6 remedii naturale casnice pentru a scapa de greata

0
(0)

Cele mai bune remedii casnice folosite pentru a atenua greata includ mese mici si usoare, ierburi precum ghimbir si menta, multa apa si presopunctura.
De asemenea, trebuie sa te asiguri ca stai in fund sau intins dar intr-o pozitie mai ridicata, cu capul sprijinit, pentru ca o pozitie complet intinsa atunci cand ti-e greata va provoca varsaturi.

Greata sau senzatia de voma are simptome ce includ transpiratie, o cantitate mare de saliva in gura, oboseala si lipsa poftei de mancare. Desi este adesea asociata cu refluxul acid si cu supra-alimentatia, greata poate aparera si in timpul sarcinii, raului de miscare sau ca efect secundar al altor tulburari medicale sau afectiuni frecvente.

Exista multe medicamente impotriva starii de greata care te pot ajuta in cazul greturilor severe sau persistente. Daca starea ta greata este una usoara sau ocazionala, exista cateva remedii casnice eficiente care te pot ajuta sa atenuezi simptomele in mod natural.

1. Ghimbirul

Ghimbirul este un remediu eficient pentru greata, datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii, care sustin digestia. De asemenea, compusii sai ar putea accelera procesul de trecere a continutului stomacului catre intestinul subtire, ceea ce poate reduce simptomele de greata.

O analiza din 2014 a sase studii diferite publicate in Jurnalul Consiliului American al Medicinei de Familie, ce au examinat folosirea ghimbirului in perioada sarcinii, a constatat ca administrare a 1 gram de ghimbir o data pe zi, timp de cel putin 5 zile, a redus simptomele de greata si voma in primele luni de sarcina. Analiza a constatat, de asemenea, ca ghimbirul poate fi eficient in gestionarea simptomelor de greata si voma pentru pacientii care fac chemoterapie.
Ghimbirul poate fi luat ca supliment, disponibil sub forma de capsule. De asemenea, poti adauga bucatele de ghimbir proaspat in ceai sau poti folosi pudra de ghimbir ca si condiment in mancaruri diverse.

2. Menta

Menta este considerata din cele mai vechi timpuri un remediu traditional pentru greata, desi dovezile stiintifice privind eficacitatea sa nu sunt la fel de solide ca in cazul ghimbirului. Cu toate acestea, multe persoane dau ca sigure proprietatile sale calmante.

Se crede ca mentolul – ingredientul principal din menta – relaxeaza stomacul, ceea ce poate atenua crampele si greata.

Un mic studiu din 2014 publicat in Journal of Perianesthesia Nursing a sugerat ca pana si parfumul uleiului de menta poate atenua greata, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca este un remediu eficient.
Daca te confrunti atat cu stari de greata cat si cu varsaturi, e posibil ca menta sa nu fie foarte eficienta, pentru ca ea este folosita in principal pentru a trata greata, nu episoadele de varsaturi.
Menta este disponibila sub forma de ceai sau ulei esential de menta, pe care il poti folosi pentru aromoterapie, adaugand 2-3 picaturi intr-un difuzor umplut cu apa.

3. Mese mai mici si mai usoare

Prea multa mancare poate cauza greata, pentru ca daca mananci prea mult suprasoliciti stomacul, ceea ce duce la balonare, arsuri si miscari digestive excesive, toate acestea putand duce la senzatie de greata.
Mesele mici si frecvente si o dieta usoara si fara arome puternice poate fi utila in reducerea episoadelor de greata. Mancarurile fara condimente sunt mai usor de digerat si te pot ajuta sa iti linistesti stomacul.

Printre mancarurile care te pot ajuta cand ai o stare de greata se numara:

  •  painea alba sau toast
  •  puiul simplu
  •  orezul
  •  piureul de mere
  •  supa
  •  bananele
  •  biscuitii sarati

Daca ti-e greata, evita alimentele picante si bauturile acide precum sucurile acidulate, sucurile de fructe sau alcoolul – toate acestea putand amplifica simptomele de greata.

4. Mentine o hidratare adecvata

Atunci cand ti-e greata vei simti probabil ca e greu sa mananci sau sa bei ceva, inclusiv apa. Insa trebuie sa stii si ca deshidratarea nu face decat sa iti agraveze starea de greata.

