Apa calcaroasa de pe teritoriul tarii noastre

0
(0)

Apa din Romania este in principal calcaroasa, prin urmare contine multi ioni de magneziu si calciu. Desi aceasta caracteristica a apei nu implica probleme de sanatate, aceasta poate duce la probleme la nivel casnic, cum ar fi scaderea duratei de viata utila a aparatelor. Duritatea apei este concentratia totala de ioni de calciu si magneziu (Ca2 + si Mg2 +).

Aceasta depinde, in principal, de terenul prin care curg apele, deoarece dizolva mineralele care sunt acolo unde trece. Prin urmare, cu cat solul este mai calcaros, cu atat apa din zona va fi mai grea sau calcaroasa. Este inerenta fiecarei regiuni. Desi trebuie sa tinem cont de faptul ca apa care ajunge la casa noastra nu este aceeasi cu cea a raului, deoarece trece printr-o serie de tratamente care o pot intari sau inmuia.

Duritatea apei din Romania variaza in functie de zona. In jumatatea de est si de sud a teritoriului romanesc, in general, gasim ape cu niveluri intermediare sau ridicate de duritate. Pe de alta parte, in partea de est si in zona de nord apele sunt moi, prin urmare, ele nu sufera inconveniente asociate cu duritatea.

Pentru a rezolva problema duritatii exista dedurizatori de apa, care printr-un proces numit schimb de ioni reusesc sa elimine diferitii ioni si sa transforme apa tare in moale.

Duritatea apei: probleme asociate in casa

Problema duritatii a trecut intotdeauna in mare parte neobservata. Acest lucru se datoreaza faptului ca apa tare nu afecteaza sanatatea sau mediul inconjurator.

Cu toate acestea, calcarul poate crea probleme in case. Datorita acumularii de calcar, aparatele se descompun mai des, iar durata lor de viata utila este mai scurta. Acest lucru se datoreaza faptului ca, la temperatura de fierbere, ionii de Ca si Mg precipita si formeaza o crusta solida, cunoscuta sub numele de var, care adera la diferite aparate, tevi, incalzitoare etc.

Cand incepe sa fie considerata apa grea?

Duritatea se masoara in miligrame de carbonat de calciu pe litru (mg/l) sau, de asemenea, in grade franceze. Un grad francez este echivalent cu 10 mg de carbonat de calciu pe litru.

Apa moale este considerata a fi mai mica de 5 grade franceze. Apele usor dure sunt cele cuprinse intre 5 si 10 grade. Apele moderat dure sunt de 10 pana la 20 de grade. Si, in sfarsit, apele foarte grele sunt de peste 20 de grade franceze.

Dedurizatori de apa schimb de ioni

Solutia la problema calcarului in zonele cu apa dura este instalarea unui dedurizator apa cu schimb de ioni, care elimina sarurile de calciu si magneziu din apa. Aceste dispozitive decalcifica apa pentru intreaga casa, ceea ce aduce imbunatatiri in intretinerea aparatelor, in ingrijirea pielii si a parului si economii de energie si sapun.

Dedurizatorii de apa de schimb de ioni (numiti si „sare”) nu trebuie confundati cu dedurizatorii magnetici de apa. Acestea din urma nu functioneaza la fel, deoarece nu indeparteaza calcarul din apa sau nu il impiedica sa se incorporeze in tevi.

Asadar alegeti un dedurizator de apa pentru a beneficia de toate beneficiile specificate mai sus dar si pentru o siguranta suplimentara atunci cand vine vorba de sanatatea familiei. Faceti un test initial al apei pentru a vedea cat de multa nevoie aveti de un dedurizator.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.