Medicina alopata VS homeopatie – ce alegi pentru sanatatea ta?

5
(2)

medicina alopata VS medicina homeopata

De nenumarate ori ai fost pus in situatia de a alege intre remediile naturale si schemele de tratament asa-zis alopate, apeland, la sfatului medicului, la acele medicamente din farmacie care se dau, probabil, doar cu prescriptie medicala. Pe de-o parte, ti-ai dorit sa oferi organismului tau ce este mai natural, sanatos si mai putin invaziv, chiar daca asta presupune o perioada indelungata de tratament si rezultate care apar timid si treptat. Pe de alta parte, ti-ai dorit sa-ti rezolvi eventualele probleme de sanatate cat mai repede cu putinta, medicina alopata venindu-ti degraba in intampinare cu un tratament rapid si eficient.

In plus, majoritatea propunerilor de pe acest site au inclus remedii naturale si solutii naturiste la diverse probleme: de la depresie la beneficiile consumului de merisoare. De unde aceasta necesitate de a apela la tot felul de remedii care ocolesc medicina traditionala, cea alopata? De ce consideram, in mod tacit, ca medicina alopata are consecintele ei nefaste pe care medicina alternativa (homeopatia, fitoterapia etc) nu le are?

In ce masura este de preferat homeopatia in detrimentul medicinei traditionale? Care functioneaza mai bine si care dintre ele trateaza cauza si nu efectul? Dar, inainte de toate, care sunt principiile pe baza carora s-au dezvoltat aceste 2 perspective, care, de cele mai multe ori, sunt luate ca fiind 2 directii opuse ce nu se intalnesc nicicum?

Iata intrebarile cu care vom porni la drum pentru a deslusi misterul controversatei dezbateri medicina alopata VS homeopatie. Intelegand gandirea care a stat in spatele homeopatiei si a medicinei traditionale vom fi capabili sa alegem, in functie de nevoile organismului nostru, ce ne este benefic. Bineinteles, cu ajutorul medicului, caci homeopatia, in ciuda faptului ca are de-a face cu produse si remedii naturale, nu exclude consultul unui specialist!

Medicina alopata VS homeopatie – 2 directii opuse sau o pseudo-problema?

medicina-alopata-vs-homeopatie

Din capul locului trebuie subliniata ipoteza potrivit careia cele 2 metode terapeutice nu se exclud, ele fiind complementare. Pe cat de surprinzatoare este aceasta ipoteza, pe atat de susceptibila de a fi adevarata este, dupa cum vom dovedi in cele ce urmeaza. Sa vedem, mai intai, care sunt bazele medicinei homeopate, cine a dezvoltat-o si care a fost contextul in care a aparut.

Scurt istoric al homeopatiei

Homeopatia reprezinta o metoda terapeutica medicala stiintifica, care se bazeaza pe principii si legi personalizate fiecarui individ. Astfel, se poate spune ca homeopatia este un tratament individualizat, care tine cont de aspectele particulare ale omului. De-aici si principiul sau potrivit caruia nu exista boli, ci bolnavi. Cu alte cuvinte, homeopatia pledeaza pentru o abordare holistica.

Inca din 1876, doctorul Samuel Hahnemann a publicat intr-o revista stiintifica un eseu ce trata o noua abordare privitoare la identificarea proprietatilor curative ale medicamentelor. Dupa traducerea lucrarii Materia Medica, opera unui alt doctor cunoscut la acea vreme, William Cullen, Hahnemann a descoperit ca anumite plante ar putea provoca simptome similare anumitor boli, ceea ce inseamna, conchide el, ca similarul vindeca similarul. Adica, spus pe romaneste, cui pe cui se scoate. Descoperirea neamtului a fost una revolutionara cu atat mai mult cu cat, folosind aceste principii, el a tratat cu succes scarlatina, atunci cand in Germania se manifesta o epidemie de scarlatina.

Mai tarziu, in 1825, aceasta tehnica terapeutica a fost introdusa si in Statele Unite de catre Hans Burch Gram, care studiase, de altfel, homeopatia in Europa. Prima scoala medicala americana de homeopatie, numita Hahnemann Medical College and Hospital dateaza din 1835. In 1889, cand holera incepuse deja sa faca ravagii in Cincinnati, 2 medici homeopati au publicat cateva statistici care aratau ca doar 3% din 1116 pacienti tratati au murit din cauza acesti boli.

Cum functioneaza homeopatia, mai exact?