Acest lucru este cu atat mai important daca te confrunti cu stari de greata ca urmare a caldurii sau umiditatii extreme. In plus, greata si varsaturile sunt unele dintre principalele simptome ale epuizarii termice si ale insolatiei.

Supraincalzirea duce la dilatarea vaselor de sange odata cu incercarile corpului de a se raci, iar aceasta modificare a tensiunii arteriale se poate manifesta sub forma de greata sau ameteli. Daca bei multa apa si ramai hidratat, te vei putea racori si astfel sa revii la o temperatura normala a corpului.
Daca ti-e greu sa bei apa atunci cand ti-e greata, incearca sa iei inghitituri mici pe tot parcursul zilei sau o bautura calmanta, cum ar fi ceaiul cald de menta.

5. Stai in sezut sau intinde-te pe spate cu capul sprijinit

Cand simti ca ti-e greata vei fi tentat sa stai intins, ceea ce nu e deloc cea mai buna idee, pentru ca aceasta pozitie favorizeaza varsaturile. E important sa te folosesti de gravitatie si sa tii capul deasupra stomacului.
Ramanand in pozitie verticala, gravitatia te ajuta sa mentii continutul stomacului mai jos decat capul. Cea mai buna alegere pentru a scapa de greata este sa stai intr-o pozitie semi-verticala.

6. Incearca presopunctura

Presopunctura este o practica de medicina alternativa prin care se aplica presiune asupra anumitor puncte ale corpului, cunoscute sub numele de meridiane. Aplicand presiune pe aceste puncte, trimiti organismului un mesaj pentru a-si activa mecanismele de auto-vindecare, care pot atenua durerea sau greata.
O analiza din 2006 a peste 40 de studii, publicata in revista Autonomic Neuroscience a constatat ca presopunctura poate reduce unele simptome de greata.

Unul dintre principalele puncte de presiune pentru greata este numit Pericardul 6 sau Neiguan, situat langa incheietura palmei. Se crede ca acest punct de presiune atenueaza greata, pentru ca traseul meridian al acestui punct trece prin brat, piept si abdomenul superior, langa stomac.

Iata cum poti localiza P6 si cum poti utiliza acest punct de presiune:

  •  Pentru a accesa punctul P6, intinde bratul, cu palma indreptata spre tine. Pune trei degete de la mana opusa (aratatorul, mijlociul si inelarul) chiar sub incheietura mainii.
  •  Pune degetul mare in locul de sub degetul aratator. Daca simti doua tendoane mari sau umflaturi pe piele, ai identificat punctul P6.
  •  Dupa ce localizezi punctul P6, aplica incet presiune in acest punct.
  •  Apasa cu fermitate pe acest punct timp de 2-3 minute, miscand degetul intr-un cerc mic. Nu apasa atat de tare incat sa simti o durere severa, dar trebuie sa simti totusi o durere surda.
  •  Repeta miscarea la incheietura celeilalte maini.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Daca greata este asociata cu episoade frecvente de varsaturi, dureri in piept sau e insotita de scaune inchise la culoare sau varsaturi de culoare inchisa, mergi la medic.

Daca starea de greata persista mai mult de cateva zile sau daca simptomele se agraveaza rapid, poate fi un semn ca se intampla ceva mai grav. De pilda, afectiuni precum pancreatita, ocluziile intestinale sau chiar un atac de cord pot provoca greata si vor necesita ingrijiri medicale.
De asemenea, unele persoane sunt mai predispuse la stari de greata din cauza anumitor circumstante, precum:

  •  Sarcina. Greata apare adesea in primul trimestru de sarcina, ca urmare a unei cresteri a hormonului progesteron, ce poate afecta digestia si poate provoca stari greata si varsaturi frecvente.
  •  Un istoric indelungat de diabet. Acest lucru poate duce la gastropareza, o afectiune in care stomacul are dificultati de golire si poate provoca greata persistenta.
  •  Refluxul gastroesofagian. O afectiune in care acidul din stomac se intoarce in mod regulat in esofag. Simptomele frecvente ale acestei afectiuni sunt arsurile gastrice, greata si varsaturile.

Concluzie

Greata poate fi deranjanta, insa in principiu este foarte usor de gestionat cu abordarea corecta. Daca nu poti scapa de greata cu aceste remedii naturale, stai de vorba cu medicul, astfel incat acesta sa iti alcatuiasca un plan de tratament.

Sursa: https://www.insider.com/guides/health/conditions-symptoms/home-remedies-for-nausea

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.