Ce este energia electrica?

0
(0)

Energia electrica este capacitatea unei instalatii de a conecta un anumit numar de aparate simultan. Adica cantitatea de energie pe care o poate furniza in acelasi timp.

Este important ca puterea electrica a casei sa fie calculata si aplicata corect, deoarece abaterea atat de mai sus, cat si de mai jos este contraproductiva pentru consumator.

  1. Daca aveti mai multa putere contractata decat aveti nevoie, veti plati mai mult pentru termenul de putere de pe factura dumneavoastra in mod inutil. Termenul de putere este un concept fix care rezulta din inmultirea pretului kW cu puterea.
  2. Daca ati contractat mai putina energie decat necesita instalarea dvs., atunci cand depasiti sarcina atunci cand conectati mai multe  dispozitive simultan, veti sari peste clienti potentiali. Vezi cablu si conductor.

Cand o priza este introdusa intr-o priza de alimentare, se termina un circuit. Prin urmare, fiecare priza are nevoie de cel putin doua sloturi: unul cu o banda de contact activa sau „fierbinte” pentru a transmite curentul dispozitivului conectat si altul pentru a returna curentul.

Constructia rezidentiala este de obicei echipata cu prize de alimentare in configuratie duplex.

Majoritatea combinatiilor moderne plug-and-plug sunt configurate astfel incat mufa sa se incadreze in priza intr-un singur mod.

Acest lucru asigura ca curentul este transmis dispozitivului numai printr-un singur fir fierbinte. Prizele standard de alimentare pentru majoritatea dispozitivelor electrice din intreaga lume contin doua sau trei sloturi; al treilea slot este pentru impamantare, o caracteristica de siguranta care deviaza curentul in cazul unui scurtcircuit in dispozitiv.

Unele contin un al patrulea slot; acest slot este pentru un fir fierbinte suplimentar pentru dispozitivele care necesita de doua ori tensiunea standard.

Un comutator de avarie la sol (GFI) este un tip special de priza de alimentare. Spre deosebire de alte prize, care ofera pur si simplu puncte de conectare pentru dispozitive electrice portabile, un GFI poate detecta scurgerile de curent si poate perturba circuitul suficient de repede pentru a preveni ranirea.

Aceste prize sunt instalate frecvent in bucatarii si bai, unde dopurile si dispozitivele pe care le alimenteaza sunt in apropierea surselor de apa. Prizele GFI sunt, de asemenea, instalate frecvent in aer liber in recipiente protejate.

Constructia rezidentiala este de obicei dotata cu prize de putere in configuratie duplex; adica au doua seturi de sloturi si pot gazdui doua prize.

Cu toate acestea, personalizarea prizelor de alimentare pentru a gazdui mai multe prize este o sarcina usoara pentru majoritatea electricienilor, iar unele configuratii au patru, sase sau mai multe prize.

In cele mai multe cazuri, toate aceste prize functioneaza cu aceeasi sursa, dar este posibil sa conectati fiecare priza separat.

Cea mai obisnuita aplicatie de acest tip se numesc prize comutate, in care unele prize sunt conectate la intrerupatoare de perete, care controleaza puterea acelor prize si a dispozitivelor conectate la acestea.

Electricitatea urmeaza aceleasi legi din intreaga lume, dar prizele variaza in functie de standardele regionale. In America de Nord, de exemplu, majoritatea dispozitivelor electrice portabile sunt construite pentru a functiona pe un curent electric de 60 hertzi (Hz) furnizat la 120 volti.

De ce sa faci mentanta electrica

Cand ati acordat ultima data intretinerea sistemului dvs. electric? Multi proprietari acorda prioritate esteticii casei lor, uitand totul de cablajul electric. Urmariti prizele si cablajul este cel mai bun mod de a preveni orice accident electric. Din fericire, exista sfaturi simple pe care le puteti urma, care va pot ajuta sa va asigurati ca sistemul dumneavoastra este in stare buna si care va pot ajuta sa observati orice potential pericol la timp.

Inainte de a incepe sa reparati orice lucrare electrica, asigurati-va ca luati masurile de precautie adecvate. Aveti toate instrumentele de siguranta aproape si asigurati-va ca mediul este in stare buna pentru a putea lucra cu articole electrice.

Daca trebuie sa folositi o scara, asigurati-va ca nu este din metal. Inainte de a incepe, asigurati-va ca opriti alimentarea sau deconectati circuitul specific la care veti lucra. Daca intentionati sa curatati orice aparat, asigurati-va ca este deconectat inainte de a incepe. Daca aveti o problema electrica care este constanta, asigurati-va ca angajati un electrician profesionist.

Pentru a va asigura ca sistemul dumneavoastra electric este in stare optima, programati verificari de rutina. Verificati cablajul si prizele la fiecare cateva luni si cautati orice daune, uzura sau orice altceva iesit din comun. Pentru a usura munca, puteti folosi un tester.

Testerele pot fi achizitionate cu usurinta de la orice magazin de hardware de acasa. Efectuarea controalelor de rutina este cea mai buna modalitate de a observa orice problema inainte ca aceasta sa devina un posibil risc.

Supraincarcarea este probabil cea mai frecventa problema intalnita la sistemele electrice de acasa. Pentru a preveni supraincarcarea sistemului, incepeti prin a afla cata putere ofera prizele dvs. Toate aparatele si dispozitivele electronice utilizeaza un nivel diferit de putere. Prin urmare, conectarea diferitelor aparate sau dispozitive la aceeasi priza poate duce la supraincarcare a sistemului. Se recomanda ca aparatele sa aiba propria priza.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.