Imbatranirea este un proces natural care afecteaza toate organismele vii si este reprezentata de degradarea in timp a functiilor organelor si, de asemenea, a celulelor. Iar pielea este cel mai mare organ al nostru. Ne protejeaza organele interne de actiunea factorilor externi, ca de exemplu vantul, frigul, caldura, ajuta la termoreglare, tine bacteriile la distanta si ne mentine sanatosi. Toate acestea, numai daca si noi, la randul nostru, avem grija de ea.

 

Ce uleiuri cosmetice sa folosim impotriva imbatranirii pielii?

Solutii pentru o piele sanatoasa

Pentru a intarzia efectele imbatranirii, sau altfel spus, a tine ridurile departe, avem numeroase solutii, printre care cele mai populare sunt: o alimentatie bogata in legume, fructe, verdeturi, odihna suficienta, miscare multa, o stare de spirit pozitiva care poate fi atinsa prin meditatie, si utilizarea produselor cosmetice. Da, produsele de mentinere a sanatatii si elasticitatii pielii aduc organismului beneficii pe care doar ele le pot aduce. Altfel spus, o alimentatie sanatoasa si rationala si un somn bun sunt necesare, dar nu sunt de ajuns ca sa fim frumoase si sanatoase. Este nevoie de mai mult.

Printre cele mai populare produse cosmetice care mentin sanatatea pielii se numara si uleiurile cosmetice, iar dintre acestea, cele mai frecvent utilizate sunt: uleiul de jojoba, uleiul de masline, uleiul de argan, uleiul de migdale si uleiul de levantica. Desi unele dintre uleiurile mentionate par mai mult a ingrediente folosite in bucatarie, ele sunt si foarte bune cosmetice, dupa cum vom vedea in continuare. Toate aceste uleiuri contin minerale si vitamine si pot fi folosite in combinatie cu cremele cosmetice sau alte produse de infrumusetare, si nu doar de femei, ci si de barbati.

Uleiuri cosmetice pentru ingrijirea pielii

Uleiul de jojoba

 

Ce uleiuri cosmetice sa folosim impotriva imbatranirii pielii?

Acest ulei provine din semintele arbustului Jojoba care este nativ statului american Arizona. Se considera ca intr-o samanta de Jojoba exista cam jumatate ulei, ceea ce face acest arbust foarte productiv pentru realizarea de uleiuri cosmetice. Arbustul atinge dimensiunea de un metru sau chiar doi in inaltime, fiind dens si prezentand floricele verzui-galbene, cu pana la sase sepale, fara petale. Florile dureaza din martie pana in mai.

In mod evident, primii care au descoperit beneficiile acestei plante pentru organismul uman au fost nativii americani care au incalzit semintele de Jojoba pentru a le inmuia, mai apoi transformandu-le intr-un fel de unt cu care se ungeau pe corp si par pentru a trata diversele probleme ale epidermei. In ziua de astazi, uleiul de Jojoba este inclus in multe produse cosmetice, cum ar fi cremele si lotiunile, sampoanele si balsamurile de par, dar se poate cumpara si de sine statator, caz in care se poate folosi direct pe piele sau par.

Uleiul de masline

Acesta provine din masline, care la randul lor, sunt fructele unui copac de dimensiuni mici, numit maslin, care se gaseste in mod natural in jurul Marii Mediterane, in Peninsula Arabica, in Insulele Canare, si chiar si in China. Copacul atinge inaltimi de la 8 la 15 metri si face flori mici, albe. Fructele sunt ca si florile, si anume albe-verzui. Daca sunt lasate sa se coaca, fructele devin mov. Acestea sunt folosite in bucatariile din intreaga lume, nu doar in cea mediteraneana, maslinele avand niste beneficii iesite din comun.

Ce uleiuri cosmetice sa folosim impotriva imbatranirii pielii?

Maslinele au vitamine A si E, minerale, acizi grasi, distrug radicalii liberi, imbunatatesc circulatia si redau tineretea pielii, asa ca de ce sa le folosim doar in alimentatie cand putem la fel de bine sa le folosim si ca produs cosmetic, in uleiurile de masaj sau pentru ten? Uleiul de masline se intalneste in mod traditional in creme, sapunuri, produse farmaceutice, fiind folosit din cele mai vechi timpuri ca agent antibacterian si produs de curatire a pielii.

