Ce sunt certificatele ISO și cum au apărut

0
(0)

Certificările ISO (Organizația Internațională de Standardizare) reprezintă un set de standarde internaționale recunoscute global pentru diverse industrii și practici. Aceste standarde sunt utilizate pentru a asigura calitatea, siguranța și eficiența într-o gamă largă de domenii, de la producție și tehnologie până la servicii și mediu. Dar cum au apărut aceste certificate și care este istoria lor?

Originea ISO

În anii 1940, odată cu creșterea comerțului internațional, a devenit evidentă necesitatea unor standarde comune pentru a facilita schimburile comerciale și pentru a asigura calitatea produselor și serviciilor. Astfel, în 1946, reprezentanți din 25 de țări s-au întâlnit la Londra pentru a înființa Organizația Internațională de Standardizare, cunoscută sub numele de ISO. Scopul acestei organizații a fost să dezvolte și să promoveze standarde internaționale care să fie acceptate pe plan global.

Evoluția standardelor ISO

În primii ani, ISO s-a concentrat pe elaborarea de standarde pentru produse industriale, cum ar fi țevile și șuruburile, pentru a facilita schimburile comerciale. Cu timpul, domeniul de aplicare al standardelor ISO s-a extins într-o varietate de alte sectoare, inclusiv servicii, managementul calității, mediu și sănătate și securitate ocupatională.

Ce sunt certificatele ISO?

Certificatele ISO sunt documente emise de organizații independente de certificare care atestă faptul că o companie, un produs sau un serviciu respectă standardele ISO relevante. Aceste certificate pot fi obținute de către organizații care au implementat sistemele și procesele necesare pentru a îndeplini cerințele respectivelor standarde.

Tipuri de certificate ISO

Există numeroase standarde ISO, iar fiecare dintre ele are propriile cerințe specifice. Unele dintre cele mai cunoscute standarde ISO includ:

 • ISO 9001: Sistemul de Management al Calității (SMC) – se concentrează pe asigurarea calității produselor și serviciilor.
 • ISO 14001: Sistemul de Management al Mediului (SMM) – se concentrează pe reducerea impactului asupra mediului.
 • ISO 45001: Sistemul de Management al Sănătății și Securității Ocupaționale (SMSO) – se concentrează pe prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale.

Beneficiile certificatelelor ISO

Obținerea unui certificat ISO poate aduce numeroase beneficii organizațiilor, printre care:

 • Creșterea încrederii clienților: Certificarea ISO demonstrează angajamentul unei companii față de calitate și performanță.
 • Acces la noi piețe: Mulți parteneri de afaceri cer furnizorilor să aibă anumite certificate ISO pentru a fi eligibili pentru colaborare.
 • Îmbunătățirea eficienței operaționale: Implementarea standardelor ISO poate ajuta la optimizarea proceselor și la reducerea costurilor.
 • Respectarea reglementărilor: Unele standarde ISO, cum ar fi ISO 14001 pentru managementul mediului, pot ajuta organizațiile să respecte reglementările legale relevante.

Certificatele ISO reprezintă o modalitate importantă pentru organizații de a demonstra conformitatea cu standardele internaționale de calitate, mediu și sănătate și securitate ocupatională. Aceste certificate au evoluat de-a lungul timpului pentru a răspunde nevoilor schimbătoare ale societății și ale industriei, devenind un instrument crucial în competiția globală și în asigurarea performanței și durabilității pe termen lung a organizațiilor.

Cele mai comune certificate ISO utilizate

Standardele ISO (Organizația Internațională de Standardizare) au devenit esențiale pentru organizații din întreaga lume în îmbunătățirea proceselor, asigurarea calității și respectarea reglementărilor. Există numeroase certificate ISO, dar câteva dintre cele mai comune sunt esențiale pentru diverse industrii și domenii.

 1. ISO 9001 – Sistemul de Management al Calității (SMC)

ISO 9001 este una dintre cele mai recunoscute și utilizate standarde ISO. Acest standard se concentrează pe stabilirea și menținerea unui sistem de management al calității eficient într-o organizație. Principalele cerințe ale ISO 9001 includ gestionarea documentelor, controlul proceselor, monitorizarea satisfacției clienților și îmbunătățirea continuă. Obținerea certificării ISO 9001 demonstrează angajamentul unei companii față de calitate și poate spori încrederea clienților și a partenerilor de afaceri.

 1. ISO 14001 – Sistemul de Management al Mediului (SMM)

ISO 14001 este standardul pentru managementul mediului și se concentrează pe identificarea și controlul impactului asupra mediului al activităților unei organizații. Acest standard include cerințe legate de evaluarea impactului asupra mediului, planificarea acțiunilor de reducere a poluării, respectarea reglementărilor legale și îmbunătățirea continuă a performanței mediului. Certificarea ISO 14001 poate ajuta organizațiile să își îndeplinească responsabilitatea socială și să demonstreze preocuparea pentru sustenabilitate.

 1. ISO 45001 – Sistemul de Management al Sănătății și Securității Ocupaționale (SMSO)

ISO 45001 este standardul pentru managementul sănătății și securității ocupationale și este conceput pentru a ajuta organizațiile să își protejeze angajații împotriva riscurilor asociate locurilor de muncă. Acest standard include cerințe legate de identificarea și evaluarea riscurilor pentru sănătate și securitate, implementarea măsurilor de control și monitorizarea performanței SMSO. Certificarea ISO 45001 poate contribui la reducerea accidentelor și bolilor profesionale și la îmbunătățirea moralei și productivității angajaților.

 1. ISO 27001 – Sistemul de Management al Securității Informațiilor (SMSI)

ISO 27001 este standardul pentru managementul securității informațiilor și se concentrează pe protejarea informațiilor sensibile ale unei organizații împotriva amenințărilor și riscurilor de securitate cibernetică. Acest standard include cerințe legate de identificarea și evaluarea riscurilor de securitate a informațiilor, implementarea măsurilor de securitate corespunzătoare și monitorizarea și revizuirea continuă a sistemului de management al securității informațiilor. Certificarea ISO 27001 poate consolida încrederea clienților și poate ajuta organizațiile să își protejeze informațiile și să își îndeplinească obligațiile legale și reglementările privind protecția datelor.

 1. ISO 50001 – Sistemul de Management al Energiei (SME)

ISO 50001 este standardul pentru managementul energiei și se concentrează pe îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea consumului de energie într-o organizație. Acest standard include cerințe legate de stabilirea unor obiective de performanță energetică, identificarea și implementarea măsurilor de economisire a energiei și monitorizarea și măsurarea continuă a performanței energetice. Certificarea ISO 50001 poate ajuta organizațiile să reducă costurile energetice, să își îndeplinească angajamentele privind sustenabilitatea și să își consolideze reputația în ceea ce privește responsabilitatea socială.

Aceste certificate ISO reprezintă instrumente valoroase pentru organizații în îmbunătățirea performanței și conformității într-o varietate de domenii. Obținerea și menținerea acestor certificate poate consolida încrederea clienților, poate îmbunătăți eficiența operațională și poate demonstra angajamentul unei organizații față de calitate, mediu, sănătate și securitate.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.