilitatea lor si sunt greu de inlocuit de catre alte produse.

Cum se obtin tincturile din plante?

tincturile din plante

Tincturile sunt extracte de plante obtinute din combinarea lor cu produse alcoolice de cel putin 60%, alcool rafinat alimentar (diluat cu apa), rachiu de fructe sau vodka.

Ce le face atat de puternice? In primul rand, aceste tincturi sunt extrem de concentrate. Potrivit specialistilor, ele sunt cele mai sanatoase si eficiente modalitati de a scoate tot ce este mai important si sanatos din plante, cu ajutorul alcoolului. Radacinile, ierburile si plantele in general, sunt acoperite cu un alcool concentrat si lasate la macerat timp de o luna. Ceea ce rezulta in urma acest procedeu este un lichid puternic, plin de ingrediente active.

Specialistii spun ca aceasta metoda de extragere a beneficiilor din plante este cea mai eficienta, chiar daca in produsul finit se pastreaza si o cantitate redusa de alcool. Cei care doresc sa evite consumul acestuia pot cauta tincturi obtinute pe baza de glicerina sau otet de mere. Totusi, ele nu s-au dovedit a fi la fel de sigure si eficiente. Se pare ca glicerina dezvolta bacterii prea usor, iar otetul nu este un solvent eficient pentru multe plante.

Tincturile din plante pot fi preparate si acasa, utilizand palinca sau tuica de casa. Atentie, insa, este strict interzisa folosirea alcoolului etilic si a spirtului medicinal.

Lichidul obtinut se pastreaza in sticle inchise la culoare iar doza obisnuita este de 5-10 picaturi diluate in ceai sau apa fierbinte. Taria sau concentratia tincturilor este data de cantitatea de plante folosita, raportata la volumul solutiei.

tincturile din plante

In general, se recomanda ca cele cateva picaturi de tinctura utilizate sa fie puse sub limba, pentru a fi mai eficiente. Sub aceasta forma, substantele patrund in sange mai repede si sunt rapid asimilate. Intrucat, insa, nu intotdeauna gustul tincturilor este unul placut, puteti folosi alte metode, cum ar fi aceea de a adauga cele cateva picaturi in smoothie-ul de dimineata, in ceai sau intr-un pahar de apa cu lamaie.

In cele din urma vom prezenta cateva dintre cele mai eficiente tincturi din plante si efectele lor benefice asupra sanatatii.

Tinctura de Cordyceps pentru performante sportive

tincturile din plante

Cordycepsul este o ciuperca tibetana, nu foarte cunoscuta in tara noastra, care se numara printre cele trei mari medicamente tonifiante ale Chinei. Aurul medicamentelor, asa cum mai este numita, Cordycepsul este o planta fascinanta, care creste pe pasunile de pe platourile Tibetului, aflate la altitudini cuprinse între 3.500 – 6.000 m si este folosita in terapeutica de peste 1000 de ani.

Aceasta are efecte benefice pentru sinteza oxigenului, rezistenta si pentru refacerea organismului. Specialistii sustin ca daca urmeaza sa participi la un maraton, nimic nu este mai bun decat aceasta ciuperca.

Utilizarea tincturii de cordyceps in fiecare zi iti ajuta, asadar, organismul sa atinga performante maxime si sa se refaca mai usor dupa momentele solicitante.

Tinctura de papadie, pentru digestie

tincturile din plante

Daca ai probleme cu tractul digestiv, tinctura de papadie este cel mai bun leac pe care natura ti-l pune la dispozitie. Aceasta se pare ca stimuleaza ficatul sa produca bila, care ajuta la digestia alimentelor, relaxeaza muschii stomacului si grabeste absorbtia intestinala, astfel ca te scapa si de balonare.

Si nu doar atat; papadia are puternice efecte detoxifiante asupra ficatului si rinichilor, iar prin actiunea diuretica scade tensiunea arteriala, mentine functiile rinichilor si lupta impotriva pietrelor sau a nisipului la rinichi.

Este benefica in tratarea, ameliorarea si chiar vindecarea unor boli de piele, pentru alergiile usoare si iritatiile superficiale dar este utila si in tratarea formelor usoare de acnee la nivelul fetei si corpului. In plus, papadia poate fi folosita in curele de slabire, intensificand arderile grasimilor si scade usor colesterolul rau din sange.

