Cum 5 lucruri banale „pacalesc” mintea umana

0
(0)

mintea umana

Mintea umana si micile piedici de zi cu zi

Mintea umana, acest mecanism complex si greu de descifrat, poate intampina probleme in situatii cu totul si cu totul banale, pe care le traim zi de zi. Conform Livescience.com, exista 5 lucruri  absolut comune cu care avem de-a face in fiecare zi, pe langa care trecem fara a le acorda atentie, dar care ne pot devia gandurile si ne pot afecta serios capacitatea  de concentrare.

5 curiozitati despre mintea umana

1. Usile: poate ca si tie ti s-a intamplat sa intri intr-o camera cu un scop in minte dar sa uiti in momentul in care ai trecut pragul. Cauza? Usa in sine! O echipa de psihologi de la University of Notre Dame au descoperit faptul ca atunci cand o simpla usa poate pune o bariera intre un set de ganduri de urmatorul set. Astfel de bariere mentale ne ajuta de obicei sa ne organizam amintirile si gandurile intr-o lume dinamica, dar ne pot afecta si puterea de concentrare, facandu-ne sa uitam ce anume cautam in cealalta camera.

2. Bipurile: fie ca este forma de alarma unei masini din parcare sau de sunetul ceasului de dimineata, toate aceste zgomote enervante care formeaza fundalul sonor al lumii de astazi pot diminua considerabil puterea de concentrare pentru ca ele nu au capacitatea celor naturale de a trasnfera energie de la un obiect la altul (ca atunci cand lovesti cu un bat in apa) si de a disparea gradual, iar noi nu avem capacitatea de a le suporta… foarte mult. Asadar, daca ai ceva important de facut, fereste-te de orice sursa de sunete fragmentate de acest tip.

3. Fotografiile: la fel cum nu am evoluat auzind bipuri zi de zi, nici fotografiile nu au facut parte din viata omului inca de la inceputuri, motiv pentru care chiar si astazi mintea umana nu reuseste sa separe intru totul ceea ce este aparent de ceea ce este real. Un studiu a aratat faptul ca oamenii au o mai mare precizie aruncau cand arunca sageti de darts catre o fotografie cu o persoana antipatica decat catre o fotografie cu un bebelus; de asemenea, s-a constatat ca cei carora li s-a cerut sa rupa fotografii cu obiecte iubite din copilarie au inceput sa transpire abundent.

4. Telefoanele mobile: daca ti s-a intamplat vreodata sa simti ca iti vibreaza telefonul in buzunar sau sa crezi ca a sunat si sa-ti dai seama ca nu a fost decat o iluzie, explicatia este aceea ca, bombardat fiind de informatii senzoriale din toate partile, creierul incearca sa faca fata si sa le distinga pe cele importante de cele mai putin importante, iar asa cum altadata ne speriam de un bat curbat crezand ca este un sarpe, stresul pe care il traim astazi poate “transforma” un simplu sunte intr-un apel important.

5. Rotile: atunci cand ti se pare ca rotile unei masini dintr-un film sau chiar din realitate se invart in sens contrar, explicatia este urmatoarea: spitele rotii sunt identice si situate la o distanta de un anumit numar de grade, sa zicem 72°; daca roata se invarte cu 60° intre 2 imagini succesive, mintea umana nu-si poate da seama daca roata s-a invartit cu 60° in sensul directiei de mers sau cu 12° in sensul contrar. Ciudat, nu-i asa? 🙂

Mintea umana si bruiajul zilnic

Tocmai de aceea ar trebui sa incercam sa ne retragem periodic din aceasta lume zgomotoasa si dominate de tehnologie si sa ne amintim  ce inseamna sa asculti sunetele naturii in natura, nu de pe un CD in sufragerie. Ce spui de o plimbare in parc?

😉

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.