Uleiul de argan

Provine din copacul numit Argan sau Argania, care creste in semideserturile din Maroc. Inaltimea sa atinge intre 8 si 10 metri, iar durata de viata este, conform Wikipedia, de pana la 200 ani. In tara unde acest copac este endemic, padurile de Argan s-au imputinat, din cauza cresterii fenomenului agriculturii sau a taierii copacilor pentru a crea suprafete de pasunat pentru animale. Din fericire, UNESCO a declarat padurile de Argan drept rezervatie naturala, fiind acum protejate prin lege.

Uleiul de argan este folosit in bucatarie la prepararea couscous-ului sau a anumitor feluri de paste, dar si in cosmetica. Se extrage din fructele arborelui, care sunt rotunde sau ovale, si au dimensiuni mici. Fructele se aseamana cu o nuca, in sensul ca au o coaja foarte dura si groasa. Interiorul fructului este cam un sfert din greutatea totala a sa. Uleiul de argan contine tocoferoli, acizi grasi nesaturati, acid cafeic si acid vanilic.

Uleiul de migdale

Se extrage din copacul numit migdal care creste in mod natural in Orientul Mijlociu, in India si in Africa de Nord. Copacul creste intre 4 si 10 metri in inaltime, florile sale fiind albe-roz, cu cinci petale. Migdalul nu suporta frigul, preferand climatul mediteranean sau zonele cu clima blanda. Temperatura cea mai potrivita pentru crestea lui este undeva intre 15 si 30 grade Celsius. Fructele sale sunt asemanatoare cu fructele Arganului, diferenta fiind ca acestea nu sunt considerate nuci in sensul botanic al cuvantului, ci drupe.

Cu toate acestea, se foloseste si cuvantul “nuca” atunci cand vorbim despre migdale, dar “nuca” este ceea ce se afla in interiorul drupei, chiar samanta. Migdalele sunt tari, iar cele salbatice sunt chiar toxice. Doar fructele de la migdalii domesticiti sunt comestibile. Cei mai mari producatori de migdale sunt Statele Unite, Spania si Australia. Migdalele au un numar impresionant de vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, D, E), minerale (magneziu, seleniu, calciu, potasiu, zinc, sodiu, fier, cupru) si proteine (triptofan, arginina, alanina), ceea ce le face perfecte pentru alimentatie si uz cosmetic.

Uleiul de levantica

Acest ulei este extras din florile anumitor specii de levantica, o planta care creste in mod natural in regiunile mediteraneene, in partile de nord si est ale Africii si in Insulele Canare. De cativa ani incoace, levantica este cultivata cu succes si la noi in tara. Levantica este considerata o mirodenie, de aceea se foloseste de multi ani in bucatarie, insa este cultivata si pentru frumusetea florilor si a mirosului lor.

Ce uleiuri cosmetice sa folosim impotriva imbatranirii pielii?

Uleiul esential de levantica sau lavanda este antiinflamator si antiseptic si este inclus in cremele cosmetice, parfumuri, balsamuri, produse pentru baie si chiar in produsele de indepartare a tantarilor. Conform Wikipedia, in anul 2011, cel mai mare producator din lume de ulei de levantica a fost chiar vecina noastra, Bulgaria. In afara de includerea lui in diverse produse cosmetice, uleiul de levantica se poate folosi si in aromoterapie.

Lupta impotriva imbatranirii premature a pileii

Uleiurile esentiale mentionate in acest articol contin minerale si vitamine care lupta impotriva imbatranirii premature a pielii. Cu toate acestea, insa, ele pot avea si efecte adverse. Asadar, daca va stiti cu o anumite predispozitie catre iritatii sau mancarimi sau cu o alergie de orice fel, verificati cu un medic dermatolog inainte de a cumpara un produs cosmetic care ar putea contine un ulei esential. Produsele cosmetice ne pot face bine atat timp cat le folosim conform instructiunilor producatorilor lor si ale medicului specialist.

 

 

 

Ce uleiuri cosmetice sa folosim impotriva imbatranirii pielii?
5 (100%) 2 vot[uri]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.