Grasimi bune vs grasimi rele

0
(0)

grasimi bune vs grasimi releGrasimi sanatoase?

Consumul de grasimi poate fi sanatos pentru inima ta daca alegi tipul potrivit. Prea multi renunta la grasimi si le inlocuiesc cu carbohidrati rafinati, dar este asta intotdeauna benefic? O sa va prezint mai jos cateva tipuri de grasimi pe care le gasim zi de zi in viata noastra. E bine sa stii ce trebuie sa alegi.

Grasimile trans

Grasimile trans sunt acele uleiuri bombardate cu hidrogen, astfel incat acestea raman in stare solida la temperatura camerei. Le regasim in cele mai multe alimente procesate si prajite. Acizii grasi trans au ca efect cresterea colesterolului total si LDl (colesterolul rau) si mai putin a colesterolului HDL (cel bun pentru organism).

Verifica eticheta unui produs si daca pe acesta gasiti: hidrogenate, partial hidrogenate sau faptul ca produsul contine grasimi trans, este mai bine sa-l lasi pe raft.

Grasimi saturate

Grasimile saturate cresc si ele colesterolul total si cel de tip LDL si pot impulsiona chiar dezvoltarea diabetului zaharat de tipul 2 de risc. Produsele din carne, fructele de mare si produsele lactate sunt surse de grasimi saturate. Unele alimente vegetale, cum ar fi uleiul de palmier sau cel de nuca de cocos, contin si ele o cantitate insemnata de grasimi saturate.

Dieteticienii recomanda ca din totalul de calorii pe care-l consumam intr-o zi, nu mai mult de 10% sa provina din grasimi saturate. Indiferent de provenienta lor (animale sau vegetale), grasimile saturate poarta aceleasi riscuri.

Grasimi nesaturate

Grasimile nesaturate sunt grasimile bune. Cele doua tipuri principale de grasimi nesaturate sunt cele mononesaturate si grasimile polinesaturate. Structura lor chimica este usor diferita, dupa cum sunt si beneficiile lor pentru sanatate.

Grasimile mononesaturate ridica colesterolul bun HDL si mai putin pe cel rau LDL. Uleiul de masline, cel de arahide, nucile, semintele, fructele de avocado sunt surse importante de grasimi mononesaturate.

Grasimile polinesaturate le obtinem din uleiurile vegetale cum ar fi cel de porumb sau de sofranas. O alta sursa ar fi pestele gras. Aceasta categorie de alimente este de asemenea bogata in acizi grasi Omega 3 si Omega 6.

Omega 3 acizi grasigrasimi

In lumea grasimilor bune, Omega 3 este un fel de superstar. Aceasta grasime lupa impotriva inflamatiilor, ajuta la coagularea sangelui, regleaza tensiunea arteriala si reduc trigliceridele. Pestele gras cum ar fi tonul alb, somonul, macroul si sardinele sunt surse excelente pentru acizii grasi de tip Omega 3.

Omega 6 acizi grasi

Acizii grasi de tip Omega 3 si Omega 6 sunt grasimi esentiale pentru sanatatea umana. Pentru ca nu pot fi produsi de organismul uman, acestia trebuie obtinuti din alimentatie. Impreuna, acestia joaca un rol esential pentru functiile creierului, precum si pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismului.

Cei mai multi acizi grasi Omega 6 provin din uleiuri vegetale (ulei de floarea soarelui, soia, susan, palmier etc.). De asemenea alte surse importante sunt fructele uscate, semintele de floarea soarelui, cereale integrale, legume, arahide, struguri, carnea de pui si cea de porc. Printre functiile esentiale ale acizilor grasi de tip Omega 6 amintim:

  • formarea membranelor celulare;
  • formarea de hormoni;
  • buna functionare a sistemului imunitar;
  • formarea adecvata a retinei;
  • buna functionare a neuronilor si a transmisiilor chimice

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.