Coaja de banana poate trata negii?

0
(0)

Coaja de banana este un remediu casnic uzual pentru eliminarea negilor. Si desi exista o multime de dovezi populare ca acest tratament poate functiona, in prezent nu exista absolut nicio dovada stiintifica legata de eficienta sa.

Exista oameni care folosesc coaja de banana ca pansament pentru un neg, lasand-o peste noapte pe zona afectata si asteptandu-se sa trateze virusul. Desi nu exista dovezi stiintifice conform carora coaja de banana poate elimina negii, bananele au si alte beneficii pentru sanatate, precum proprietatile antimicrobiene.
Vom vedea in cele ce urmeaza cum poti folosi bananele pentru eliminarea negilor, care este eficienta lor, dar si alte remedii casnice si tratamente medicale pentru negi.

Coaja de banana pentru infectiile cu HPV

Negii sunt excrescente necanceroase care se formeaza in diverse parti ale corpului. Negii apar din cauza unei tulpini de Human Papillomavirus (HPV). HPV poate fi contractat prin contact piele-pe-piele cu alte persoane care au la randul lor acest virus.
In prezent nu exista dovezi stiintifice potrivit carora coaja de banana ar putea trata negii. Un studiu din 2016 noteaza ca nu exista nicio diferenta intre rata de eliminare a negilor de catre coaja de banana si crioterapie. Autorii studiului spun ca niciuna dintre aceste interventii nu a fost eficienta, desi din cauza esantionului mic folosit in cadrul studiului, rezultatele au fost neconcludente.
Cu toate acestea, desi nu exista dovezi potrivit carora coaja de banana poate trata negii, aceasta metoda este una sigura.

Ghid pentru eliminarea negilor cu ajutorul cojii de banana

Daca iti doresti sa folosesti coaja de banana pentru indepartarea negilor, poti incerca urmatorii pasi.
1. Inainte de culcare curata o banana care sa nu fie excesiv de coapta.
2. Taie o bucatica mica de coaja si pune-o cu partea carnoasa peste neg.
3. Lipeste-o pe loc.
4. Las-o sa actioneze peste noapte.
5. Repeta in fiecare seara timp de cateva saptamani.

O metoda alternativa consta in masarea negului cu partea interioara a unei coji de banana.

Beneficii potentiale ale cojii de banana pentru sanatate

banane

Exista cateva studii care sugereaza unele beneficii potentiale ale cojii de banana.

Infectii bacteriene

Potrivit unei cercetari recente, coaja de banana este bogata in compusi fenolici, care sunt antioxidanti cu proprietati antimicrobiene.
De asemenea, un studiu mai vechi noteaza ca banana are proprietati antibacteriene ce pot fi eficiente impotriva bacteriilor ce pot cauza gingivita.
Evaluarea unui extract de coaja de banana pe infectii cu Porphyromonas gingivalis si Aggregatibacter actinomycetemcomitans in eprubeta a sugerat ca ambele tulpini bacteriene sunt sensibile la coaja de banana.

Memorie, anxietate si depresie

Un studiu din 2017, efectuat pe soareci, a constatat ca banana si extractul de coaja de banana pot avea efecte antidepresive si anti-anxiolitice si pot imbunatati, de asemenea, memoria. Potrivit autorilor studiului, responsabili pentru aceste beneficii ar putea fi compusii antioxidanti din banane.

Diabet

Un studiu din 2020 pe animale a analizat efectul bananei si a extractului de coaja de banana asupra sobolanilor diagnosticati cu diabet. Rezultatele acestui studiu indica faptul ca extractul de coaja de banana a marit secretia de insulina si sensibilitatea tesuturilor la insulina.
Insa acest studiu a analizat efectele bananei si ale cojii de banana doar asupra sobolanilor, astfel ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a descoperi daca fructul are aceleasi beneficii si la oameni.

Afectare hepatica

Polifenolii sunt compusi ce pot contribui la protejarea ficatului de afectarea produsa de alcool. Un studiu mai vechi pe animale a constatat ca polifenolii din coaja de banana pot functiona intr-un mod similar. Coaja de banana are capacitatea de a ameliora simptomele afectarii hepatice si poate contribui la prevenirea afectiunilor ficatului.

Alte remedii casnice pentru negi

Desi cercetarile cu privire la eficienta eliminarii negilor acasa sunt limitate, exista unele dovezi ca remediile de mai jos pot fi eficiente.

Vitamina A

Un studiu mai vechi a analizat efectele tratamentului cu vitamina A la o femeie de 30 de ani cu istoric de negi. Tratamentul a implicat aplicarea zilnica pe piele a vitaminei A naturale din ulei de ficat de cod.
Acest studiu de caz a constatat ca negii mai mici au disparut in decurs de 70 de zile, insa pentru negii mai mari a fost nevoie de 6 luni de tratament cu vitamina A.

Usturoi

Un trial clinic din 2014 a evaluat eficienta extractului de usturoi pentru negii care nu au raspuns la alte interventii medicale. Acest studiu a avut 50 de participanti, dintre care jumatate au primit tratament cu usturoi, iar celeilalte jumatati i s-a administrat un tratament cu apa sarata.
La finele studiului, participantii care au folosit usturoi au raportat un raspuns mai bun decat grupul care a folosit apa sarata. Cercetatorii au conchis ca extractul de usturoi ar putea fi benefic pentru negii rezistenti la alte interventii.

Simptome ale negilor

Majoritatea negilor nu cauzeaza niciun simptom. Insa exista persoane care pot resimti durere, o senzatie de strangere sau mancarimi.
Unii negi pot avea, de asemenea, mici puncte maro sau negre ca rezultat al sangelui inchegat provenit de la vasele mici de sange ale pielii.
Negii pot aparea oriunde pe corp, insa de cele mai multe ori ei apar pe maini, picioare, fata sau pe organele genitale.

Tratamentul medical pentru negi

In general negii dispar dupa cateva saptamani sau luni si nu necesita tratament. Exista, insa, doua tratamente medicale principale pe care medicul le poate recomanda in cazul in care negul iti cauzeaza disconfort.
Solutia cu acid salicilic este un lichid care se aplica pe partea tare a negului de cateva ori pe zi, timp de cateva saptamani. In timp, acidul dizolva negul.
Acest tratament este disponibil in mod obisnuit fara reteta in farmacie. Insa este important sa aplici acidul salicilic pe neg si nu pe zona din jur, pentru ca poate cauza durere si arsuri.
Crioterapia este cel de-al doilea tratament, o procedura ce foloseste azot lichid pentru a ingheta un neg. Acest tratament este administrat in general de medicul dermatolog si vei avea nevoie de cateva aplicari pe saptamana.

Sumar

Desi nu exista dovezi stiintifice care sa ateste eficienta cojii de banana in eliminarea negilor, e improbabil ca acest remediu casnic sa aiba efecte negative. Coaja de banana de poate aplica direct pe neg peste noapte, sau se poate masa negul cu partea interioara a cojii de banana.
E putin probabil ca negii sa provoace simptome si in general se rezolva de la sine. Cu toate acestea, mergi la medic pentru un diagnostic si pentru a discuta optiunile de tratament. Medicul iti poate recomanda tratamentul cu acid salicilic sau crioterapia, pentru indepartarea negilor.

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/banana-peel-for-warts

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.