Fumatul pasiv ar putea conduce la pierderea auzului

0
(0)

fumatul pasiv

Fumatul pasiv – noi pericole descoperite

Suntem inconjuati de fumul de tigara – in parcuri, pe terase, in cluburi, pe strada – oriunde exista un fumator…exista si mai multi fumator pasivi. Decizia unei persoane de a fuma este una care tine doar de ea si pe care nimeni nu are dreptul sa o condamne, insa atunci cand aceasta decizie afecteaza libertatea si drepturile celor din jur, situatia se complica.

Toti stim ca fumatul pasiv este nociv, insa noi studii realizate in SUA dezvaluie o ipoteza destul de socanta: adolescentii fumatori pasivi sunt expusi riscului pierderii sau diminuarii auzului.

Fumatul pasiv si riscurile asociate

Fumatul pasiv poate determina probleme respiratorii dintre cele mai diverse, de la infectii pana la cancer de plamani, dar pentru adolescenti riscurile se extind in aria simturilor, mai precis a auzului. Conform cercetatorilor americani, inhalarea fumului de tigara de la un fumator dubleaza sansele de diminuare a simtului auzului, putand cauza si dificultati de vorbire sau probleme de dezvoltare cognitiva.

Un studiu realizat de specialistii de la New York University Langone Medical Center pe un numar de 1.533 de subiecti cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani, nefumatori, a demonstrat faptul ca adolescentii expusi la fumatul pasiv se expun pericolului de pierdere senzorineurala a auzului, adica sunele reusesc sa ajunga la urechea interna, insa nu razbat pana la creier din cauza unei afectiuni a nervului auditiv sau a urechii interne.

Participantii au fost testati pentru a li se verifica nivelul de nicotina din organism dar si pentru a analiza starea auzului fiecaruia in parte, fiind chestionati in legatura cu familia si anturajul acestora in incercarea de a determina factorii c ear putea sta la baza unui fumatui pasiv. Rezultatele au aratat ca 82% dintre subiecti cu probleme de auz nu erau constienti de riscurile la care erau expusi prin fumatul pasiv.

Fumatul pasiv – afectiuni determinate de necunoastere

fumatul pasiv
12% dintre tinerii subiecti ai studiului expusi la fumatul pasiv sufereau de afectiuni usoare sau chiar severe ale auzului; in schimb, cei care nu au fost expusi acestui factor nociv nu prezentau niciun fel de probleme legate de buna functionare a acestui simt.

Desi fumatul pasiv pare a afecta auzul intr-o masura destul de mica, cercetatorii ne indeamna sa tratam aceasta problema cu foarte mare atentie. Parintii fumatori ar trebui sa-si tina copiii departe de fumul de tigara, iar adolescentii ar trebui sa se fereasca de locurile in care fumatul pasiv le-ar putea ameninta santatea.

Dar cum problemele de sanatate legate de fumatul pasiv sunt foarte putin cunoscute, mii de oameni se imbolnavesc zilnic fara nicio vina si fara macar a-si da seama de situatiile periculoase in care se gasesc…

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.