Oboseala – cauze si remedii

0
(0)

Dormi suficient de mult, dar te simti epuizata? Inainte de a da vina pe sarcinile de la serviciu, stilul tau de viata de super-femeie, afla mai multe despre ce ar putea sta la baza oboselii inexplicabile.oboseala

„Sunt atat de obosita si nu pot face nimic din ce mi-am propus.”

„Mi-ar placea sa merg, dar sincer, nu am strop de energie.”

„Sex? Vrei sa spui chiar acum?”

Aceste fraze au devenit din ce in ce mai folosite in cazul femeilor si ingrijorarea este ca nici nu au realizat cum s-a ajuns aici.

Desigur, problema pentru majoritatea este stresul si faptul ca nu dorm suficient sau somnul nu este de buna calitate. Daca te-ai obisnuit sa dormi maxim 5-6 ore pe noapte, mai devreme sau mai tarziu, oboseala te va ajunge.

In schimb, daca reusesti sa dormi 7-8 ore pe noapte, avand si un somn linistit, dar te simti inca obosita, e timpul sa faci un control la medic pentru a descoperii cauzele oboselii. Poate fi un semn al unei boli grave, dar adesea este cauza unei probleme minore cu o rezolvare relativ usoara.

Oboseala – semn al unei afectiuni

Iata cateva dintre cauzele pentru care tu nu te poti opri din cascat:

Anemia

Anemia se poate dezvolta foarte usor pe timpul sarcinii, atunci cand exista cicluri menstruale abundente sau in cazul existentei fibroamelor uterine sau polipilor. Apar probleme atunci cand sangerarea duce la o deficienta a hemoglobinei, proteina bogata in fier din celulele rosii din sange responsabile de transportul oxigenului de la plamani in alte parti ale corpului. Cand tesuturile si organele nu primesc suficient oxigen, rezultatul este oboseala.

Alte cauze ale anemiei includ hemoragiile interne, o deficienta de fier, acid folic sau vitamina B12. Anemia poate fi, de asemenea, cauzata de boli cronice ca bolile de rinichi. Simptomele pot include ameteli, senzatie de frig si iritabilitate.

Pentru a confirma un diagnostic de anemie trebuie sa faceti doar un test de sange. Tratamentul este format din suplimente de fier in cazul in care deficitul de fier este cauza si adaugarea in dieta ta a anumitor alimente bogate in acest mineral: spanac, broccoli si carne rosie.

Tiroida (hipotiroidism)

Daca esti o persoana lenta si chiar un pic deprimata, problema ar putea fi o tiroida lenta, cunoscuta si sub numele de hipotiroidism.Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, aflata la baza gatului si care controleaza metabolismul.

Tulburarile tiroidei este una din problemele majore ale sanatatii la femei si exista un procent destul de ridicat al celor care au afectiuni ale acestei glande, dar nu sunt constienti de acest lucru. Nefunctionarea corecta a tiroidei determină organismul sa distruga celulele responsabile pentru producerea de tiroxina si a altor hormoni secretati de glanda tiroida. Rezultatul este hipotiroidism sau un metabolism lent.

Infectii ale tractului urinar

Nu orice femeie are simptome evidente ale unei infectii urinare, dar cu siguranta oboseala nu va trece neobservata.

In cele mai multe cazuri, o infectie urinara este cauzata de bacterii din tractul urinar. Acestea se pot dezvolta ca urmare a unei igiene necorespunzatoare si chiar a actului sexual intrucat bacteriile sunt impinse din vagin catre uretra.

Daca medicul suspecteaza ca ai o infectie urinara, testul este unul rapid si usor. Tratamentul, de asemenea, este usor de administrat si implica de obicei un medicament antibiotic.

Oboseala datorata excesului de cafeina

Cafeina

Multe femei beau o cafea sau cola pentru o explozie rapida de energie, dar pentru unele, cafeina poate avea efectul opus. Daca te afli in aceasta situatie, iar cauza oboselii tale este inexplicabila, incearca pentru o perioada sa elimini cafeaua sau alte bauturi care contin cafeina din dieta ta.

Intoleranta la unele alimente

In mod normal alimentele ar trebui sa ne dea energie, dar paradoxal exista si unele produse pe care organismul nostru nu le tolereaza cum trebuie si au ca efect instalarea unei stari de oboseala.

Apneea de somn

Apneea de somn este cauzata de obstructia cailor aeriene superioare si apare in general la persoanele supraponderale sau obeze. Sforaitul este adesea un semn de apnee in somn. Se manifesta prin oprirea temporara a respiratiei. Chiar daca nu realizezi, somnul tau este intrerupt, iar ciclul de somn perturbat. In acest caz poti sa dormi si 10 ore, tot o sa te confrunti cu o oboseala constanta.

Daca suferi de apnee, gandeste-te ca trebuie sa modifici ceva in stilul tau de viata, inclusiv pierderea in greutate sau renuntarea la fumat. Apneele netratate cresc riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral.

Oboseala poate fi un SOS al inimii

Bolile de inima

Daca te simti epuizata dupa o activitate nu foarte solicitanta din punct de vedere fizic, exista posibilitatea sa suferi de o boala de inima. Obosind dupa activitati precum urcatul catorva scari, mersul pe jos sau aspiratul casei, inima ta nu face decat sa trimita un SOS ca are nevoie de ingrijiri medicale. Nu trebuie sa intri in panica pentru ca oboseala nu este primul semn al unei boli de inima, de obicei aceasta este legata de probleme mai putin grave.

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.