Ce este elastanul si ce proprietati are?

5
(2)

Elastan, lycra sau spandex este o fibra sintetica cunoscuta pentru elasticitatea si rezistenta ridicata. Din punct de vedere stiintific este cunoscut ca fiind un copolimer uretan-uree format din poliuretani segmentati in proportie de 95% (Spandex) pe baza unui eter polibutenic (un polimer amorf), care actioneaza ca un arc intre grupele functionale de poliuretan formand astfel lanturi lungi, obtinand astfel filamente continue care pot fi multifilament sau monofilament.

Daca esti interesat de acest produs, afla aici ce este elastanul!

Istoria elastenului – cine l-a inventat?

A fost inventat de Joseph Shivers, un chimist care a lucrat la compania americana DuPont in 1958 si a brevetat in acelasi an dandu-i numele comercial LYCRA®. Cand a fost introdus pentru prima data, elastanul a revolutionat multe domenii ale industriei textile.

Elastane a fost comercializat in sectorul textil inca de la inventarea sa, sub denumirile comerciale NUMA®, O, O®, DORLASTAN® si LYCRA®, printre altele. LYCRA fiber este acum detinuta de compania Invista. Nu este o tesatura, ci una dintre fibrele care alcatuiesc o tesatura. Proprietatile sale sunt de a da elasticitate si o calitate mai mare decat alte elastane. Astazi este folosit in principal in domeniul de sport datorita flexibilitatii si usurintei sale.

Este format dintr-o mare varietate de materii prime, cum ar fi prepolimerii care sunt cei care formeaza structura principala a fibrei.

Gasim doua tipuri de prepolimeri in fibra elastanului care reactioneaza pentru a produce polimerul rezultat al fibrei, unul este un macro-glicol flexibil care poate fi un poliester sau un policarbonat sau o combinatie a acestora, in timp ce al doilea este un diaconat rigid.

Polimerul rezultat are o structura poliuretanica sau poliuree. In fibra de elastan gasim, de asemenea, stabilizatori care produc unirea polimerului si a colorantilor. Cele mai importante caracteristici ale moleculelor care alcatuiesc elastanul sunt lungimea, flexibilitatea si faptul ca au grupuri hidroxil (-OH) la ambele capete.

Cum se lucreaza?

Acest material este lucrat ca un filament continuu si poate fi de tip monofilament sau multifilament.

Este folosit pentru a forma tesaturi, dar niciodata singur, dar este combinat cu alte fibre naturale, artificiale sau sintetice, care ofera o atingere si un volum mai placut tesaturii.

Principalele caracteristici ale elastanului

  • Poate fi intins pana la 500% fara a se rupe.
  • Acesta poate fi intins de un numar mare de ori si va lua din nou forma initiala
  • Se usuca rapid
  • Rezistent la transpiratie (optim pentru tesaturile sport).
  • Tesatura mai durabila (Evidentiaza utilizarea sa pentru imbracamintea de lucru)

Cum se face elastanul?

  • Trebuie spus ca elastanul nu este un tesut adecvat. Este pur si simplu o fibra rezultata din amestecarea a doua materiale: poliester, pe care il stim cu totii, si diaconat rigid, care va va suna mai putin.

Prin amestecarea acestor doi compusi, rezulta o fibra care are o structura similara poliuretanului, dar are caracteristicile elastice ale spandexului. Materia prima poate fi vazuta in bobine de filamente continue care sunt amestecate cu alte materiale pentru a crea imbracaminte si alte articole.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.