Tinctura de echinacea pentru imunitate

tincturile din plante

Inca dinainte sa existe antibioticele, oamenii cautau leacuri pentru problemele lor de sanatate. Acestia aveau incredere in efectele echinaceei pentru a vindeca afectiuni incepand cu raceala, pana la infectii ale tractului urinar. Planta este un atiinflamator natural, care are capacitatea de a lupta eficient cu virusii. De fapt, un studiu recent a descoperit ca oamenii care folosisera aceasta tinctura prezentau forme de boala mai usoare si pentru mai scurta durata decat cei care nu foloseau acest leac. Practic, acestia se vindecau cu 30% mai repede.

De asemenea, echinaceea este indicata pentru sustinerea sistemului imunitar la pacientii care au cancer, dupa chimioterapie. Avand actiune antitumorala, poate incetini cresterea si diseminarea tumorilor (prin cresterea activitatii celulelor T limfocitare).

Un alt avantaj este acela ca ajuta la detoxifierea organismului, stimuland activitatea hepatobiliara. In afectiunile dermatologice, echinacea este recomandata in caz de acnee, herpes, eczeme, psoriazis, in administrare interna sau externa. Datorita efectelor antiseptic, antibacterian si cicatrizant, echinacea este indicata in tratarea diverselor rani, ulceratii, intepaturi de insecte, plagi infectate si furuncule.

Pentru alergii incearca tinctura de urzica

tincturile din plante

Aceasta planta a fost folosita pentru a trata alergiile inca din vechime si este la fel de puternica si in zilele noastre. Un studiu a descoperit ca urzica nu este eficienta doar in tratarea alergiilor, dar si pentru a scapa de durerile articulare si de neplacerile provocate de infectiile urinare. Aceasta functioneaza prin reducerea proceselor inflamatorii din organism si eliminarea chimicalelor din sange.

Aceasta planta anihileaza predispozitia la raceli si combate afectiunile artritice si reumatice. De asemenea, urzica poate usura procesul de urinare la barbati, mai ales daca prostata este inflamata. Are, de asemenea, efect diuretic. Ajuta corpul sa elimine acidul uric si bacteriile care cauzeaza infectii ale tractului urinar si pietrele de rinichi. Totodata, poate scadea tensiunea si usura sindromul premenstrual.

In plus, urzicile stimuleaza metabolismul si secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala. Totodata, stimuleaza peristaltismul intestinal (miscarile tubului digestiv provocate de musculatura acestuia) si digestia. Urzicile sunt benefice in combaterea problemelor digestive, precum diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. Actioneaza si impotriva viermilor intestinali.

Pentru concentrare, incearca Ashwaganda

tincturile din plante

Ashwaganda este o planta tropicala care creste salbatic in India, Asia de Est, Africa de Sud si este folosita de secole in medicina ayurvedica. In India este cunoscuta drept ciresul de iarna si ginseng care hraneste mintea si corpul. Este apreciata indeosebi pentru proprietatile ei neuroprotectoare, dar si pentru multe alte efecte benefice pe care le are asupra organismului.

Aceasta tinctura le este recomandata femeilor pentru ca ajuta la echilibrul hormonal. De asemenea, are efecte benefice asupra memoriei si capacitatii de concentrare.

Planta se remarca prin proprietatile neuroprotectoare, beneficii miraculoase in societatea de aastazi, care se confrunta cu boli grave neurodegenerative, precum Alzheimer si Parkinson, boli de nervi, epilepsie, insomnie, depresie si alte afectiuni ale sistemului nervos. Planta este un bun remediu pentru starile de anxietate si depresie, dar si in ceea ce priveste efectele negative ale stresului, pentru ca reduce nivelul de cortizon cu 26%, scade zaharul din sange.

Pentru frumusete coada-calului face minuni

tincturile din plante

Coada calului este o iarba cu efect antiinflamator, folosita inca din vremea Imperiului Roman pentru a trata arsurile. Aceasta contine silicon, care ajuta pielea sa-si mentina elasticitatea si hidratarea si sa arate tanara si plina de sanatate. Ca bonus pentru frumusete, este buna si pentru unghii si par.

Pentru somn, cel mai bun este busuiocul

tincturile din plante

Trioul oboselii format din probleme cu somnul, anxietate si stres poate fi combatut cu usurinta folosind tinctura de busuioc. Aceasta scade nivelul cortizonului, hormonul stresului astfel ca asigura un somn odihnitor si o stare generala de liniste.

Damiana, un afrodiziac nemaipomenit

tincturile din plante

Tinctura de Damiana este un afrodiziac foarte puternic, care relaxeaza organismul si intensifica circulatia sangelui. Datorita faptului ca nu are un gust foarte bun, este indicat a se amesteca cu scortisoara si vanilie alte doua condimente cu rol afrodiziac.

Sursa: https://www.wellandgood.com

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.