12 lucruri pe care increzatorii le fac diferit

0
(0)

„Indiferent daca gandeşti ca poti sa faci un lucru sau gandeşti ca nu poti sa il faci, ai dreptate” – Henry Ford.

Se spune ca daca pretinzi ca esti cineva o perioada lunga de timp, avand, bineinteles, intentia de a deveni acel cineva, vei reusi intr-un final sa fii ceea ce ai pretins ca esti. Suna complicat? Nicidecum. Gandeste-te la prietenii tai. Apoi separa-i pe cei increzatori de restul. Cum este viata lor? Sunt ei mai echilibrati, mai multumiti cu ceea ce sunt si cu ceea ce fac? In cele mai multe cazuri, raspunsul este afirmativ.

incredere-featured

Increderea ia insa multe forme, de la aroganta, pana la increderea tacuta sau falsa incredere, pe care oamenii o afiseaza pentru a-si ascunde vulnerabilitatile. Un lucru este cert: oamenii care au incredere sunt intotdeuna cu un pas inainte deoarece fac lucrurile „sa se intample” si ii inspira si pe ceilalti sa faca acelasi lucru.

Increderea se poate invata

incredere-4

Pornim de la falsa convingere, de cele mai multe ori, ca venim pe lume cu anumite date care ne definesc si care nu pot fi schimbate. Dar, asa cum un actor isi intra in rol repetand la nesfarsit aceleasi replici, la fel poti si tu schimba lucruri la tine doar „mimand” acele lucruri. Si ce modalitate mai buna de a invata lucruri exista decat imitatia? Increderea se invata analizandu-te pe tine, dar si pe cei care au deja aceasta calitate.

Dr. Travis Bradberry, coautor al lucrarii „Inteligenta emotionala 2.0”, a identificat cateva caracteristici recurente la oamenii increzatori, atat in ceea ce priveste felul in care gandesc, cat si felul in care actioneaza. Iata care sunt acestea:

1. Fericirea lor vine din interior

incredere-1

Tocmai pentru ca pare atat de simplu incat a devenit trivial, acest adevar general valabil este un secret pretios. Fericirea, sau cel putin multumirea de sine, joaca rol de suport. Esti mai increzator atunci cand iti cunosti adevarata valoare, cand iubesti ceea ce faci si felul in care o faci.

Oamenii increzatori regasesc placerea si satisfactia in propriile realizari, spre deosebire de ceilalti, care pun aceste sentimente pe seama a ceea ce cred altii despre ei si realizarile lor. Prima categorie de oameni stie ca indiferent de ce zic ceilalti, niciodata nu esti la fel de bun sau la fel de rau pe cat spun ei.

2. Ei nu judeca

Persoanele increzatoare nu-i judeca pe ceilalti pentru ca stiu ca fiecare dintre ei are ceva de oferit. Ei nu au nevoie sa injoseasca pe altcineva pentru a se simti ei insisi mai valorosi. Daca te compari in mod constant cu alte persoane, inseamna ca-ti trasezi niste limite. Nu pierde timpul masurand realizarile altora, pregateste-le pe ale tale!

3. Ei asculta mai mult si vorbesc mai putin

Oamenii care au incredere asculta mai mult si vorbesc mai putin pentru ca stiu ca nu trebuie sa demonstreze nimic nimanui. Ei stiu ca ascultandu-i si urmarindu-i pe altii pot invata lucruri valoroase care sa-i ajute mai departe sa se dezvolte. In loc sa vada interactiunile ca pe oportunitati, ei le vad ca pe o modalitate de a se bucura de conversatie si dea se apropia de oameni.

incredere-3

4. Ei vorbesc cu certitudine

Foarte rar ai sa auzi pe cineva din categoria „increzatorilor” spunand: „nu sunt sigur” sau „cred”. Ei stiu ca atunci cand nu poti sa vorbesti cu certitudine despre ceea ce gandesti, atunci oamenii nu vor fi dispusi sa te asculte.