  • Spre deosebire de abordarea alopata, mecanismul de actiune al homeopatiei este unul energetic, si nu biochimic.
  • De la o anumita dilutie, remediul in dilutiile superioare acesteia nu mai contin nicio molecula din substanta activa initiala. Contine, in schimb, informatia energetica necesara organismului pentru lupta impotriva bolii.
  • Remediul are rolul de reechilibra si ajuta organismul in demersul sau de vindecare. Este, de fapt, o educatie a organismului in lupta sa cu boala.
  • In plus, daca in alopatie nivelul medicamentelor in sange poate fi dozat, in privinta homeopatiei lucrurile nu stau la fel. Aceasta pentru ca remediile homeopatice se absorb in organism si influenteaza din punct de vedere energetic, adresandu-se cauzei profunde a bolii si nu suprafetei simptomatologice.

In acest sens, putem vedea limpede ca homeopatia nu exclude alopatia si viceversa. De asemenea, beneficiile homeopatiei nu trebuie duse in extrema discreditarii alopatiei. Pentru ca, in cazul unor boli foarte avansate, homeopatia nu se dovedeste a fi foarte eficienta. De fapt, cu cat o boala avanseaza mai mult, cu atat capacitatea organismului de a raspunde la remediul homeopatic e mai scazut.

Un alt factor de care trebuie tinut cont este varsta, deoarece, odata cu inaintarea in varsta, se produc unele modificari in privinta capacitatii  organismului de a raspunde la un remediu terapeutic. Copiii au cea mai buna reactivitate, spre deosebire de batrani, de pilda, care, avand un organism afectat de diferite boli cronic raspund mai greu la remediu.

In acest fel, mitul potrivit caruia alopatia si homeopatia sunt 2 directii opuse care se exclud este unul fals. Ceea ce revine la a spune ca dezbaterea medicina alopata VS homeopatie se doveste a fi … o pseudo-problema.

Medicina alopata VS homeopatie – de ce sa optezi pentru homeopatie?

Este mai mult decat evident ca homeopatia a castigat, de-a lungul timpului, multi adepti, fiind de real ajutor atunci cand medicul homeopat a construit o schema de tratament in acord cu organismul individului. Inainte de a prezenta virtutile metodei homeopatice,  trebuie intelese urmatoare aspecte privitoare la homeopatie:

1. Homeopatia functioneaza doar daca este recomandata de un medic homeopat!

medicina alopata VS medicina homeopata

Un medic homeopat iti va face, pentru inceput, o analiza riguroasa a starii tale de sanatate, dar si a unor caracteristici personale. Astfel ca, la o prima consultatie care poate dura pana la o ora, vei fi intrebat cat transpiri, ce tip de piele ai, cum dormi, cum raspunzi la diferite conditii climatice etc.

In functie de aceste intrebari, medicul iti va alcatui un profil, in functie de care va decide si remediul potrivit nu doar pentru boala ta, ci si pentru modul specific in care boala insasi interactioneaza cu organismul tauIn fond, remediul homeopat urmareste sa stimuleze tendinta naturala de vindecare a organismului tau.

2.  Homeopatia nu trebuie confundata cu fitoterapia sau naturopatia

medicina alopata VS homeopatie

Cei mai multi refuza din start homeopatia, argumentand ca ierburile, plantele si ceaiurile nu te pot vindeca. Insa, in acest caz, este vorba de o confuzie. Remediile homeopate sunt preparate din substante care se gasesc in regnul vegetal, mineral si animal, dar si din alte tipuri de substante care includ medicamentele alopate precum penicilina. Atunci cand medicina homeopata foloseste plante de care se uzeaza, de pilda, si fitoterapia, remediul homepat in discutie se bazeaza pe cu totul si cu totul alte principii.

3. 2 indivizi cu aceleasi simptome pot primi un remediu diferit

Pentru ca nu exista boli, ci  doar bolnavi, remediul homeopat menit tratarii unei boli nu este preparat pornind de la simptome, ci pornind de la organismul si reactiile specifice ale pacientului. Ceea ce inseamna ca un consult medical in prealabil este cu atat mai mult necesar, nefiind recomandat sa ne tratam singuri.

4. Homeopatia utilizeaza remedii, nu medicamente

medicina alopata VS homeopatie

Distinctia fundamentala dintre homeopatie si medicina traditionala este aceea ca prima foloseste medicamente, iar a 2-a… remedii. Acestea din urma se prezina sub forma unor granule, de cele mai multe ori, de lactoza (o substanta inactiva, neutra din punct de vedere biochimic). Aceste granule sunt impregnate cu anumite substante si dilutii care sunt dinamizate prin agitare puternica de un anumit numar de ori. Se  mai gasesc si remedii sub forma lichida, administrandu-se sub forma de picaturi, sub forma de unguente sau geluri pentru administare externa.

