Buxus sempervirens – ce este si cum poate fi cultivat?

0
(0)

Planta cunoscuta sub numele de buxus sempervirens (cimisir) comun este un arbore si cel mai cunoscut membru al familiei Buxaceae. Contine 4-5 genuri (in functie de clasificare) cu aproximativ 60 de specii de arbori vesnic verzi, arbusti si cateva plante erbacee. Buxus sempervirens (cimisir) este planta vesnic verde pentru toti pasionatii de gradina, care este folosita pentru gard viu sau ca planta de ghiveci.

Pe langa frunzele sale vesnic verzi, una dintre caracteristicile pentru care este cel mai apreciat lemnul de box este compactitatea si capacitatea sa de a-si pastra forma. Buxus sempervirens (cimisir), cunoscut si sub denumirea latina de buxus sempervirens, se preteaza foarte bine la taierea geometrica in forma de minge, spirala, piramida sau alte forme si, prin urmare, este foarte popular ca planta ornamentala pentru ghiveci.

Caracteristici generale

Arbust sau copac mic cu frunze vesnic verzi, originar din Europa, Japonia si platoul Himalaya, cu crestere lenta, cu viata lunga; utilizat pe scara larga ca planta unica sau ca planta de gard viu, soiurile pitice sunt foarte populare, realizand pernute rotunjite foarte decorative.

Are o scoarta inchisa si zbarcita, tinzand spre brun-cenusiu pe lemnul matur, mai palida pe lemnul tanar; frunza este de obicei foarte stufoasa si compacta, cu frunze mici, ovale, cornoase, care degaja o aroma puternica atunci cand sunt frecate; suporta fara probleme chiar si taierile drastice, fiind de fapt foarte folosit si in arta topiara.

Primavara, produce ciorchini de flori mici, galbui, nesemnificative, dar foarte parfumate; vara, fructe rotunjite, formate din capsule lemnoase care contin seminte mici. Frunzele unor soiuri isi schimba culoarea in timpul iernii, avand tendinta de a deveni galben-verzui.

In crestere

Buxus sempervirens (cimisir)este cel mai bine cultivat la soare pana la mijlocul umbrei. Daca locuiti intr-o zona deosebit de calda, este mai bine sa optati pentru semiumbra. Buxus sempervirens (cimisir) creste bine in orice locatie, preferand in special pozitiile insorite sau semiumbrite, desi nu are probleme de dezvoltare chiar si atunci cand este cultivat complet la umbra. Nu se teme de frig si poate rezista la temperaturi cu mult sub 0°.

Nu are cerinte speciale in ceea ce priveste solul, preferand totusi solurile calcaroase, bine drenate. Buxus sempervirens (cimisir)nu are nevoie de udari deosebit de abundente, chiar daca in perioadele deosebit de secetoase ale anului poate avea nevoie ocazional de apa; de obicei, apa furnizata de ploi este suficienta.

Este recomandabil sa ingropati o cantitate mica de ingrasamant organic la picioarele plantei, toamna si la sfarsitul iernii, pentru a garanta o buna dezvoltare a plantei.

Plantare si ingrijire

Buxus sempervirens (cimisir) este un arbust care necesita foarte putina ingrijire. Nu necesita absolut nicio ingrijire constanta si, in general, este o planta foarte rezistenta. Plantarea rareori cauzeaza probleme, chiar si atunci cand este vorba de plante mari. Acest lucru se datoreaza faptului ca lemnul de buxus sempervirens (cimisir) are tendinta de a crea o retea foarte densa de radacini si astfel creste foarte mult suprafata de absorbtie, reducand timpul de recuperare.

Plantele mari sunt, de obicei, plantate impreuna cu solul. Plantele mai mici sunt de obicei vandute cu radacini goale. Este recomandabil sa faceti acest lucru toamna, astfel incat planta sa aiba toata iarna la dispozitie pentru a crea radacini noi.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.