Eficacitatea dermatoscopiei si a instrumentelor moderne utilizate pentru diagnosticare

0
(0)

Cercetarile demonstreaza ca, in zilele noastre, majoritatea dermatologilor folosesc un dermatoscop (peste 60%), deoarece acesta reprezinta o parte esentiala a practicii oricarui specialist in acest domeniu.

Desi s-a convenit in general ca dermatoscopul este un instrument valoros pentru diagnosticul clinic al afectiunilor pielii, cum ar fi cancerul de piele, rentabilitatea acestui dispozitiv ramane totusi destul de speculata, fiind puse in discutie aspecte precum precizia diagnosticului sau eficacitatea costurilor in timp.

Un dermatoscop este un microscop digital utilizat pentru a oferi o vizualizare mai clara si mai mare a pielii prin utilizarea unui obiectiv si a iluminarii specializate. Scopul acestui dispozitiv este de a incuraja profesionistii din domeniul medical sa observe structuri anormale sau suspecte la nivelul suprafetei pielii care altfel ar fi ratate sau mai dificil de identificat.

In mod ideal, dermatoscopul ajuta profesionistul medical in depistarea precoce a cancerului de piele si a altor afectiuni grave, prevenind astfel diagnosticarea in stadiu tarziu a cazurilor precum melanomul, reducand in acelasi timp costurile si salvand vieti.

Iata cateva aspecte in ceea ce priveste dermatoscopul, acest instrument utilizat in metoda dermatoscopiei.

In ceea ce priveste eficacitatea dermatoscoapelor, studiile demonstreaza ca diagnosticul de dermatoscopie este cu pana la 35% mai precis decat diagnosticul clinic fara utilizarea unui dermatoscop.

In mod clar, acesta este un procent care are o diferenta masurabila in ceea ce priveste rezultatele sanatatii pacientului, impreuna cu detectarea timpurie a afectiunilor grave ale pielii. Mai mult decat atat, cercetarile continua pentru a demonstra ca practicarea dermatoscopiei permite profesionistilor sa poata detecta 92% din melanoame intr-un timp rapid.

Aceste statistici sugereaza ca un dermatoscop este un instrument esential nu numai pentru identificarea precisa a afectiunilor pielii, ci si pentru detectarea imediata a melanoamelor. Avand in vedere ca utilizarea acestui dispozitiv ofera pana la 35% diagnostice mai precise, se poate deduce ca detectarea cazurilor de melanom in stadiu tarziu va fi redusa.

Acest lucru va duce la reducerea costurilor pentru pacienti si medici deopotriva, ducand la un nivel mai scazut de ingrijire necesara, mai putine intalniri pentru urmarirea bolilor si vizite inutile in clinica.

Ce inseamna acest lucru? Pe baza cercetarilor mentionate mai sus, studiile demonstreaza ca dermatoscoapele sunt intr-adevar o metoda fiabila si eficienta pentru cresterea diagnosticelor clinice (spre deosebire de neutilizarea unui dispozitiv imagistic), precum si pentru imbunatatirea detectarii melanoamelor.

Ca atare, acest lucru sugereaza ca un dermatoscop digital, asa cum este cel oferit de Dermlite, este un instrument indispensabil pentru practica fiecarui dermatolog si ar putea avea un impact semnificativ asupra detectarii precoce, a sanatatii continue si a bunastarii pacientilor.

Dermlite face parte din categoria instrumentelor nou aparute care imbina cele mai inovative idei in materie de tehnologie, fiind un hibrid al dermatoscoapelor cu cele mai bune caracteristici.

Desi se poate determina ca utilizarea unui dermatoscop digital creste precizia diagnosticului, studiile care indica rentabilitatea dispozitivului nu sunt la fel de concludente.

De exemplu, un studiu a constatat ca diagnosticul de melanom  pus de catre dermatologii instruiti in dermatoscopie a dus la o crestere a anilor de viata ajustata la calitate (scaderea morbiditatii si / sau a mortalitatii), pe langa o reducere a costurilor.

Sprijinind aceste concluzii, un grup de cercetatori din Germania si-a propus sa stabileasca acuratetea diagnosticului si eficacitatea costurilor dermatoscopiei in ingrijirea primara. Studiul a constatat ca probabilitatea unui diagnostic corect a fost de aproximativ 1,25 ori mai mare atunci cand se utilizeaza un dermatoscop  si a parut a fi rentabila.

Studiul continua sa afirme ca, desi niciun instrument nu poate (inca) permite o rata de diagnostic exacta de 100%, este recomandata utilizarea unui dermatoscop digital de catre toti dermatologii.

Provocarile pe care aceste tehnologii le-ar putea imbunatati includ: lipsa dermatologilor in unitatile sanitare, respectivul timpul de asteptare care s-ar diminua considerabil pentru consultatiile de specialitate, supraincarcarea medicilor cu documente fizice pe care trebuie sa le elaboreze pe masura ce urmaresc boala pacientului, imagistica manuala (prin utilizarea software-ului inteligent de  fotografiere totala a corpului, dermatologii pot utiliza tehnologia de cartografiere a alunitelor pentru a transfera automat petele unui pacient pe o harta corporala 3D pentru o imagine optimizata), cazurile provocatoare.

Aspecte precum acestea demonstreaza ca optimizarea preciziei diagnosticului dermatologic si a rentabilitatii nu se limiteaza la dermatoscopul in sine. Mai degraba, exista o mare varietate de oportunitati de optimizare a practicii profesionistilor din domeniul medical.

Un software inteligent de dermatologie ofera solutii avansate la aceste provocari intr-o solutie avansata all-in-one, cu potentialul de a spori eficienta costurilor, fluxurile de lucru, organizarea, relatiile cu pacientii si accesibilitatea pentru profesionistii din domeniul medical.

In concluzie, cercetarile (in cea mai mare parte) sugereaza ca dermatoscopul mobil este intr-adevar un instrument rentabil pentru dermatologi.

Studiile demonstreaza ca, pe langa imbunatatirea preciziei diagnostice si a detectarii precoce (reducand astfel costurile asociate tratamentelor scumpe in stadiu tarziu pentru afectiuni precum melanomul), dermatoscoapele reprezinta instrumente esentiale pentru optimizarea practicii dermatologilor, iar aceasta inteligenta artificiala este cea de la care se asteapta sa conduca industria dermatologiei in viitor.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.