Inima ramane mai sanatoasa, cu un mic dejun bogat

0
(0)

Un nou studiu realizat in Grecia, prezentat recent la congresul Colegiului American de Cardiologie, a aratat ca cei care sunt obisnuiti sa ia un mic dejun adecvat si nu petrec multe ore stand in fata televizorului sunt mai putin susceptibili sa dezvolte boli de inima sau accident vascular cerebral.

Chiar si obiceiurile zilnice mici poarta o greutate pentru a proteja sanatatea inimii si a arterelor. Iar un interesant studiu grecesc format din doua parti, prezentat recent la congresul anual al Colegiului American de Cardiologie, a investigat aceste aspecte: „Mediul si stilul de viata sunt factori de risc importanti, dar subestimati pentru bolile cardiovasculare”, a declarat cardiologul Sotirios Tsalamandris.

Studiul

Participantii au reprezentat un esantion al populatiei – incepand cu 40 de ani – incluzand astfel persoane sanatoase, dar si cu factori de risc cardiovascular sau cu boli de inima deja diagnosticate.

Au fost utilizate chestionare detaliate pentru a evalua nivelurile de activitate fizica si obiceiurile alimentare ale participantilor, in timp ce testele non-invazive au fost utilizate pentru a evalua starea arterelor participantilor.

Avantajele unui mic dejun bogat

Participantii au fost impartiti in trei grupe pe baza aportului de calorii de la micul dejun: energie ridicata (mic dejun care contine cel putin 20% din caloriile zilnice, de exemplu, pentru o femeie cu o cerinta de 1800 de calorii, un mic dejun de 360 cal); consum redus de energie (5-20% calorii zilnice);micul dejun a sarit sau aproape (mai putin de 5% din caloriile zilnice). In total, aproximativ 240 de persoane au raportat un mic dejun de mare energie, aproape 900 au mancat un mic dejun cu consum redus de energie si aproximativ 680 fara mic dejun.

Alimentele pentru micul dejun consumate cel mai frecvent de grupul „20%” au inclus lapte si produse lactate, cereale, paine si miere. Micul dejun de grup cu consum redus de energie includea de obicei cafea sau lapte cu continut scazut de grasimi, impreuna cu paine cu unt, miere, masline sau fructe.

Ei bine, cercetatorii au descoperit ca cei care au consumat cel mai energic mic dejun au avut tendinta de a avea artere semnificativ mai sanatoase decat cei care au mancat putin sau nimic dimineata. Mai exact, rigiditatea arteriala a fost anormala la 15% dintre cei care au sarit peste micul dejun, la 9,5% dintre cei care au preferat un mic dejun cu continut scazut de calorii si la 8,7% dintre cei care au consumat un mic dejun de mare energie. In mod similar, mai multa placa (si, prin urmare, mai multa ateroscleroza) a fost gasita in arterele carotide la 28% dintre persoanele fara mic dejun, in 26% in grupul de mijloc si numai la 18% dintre cei care iubesc cel mai bogat mic dejun.

„Un mic dejun energic ar trebui sa faca parte dintr-un stil de viata sanatos”, a comentat Tsalamandris. „Un mic dejun care reprezinta mai mult de 20% din aportul zilnic total de calorii poate avea o importanta egala sau chiar mai mare decat modelul alimentar specific al unei persoane, de exemplu, in cadrul unei diete mediteraneene, al unei diete cu continut scazut de grasimi sau al altor modele alimentare.”

Cu toate acestea, trebuie spus ca studiul in cauza este observational, adica nu explica legatura dintre cauza si efect. Prin urmare este mai benefic sa mananci un mic dejun consistent, decat deloc, si il poti face si mai gustos cu aroma naturala de vanilie Pronat.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.