5. Ei se bucura de cele mai mici victorii

Increzatorii cauta intotdeuna sa se autodepaseasca, chiar daca victoriile sunt uneori mici. Este mai degraba un proces fiziologic ce are loc in creier, acesta eliberand substante „ale fericirii” si nu numai ori de cate ori resimte sentimentul de rasplata. Bucura-te de micile victorii, iar creierul te va ajuta sa ai mai multa incredere in tine pentru… urmatoarele saptamani!

incredere-6

6. Ei fac sport

Un studiu al Institutului din Ontario a descoperit ca, dintre participanti, cei care se antrenasera de 2 ori pe saptamana, timp de 10 saptamani, se simteau mai increzatori din punct de vedere academic, social si fizic. Acest fapt este strans legat de perceptia imaginii despre sine si despre stima de sine, mult mai ridicate acum. In plus, activitatea fizica elibereza endorfina, substanta responsabila pentru sentimentul de satisfactie si multumire de sine.

7. Ei nu cauta atentie cu orice pret

Sa incerci sa demonstrezi ca esti important este probabil cea mai mare capcana in care poti sa cazi. Este mai simplu sa fii tu insuti decat sa cauti atentie permanenta din partea celorlalti. Cei care au invatat acest lucru stiu foarte bine cum sa atraga atentia de partea lor intr-un mod placut. Cand sunt laudati, nu preiau laudele ca pe niste „ofrande divine”, ci le atribuie mai departe celor care au avut un rol in realizarile lor. Si intodeuna exista cineva.

incredere-9

8. Ei nu se tem ca s-ar putea sa greseasca

Nu poti avea intotdeuna dreptate, chiar si atunci cand esti un indivind foarte multumit de tine. Tocmai de aceea, trebuie sa vezi in greseli oportunitati. Nu te teme daca gresesti, altfel nu vei reusi niciodata sa realizezi ceva important.

9. Ei profita de oportunitati

Atunci cand sesizeaza o oportunitate, oamenii increzatori o exploateaza. In loc sa se intrebe care sunt barierele si limitarile, ei se intreba retoric: „De ce n-as putea sa incerc?!Cine sau ce ma poate opri?!”, dupa care actioneaza.

10.Ei ii incurajeaza pe altii

Oamenii neincrezatori se indoiesc intotdeuna de relevanta lor in lume, iar pentru a compensa acest sentiment, prefera sa ii critice pe altii, incercand asfel sa demonstreze ca „ei conteza”, ca „sunt valorosi”. Pentru ca, asa cum spuneam la inceput, cei increzatori se hranesc cu ceea ce se gaseste in interiorul lor, nu au o problema in a recunoaste si aprecia calitatile si realizarile altora.

incredere-8

11. Ei nu se tem sa ceara ajutor

Crezi ca atunci cand ceri ajutorul cuiva este slab sau lipsit de inteligenta? Atunci cu siguranta nu faci parte din tabara increzatorilor. Ei isi cunosc punctele tari, dar si slabiciunile, asa ca apeleaza la ceilalti pentru a umple golurile. Ei sunt, de asemenea, mai dispusi sa asculte si sa invete de la cei care au calificare si sunt mai buni intr-un domeniu anume, dar si in chestiuni personale.

12. Nu spun „Da” decat daca vor cu adevarat

S-a demonstrat ca oamenii care au dificultati in a refuza anumite lucruri, au mai multe sanse sa aiba probleme cu stresul, epuizarea sau chiar depresia. Atunci cand ai incredere in tine, stii ca „Nu” este un raspuns „sanatos”. Accepta doar lucrurile care iti fac placere si refuza-le pe celelalte, oferindu-ti astfel posibilitatea de a le indeplini cu succes pe cele care iti aduc bucurie.

incredere-2

Concluzia? Formuleaz-o tu!

Asa cum se spune despre multe lucruri, si increderea este o calatorie, nu o destinatie. Incercand in fiecare zi sa schimbi ceva la tine, vei reusi sa-ti inveti atat de bine rolul, incat nici nu-ti vei da seama ca ai trecut de mult de partea invingatorilor, a celor increzatori.

Daca vrei sa impartasesti parerea ta despre subiect, nu ezita sa o faci in comentarii.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.