Naut: beneficii pentru sanatate si silueta

5
(2)

naut beneficii

Cunoscut si sub denumirea de mazarea berbecilor, preferat de vegetarieni, nautul are numeroase proprietati si beneficii pentru oraganism. Nu stiu daca tu obisnuiesti sa consumi preparate din naut, dar daca nu, poti incepe de acum. De ce? Pentru ca in naut se regasesc surse importante de proteine (inlocuieste, in mare parte, proteinele din carne), saruri minerale si vitamine din complexul B.

Naut: provenienta si scurt istoric

Culturile de naut incep sa fie cunoscute in Europa incepand cu secolul al XVII-lea, urmand sa se raspandeasca in regiuni precum Asia Centrala, Africa si India. Planta a fost cultivata inclusiv pe teritoriul tarii noastre, in Dobrogea in timpul dominatiei otomane. Denumirea de mazarea berbercilor provine de la pagubele provocate de turmele de oi ale mocanilor transilvaneni care transhumau in regiune, animalele preferand aceasta hrana.

naut beneficii

Astfel, nautul s-a raspandit, ca preferinta culinara, pe intreg mapamondul, iar astazi este foarte popular mai ales in Grecia, India, Spania si Portugalia.

Naut: beneficii pentru sanatate

Nautul este recomandat de nutritionisti pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata si, totodata pentru numeroasele efecte terapeutice pe care le detine.

Nautul este asociat cu numeroase beneficii:

1. Previne aparitia cancerului 

Nautul contine o minerala importanta care lipseste multor fructe si legume: seleniu. Acesta joaca un rol vital in functionarea ficatului si sprijina detoxifierea unor celule responsabile pentru aparitia cancerului. In plus, seleniul previne inflamatiile si scade rata de crestere a tumorilor.

De asemenea, nautul mai contine si cantitati mari de folat care, prin actiunea sa benefica asupra ADN-ului, previne formarea celulelor canceroase rezultate din mutatiile genetice.

 2. Mentine sanatatea cardiovasculara

Nautul contine fibre in abundenta, potasiu, vitamina C si B6 si, in mod surprinzator, foarte putin colesterol. Acest lucru contribuie la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Continutul foarte mare de fibre din naut contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sange si, implicit, riscul imbolnavirii de afectiuni cardiovasculare este mai mic.

 3. Imbunatateste digestia

Nautul asigura buna functionare a tractului digestiv si previne constipatia. Acest lucru se datoreaza continutului mare de fibre insolubile.

4. Regleaza tensiunea arteriala

Atunci cand tensiunea arteriala este mai mare decat ar trebui, foarte important este sa reduci aportul de sodiu. La fel de important este sa cresti aportul de potasiu, deoarece este vasodilatator.

5. Sanatatea articulatiilor

Fier, fosfat, calciu, magneziu, mangan, zinc si vitamina K: toate acestea se regasesc in componenta nautului si contribuie la intarirea sistemului osos.

Un aport scazut de vitamina K atrage dupa sine un risc sporit de fracturi. Desi fosfatul si calciul sunt ambele vitale pentru mineralizarea osoasa, un consum excesiv de fosfor cumulat cu un aport mic de calciu nu are efecte benefice asupra sistemului articular. Asadar, este foarte important sa existe un echilibru intre cele doua.

Naut: beneficii pentru silueta

naut beneficii pentru silueta

Aportul de fibre este foarte important atat pentru controlul greutatii, cat si in procesul de slabire. Ele sporesc satietatea si reduc apetitul. Asadar, daca iti doresti sa slabesti sau sa te mentii, incearca sa incluzi in alimentatia ta fibrele, pentru o senzatie de satietate de durata.

De asemenea, studiile au demonstrat ca nautul se numara printre alimentele care au potentialul de a reduce riscul obezitatii si diabetului.

Naut: valoare nutritiva

O cana de naut contine 269 de calorii, 45 de grame de carbohidrati, 15 grame de proteine, 13 grame de fibre, 4 grame de grasimi si 0 de colesterol. Aceeasi cantitate de naut asigura jumatate din doza zilnica recomandata de potasiu, 2% din doza zilnica recomandata de vitamina A, 21% din cea de calciu, 13% din cea de vitamina C, 69% din necesarul de fier, 2% din necesarul de sodiu, 55% din cel de vitamina B6 si 57% din doza recomandata de magneziu.

 Tu cat de des mananci naut? 🙂

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.