Oamenii de stiinta si smartphone-urile

5
(2)

Oamenii-de-stiinta-si-smartphone-urile1

Odata demult, telefoanele erau folosite exclusiv pentru conversatiile cu alte persoane, iar computerele pentru rularea aplicatiilor software.

Cauti huse telefoane la un pret decent? Intra pe magazingsm.ro!

Oamenii de stiinta si smartphone-urile

Computerul a devenit un tool indispensabil in laborator in zilele noastre, in timp ce telefonul s-a transformat intr-un device mobil, ce a intrerupt nenumarate lecturi la conferintele stiintifice.

Dar recent, cercetatorii pot fi observati vorbind la computerele lor (folosind programe gen Skype) si folosindu-si mobilele pentru a rula aplicatii foarte importante. Aceasta metamorfoza a telefonului celular intr-o platforma de computing mobila cu capabilitati de voce este dusa la un nou nivel de catre iPhone – una dintre cele mai noi rase de smartphone-uri, care nu este doar populara la publicul general dar devine din ce in ce mai folosita, printre oamenii de stiinta.

Telefoanele mobile ceva mai vechi, aveau capabilitati similare, dar sosirea platformei Apple App Store in 2008, a asigurat disponibilitatea unor palete foarte largi de aplicatii, care pot fi instalate printr-o simpla apasare pe touch-screen.

Se pot gasi in Store aplicatii de la cele mai simple la cele mai complexe, multe dintre cele din urma fiind folosite si de catre oamenii de stiinta. Universitatea Stanford are chiar un curs gratuit pentru dezvoltarea de aplicatii pentru iPhone.

Cu un numar ce pare nelimitat de aplicatii disponibile in Store, iPhone-ul poate fi un tool indispensabil, chiar si pentru oamenii de stiinta. Din ce in ce mai multe aplicatii sunt concepute acum pentru acesti specialisti, iar lista de aplicatii “must-have” pentru ingineri din diferite domenii se mareste din ce in ce mai mult.

Aceste aplicatii pot ajuta chimistii de exemplu cum sa calculeze procentele in prepararea solutiilor, sa vada informatii importante, sa poata cauta in baze de date online anumite documente si chiar sa stocheze alte documente descarcate.

Producatorii cei mai cunoscuti pentru cercetarea biologica incep de asemenea sa dezvolte aplicatii pentru laboratoare pe iPhone. Promega are o aplicatie cu informatii despre produsele lor, tutoriale, descrierea protocoalelor si calculatoare de conversie, etc.

Alte sisteme de operare pentru smartphone – asa cum ar fi Android de la Google – au de asemenea aplication store-ul lor cu zeci de mii de aplicatii, dar inca nu au reusit sa prinda din urma Apple in ceea ce priveste aplicatiile pentru stiintele biologice.

Dar pot fi asemenea device-uri fiabile in conditii extreme de laborator, la temperaturi mari sau sub nivelul inghetului sau in conditii de umiditate ridicata? Exista deja huse speciale pentru telefoane, ce le protejeaza pe acestea la o eventuala folosire in conditiile de test din laboratoare, multe device-uri mobile au rezistenta la apa etc. In concluzie, se prea poate ca viitorul sa apartina acestor device-uri si aplicatiilor care ruleaza pe ele.

Daca pana acum oamenii de stiinta erau obisnuiti cu folosirea pc-urilor in astfel de conditii, un device mobil este mult mai usor de folosit, cantareste foarte putin si nu necesita un efort in plus pentru a fi mutat dintr-un loc in altul si de asemenea si nu are nevoie de cabluri asa cum are un pc desktop normal.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.