5. Homeopatia functioneaza dupa principiul similitudinii

Hahnemann, cum am mentionat mai sus, a postulat acest principiu al similitudinii, sustinand ca o boala poate fi vindecata cu succes de o aceeasi substanta care provoaca simptomele bolii respectiva la un om sanatos. Un exemplu in acest sens este remediul homeopat pentru insomnie care are la baza chiar… cofeina – substanta care, in mod normal, produce insomnie oricarui om sanatos.

Avantajele homeopatiei sunt numeroase. Iata cateva dintre cele mai importante de care se cuvine sa tii seama:

  • Remediile homeopate, daca sunt corect administrate, nu determina reactii adverse intrucat sunt preparate din substante naturale, folosind un procedeu bine pus la punct.
  • Remediile homeopate nu au niciun grad de toxicitate, deoarece contin  o cantitate extrem de mica, diluata infinitezimal din substanta de baza.
  • Un alt avantaj al remediilor homeopate este pretul, care este unul accesibil si mult mai redus decat cel al medicamentelor alopate.
  • Fata de tratamentul alopat care de multe ori este unul brusc si brutal pentru organism, remediul homeopat asigura o vindecare rapida si blanda.

Medicina alopata VS medicina homeopata – de ce sa alegi medicina alopata?

medicina alopata VS homeopatie

Totusi, am cazut de acord asupra faptului ca medicina alopata este complementara homeopatiei. Ceea ce inseamna ca nu excludem din ecuatie medicina alopata care are rolul si avantajele ei.

Principiul care defineste medicina alopata este cel potrivit caruia sanatatea inseamna absenta bolii. Nu mai avem de-a face, vedem de pe-acum, cu principiul similitudinii postulat de homeopatie. Alopatia se prezinta, in acest sens, ca o medicina a contrariilor, diversele boli fiind tratate cu medicamente care vin sa contracareze  boala in sine. Reprezinta un tip de medicina tipic societatilor occidentale, propunand o abordare biologica a vindecarii, spre deosebire de homeopatie care propune o abordare energetica a vindecarii.

Medicina alopata s-a remarcat dupa anul 1848, atunci cand in Statele Unite a fost creat American Medical Association. Desi in acea perioada foarte multe clinici foloseau homeopatia, totusi nici medicina alopata nu s-a lasat mai prejos, castigand destui adepti, avand in vedere progresele realizate de stiinta in privinta productiei anumitor tipuri de vaccinuri.  Totodata, descoperirea antibioticelor in aceeasi perioada a contribuit la cresterea prestigiului alopatiei.

Fata de homeopatie, medicina clasica nu tine cont de impactul pe care-l are mintea asupra sanatatii noastre. Alopatii timpurii au mers pe linia mecanicista carteziana, separand corpul in parti componente si tratand-o pe fiecare in parte. Ceea ce este de interes pentru medicina alopata este cauza fizica a unei bolii. Separand sufletul de corp, medicina alopata considera luarea in considerare a sufletului ca fiind o abordare non-stiintifica. Scopul sau este acela de a suprima atat simptomele fizice, cat si cele psihologice.

In chip de concluzie: homeopatia sau cunoaste-te pe tine insuti!

Dupa scurta incursiune in cele 2 abordari, cu avantajele si dezavantajele lor, ar trebui sa stim de ce si cand sa apelam la homeopatie sau alopatie.

Perspectiva holistica asupra organismului pare a fi cea mai promitatoare si completa metoda terapeutica. Aceasta pentru ca ea acorda atentiei omului ca intreg, fara a-l separa in fragmente care aparent nu au nicio legatura unele cu altele. In plus, reprezinta un mod de a ne cunoaste in detaliu nevoile organismului si modul in care le putem raspunde corespunzator.

Pe de alta parte, medicina alopata, daca ne gandim la rezultatele antibioticelor, nu poate fi ignorata. De fapt, insasi homeopatia, prin abordarea ei holistica, ne indeamna sa luam aminte la toate alternativele ce ne sunt oferite, incercand sa cream un echilibru intre ele. Medicina alopata reprezinta si ea una din aceste alternative.

Tu cum alegi sa te tratezi? 🙂

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.