Ce este vopsirea electrostatica prin pulverizare?

0
(0)

Vopsirea electrostatica prin pulverizare garanteaza o finisare de calitate excelenta. In plus, un sistem de vopsea electrostatica ofera o eficienta de transfer extrem de ridicata de pana la 90%, garantand economii de costuri pentru vopsea, o reducere a emisiilor de COV (compus organic volatil) si necesitati de curatare si o productie mai rapida.

Pentru a profita din plin de avantajele vopsirii electrostatice, este necesar sa intelegeti ce materiale pot fi pulverizate, ce acoperiri sa utilizati si cum sa optimizati eficienta de transfer a pistolului manual.

Pentru a vedea ce implica acest proces si care sunt rezultatele sale acceseaza https://www.electrostatica.ro/putem-folosi-vopsirea-pulverizarea-electrostatica-pentru-materiale-non-metalice/.

Pistoale de pulverizare electrostatice pentru fluide cu vascozitate mica pana la mare

Ce este vopsirea electrostatica prin pulverizare?

Acoperirile pe baza de solventi, inclusiv solventii cu continut scazut, mediu si ridicat de solizi, emailuri, vopsele si acoperiri cu doua componente asigura finisaje puternice si de lunga durata. Aceste instrumente sunt adesea aplicate cu pulverizare cu aer sau tehnologie asistata de aer.

Pulverizarea electrostatica a aerului foloseste un flux de presiune scazut al fluidului care este amestecat cu aer comprimat la capacul de aer pentru a atomiza materialul intr-un mod controlat.

Aceasta tehnologie este utilizata pentru aplicarea fluidelor cu vascozitate mica si medie pentru produsele care necesita un finisaj de inalta calitate, clasa A sau decorativ. Pulverizarea electrostatica fara aer asistata de aer foloseste fluid de inalta presiune pentru atomizare si acopera aerul comprimat pentru controlul modelului.

 Cum functioneaza pistoalele electrostatice

Pistoalele cu pulverizare electrostatica incarca particulele de material pe masura ce trec sau vin in contact cu un electrod pentru a obtine o eficienta de transfer mai mare. Aceasta tehnologie isi bazeaza functionarea pe atractia sarcinilor electrice cu semn opus.

Materialul este incarcat electrostatic si trece printr-un camp electrostatic produs intre electrodul din fata pistolului si un obiect impamantat. Particulele incarcate ale materialului sunt atrase de obiectul impamantat (neutru) si formeaza un strat uniform. Materialul incarcat se infasoara in jurul obiectului, crescand astfel suprafata acoperita.

Optimizarea efectului de infasurare a pistolelor electrostatice

Datorita acestui efect de „impachetare”, pulverizatoarele electrostatice sunt potrivite in special pentru acoperirea produselor tubulare. Exista multi parametri care determina eficienta cu care materialul se infasoara in jurul suprafetei.

Acestea includ:

  • Polaritatea stratului de acoperire
  • Potentialul de tensiune al pistolului de pulverizare
  • Viteza aerului din cabina de pulverizare
  • Eficacitatea impamantarii

Determinarea acoperirii corecte

Pentru a determina acoperirea corecta de utilizat intr-un pistol electrostatic, trebuie luata in considerare „rezistivitatea” acestuia. Materialele, solventii si reductorii folositi la fabricarea acoperirilor determina rezistivitatea acoperirii.

Rezistivitatea poate fi masurata cu un sonda de vopsea care masoara megohm / centimetru de rezistenta. Cele mai bune rezultate electrostatice se obtin atunci cand rezistivitatea invelisului este cuprinsa intre 25 si 50 megohmi pe centimetru. De obicei, cea mai buna solutie este de a cere producatorului sa formuleze vopseaua pentru utilizare electrostatica.

Comparatie intre acoperirile pe baza de solvent si pe baza de apa

Desi sistemele de acoperire pe baza de solventi raman reperul in ceea ce priveste performanta generala, caracteristicile aplicatiei si aspectul, popularitatea materialelor pe baza de apa este in crestere datorita reglementarilor din ce in ce mai stricte privind calitatea aerului.

Aceste materiale contin si emit mai putini solventi organici in atmosfera, oferind unele beneficii de finisare si asigurand o toxicitate mai mica.

In rezumat se poate spune ca vopsirea prin pulverizare are urmatoarele avantae importante:

  • Ca avantaj se poate nota in primul rand ca procesul de vopsire in camp electrostatic se va face pe toate tipurile de suprafete, cu orice textura si pot fi introduse inclusiv schimburi de culoare care nu necesita ca presa sa fie incalzita din nou;
  • Un alt aspect la fel de important este faptul ca vopsirea va genera o piesa extrem de rezistenta la tot ce inseamna actiune mecanica si se va obtine astfel o textura ca de sticla mult mai usor efectele fiind clar impresionante;
  • Vopsirea electrostatica acopera suprafetele care sunt vopsite, intr-un mod cat mai uniform nefiind daunatoare pentru mediu.

Ca si dezavantaj se poate mentiona faptul ca vopsirea in camp electrostatic va fi facuta mult mai incet in timp ce costurile pentru aplicare sunt variabile, tinand cont de suprafata pe care are loc vopsirea.

Pentru ca vopsirea sa aiba loc cat mai uniform de obicei sunt folosite instalatii speciale pe care nu ai cum sa le ai acasa si de aceea este important ca pentru a vopsi electrostatic sa apelezi la specialistii din domeniu care au ateliere de vopsit. La final, rezultatele sunt atat de bune incat cu siguranta vei considera ca investitia este una cat se poate de buna si care banii dati au fost alocati celei mai bune tehnici de finisare.

Suprafetele vopsite electrostatic nu au probleme in timp atunci cand sunt curatate si vopseaua nu se ridica de pe suport, asa cum se intampla in alte situatii si tehnici de vopsire, atat pentru metale cat si pentru alte tipuri de suprafete.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.