5 tipuri de ulei si proprietatile lor valoroase

0
(0)

ipuri de ulei

Tipuri de ulei pentru o alimentatie diversificata

Atunci cand vorbim despre ulei in materie de sanatate, primul “sortiment” care ne vine in minte este uleiul de masline, unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume. Insa mai exista si alte tipuri de ulei pe care le poti folosi in bucatarie si care vor oferi mancarurilor si salatelor tale un gust minunat.

Sa vedem, asadar, 5 tipuri de ulei gustoase si sanatoase:

1. Ulei din samburi de struguri: acest tip de ulei reprezinta o sursa bogata de acizi grasi omega 3, omega 6 si omega 9, dar si de vitaminele E, C si beta-caroten. Consumat frecvent, uleiul din samburi de strugure contribuie la reglarea nivelului colesterolului, previne hipertensiunea si bolile cardiovasculare, intareste sistemul imunitar si are puternice proprietati antioxidante.

Mai mult, se pare ca uleiul din samburi de strugure  diminueaza si riscul de aparitie a chisturilor ovariene sau a fibroamelor uterine, dar si a bolilor neurodegenerative, in special a bolii Alzheimer. Il poti combina cu putin usturoi sau rozmarin si il poti adauga in salate sau dressing-uri.

2. Ulei din seminte de dovleac: acest ulei nu trebuie incalzit deoarece procesul distruge acizii grasi din componenta sa  si transforma aroma de nuci intr-un gust amarui. Uleiul de seminte de dovleac  ajuta la reglarea nivelului colesterolului, este minunat pentru ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil si contribuie la o mai buna functionare a rinichilor, lupta impotriva incontinentei urinare, prevenind totodata diverse afectiuni ale vezicii urinare.

De asemenea, uleiul din seminte de dovleac are puternice proprietati detoxifiante, ne ajuta sa distrugem parazitii intestinali si poate contribui la ameliorarea afectiunilor prostatei.

3. Ulei de canepa: un alt tip de ulei bogat in acizi grasi omega 3, omega 6 si vitamina E, uleiul de canepa are puternice proprietati antiinflamatoare, antivirale si anticancerigene, ajuta la scaderea nivelului colesterolului rau, imbunatateste metabolismul si intareste sistemul imunitar. De asemenea, acesta poate fi extrem de benefic in ameliorarea simptomelor premestruale si a celor asociate menopauzei.

Si uleiul de canepa se numara printre cele cateva tipuri de ulei care nu trebuie incalzite deoarece isi pierde aroma si se oxideaza.

4. Ulei de nuci: continand o cantitate importanta de acizi grasi omega 3, acid linoleic, vitaminele E, B1, B2, B3 si B5, uleiul de nuca reprezinta o sursa minunata de antioxidanti care imbunatateste circulatia sangelui si previne aparitia bolilor cardiovasculare, previne inflamatiile si ne ajuta sa ne pastram pielea tanara si frumoasa, imbunatatind elasticitatea si textura acesteia.

Nici acest tip de ulei nu trebuie incalzit, ci merge de minune adaugat in  paste, in salate sau stropit peste legume.tipuri de ulei

5. Ulei de susan: folosit in special in bucataria asiatica, aroma uleiului de susan nu se modifica atunci cand este incalzit, insa trebuie tinut la rece. Uleiul de susan  poate fi un adevarat truc natural pentru intarirea si cresterea parului datorita continutului mare de vitamina E, are proprietati laxative si antibacteriene, regleaza colesterolul si tensiunea arteriala si contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular si a celui respirator.

Surprinde-ti gustul cu aceste tipuri de ulei aromate!

Asadar, sa incercam si lucruri noi in bucatarie! Vei fi surprinsa de aroma fina pe care aceste tipuri de ulei o vor conferi preparatelor tale si, in plus, vei puncta si la capitolul “sanatate”.

😀

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.