Relatia de dragoste: de ce contrariile se atrag?

0
(0)

relatia de dragoste

Relatia de dragoste si cum ne exprimam emotiile

Ea ii spune de 100 de ori pe zi ca il iubeste, el raspunde sec “Si eu”, dar rar poti auzi aceasta declaratie venind din partea lui. Ea adora sa stea ore intregi cuibariti pe canapea, sa se giugiuleasca si sa-si sopteasca cuvinte frumoase, el prefer sa-i arate dragostea prin fapte pe care, de multe ori, ea nici nu le sesizeaza. Si totusi se iubesc. Cum se explica relatia de dragoste dintre cei care adora sa-si afiseze afectiunea si cei rezervati si… cat de mult poate aceasta dura?

Relatia de dragoste dintre firi complet opuse

Daca persoanele care isi afiseaza afectiunea fata de perechea lor, rezervatii nu se simt confortabil exprimandu-si iubirea, dar acest lucru nu inseamna ca nu o simt, din contra… Insa lasand la o parte aceste aspecte, se pare ca, initial, cele doua firi se atrag tocmai pentru ca exista aceasta mare diferenta intre ei: cei ce-si etaleaza dragostea doresc sa castige afectiunea unei persoane care nu o arata cu usurinta, iar cei rezervati simt nevoia de a fi “trasi” de cineva in afara carapacei lor, macar din cand in cand.

Totusi, in timp, relatia de dragoste se poate deteriora datorita faptului ca cel “iubitor” va parea nevoias in ochii celui rezervat care se va indeparta si mai mult determinandu-l pe cel dintai sa-i ofere si mai multa dragoste… si iata cum apare cercul vicios.

Desigur, persoanele se mai schimba cu timpul, insa fiecare dintre noi relationeaza cu persoanele din jurul lui, dictat fiind de unul dintre cele 3 mari stiluri de atasament: evitant, securizant si anxios-ambivalent.

Relatia de dragoste si stilurile de atasament

relatia de dragoste
Cei cu stilul de atasament securizant, adica cei mai numerosi, sunt firi calde, care se apropie destul de usor de alte persoane si care nu-si fac griji ca vor fi abandonati sau, din contra ca cineva se va apropia prea mult de ei. Stilul evitant este cel care nu se simte in largul lui atunci cand legaturile cu alti oameni devin prea stranse si care prefera sa pastreze o limita intr-o relatie, iar stilul anxios-ambivalent este cel care isi doreste legaturi profunde atat de mult incat (are impresia ca) ii indeparteaza pe cei din jur si mereu isi fac griji daca partenerul ii iubeste sau nu. Vestea buna este ca si aceste stiluri de atasament se pot modela, intr-o oarecare masura, intr-un cuplu.

Asadar, ce este de facut? In primul rand, trebuie sa depasim ideea ca, intr-o relatie, cei doi parteneri trebuie sa-si afiseze dragostea in acelasi mod si sa discutam deschis cu persoana iubita despre nevoile noastre: daca partenerul tau este prea rezervat, explica-i faptul ca ii intelegi nevoile, dar ca si tu nevoie de o imbratisate din cand in cand. Astfel, vom echilibra balanta si vom depasi convingerea ca celalalt nu ne iubeste sau, din contra, ne sufoca din prea multa dragoste…

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.