Cele mai cunoscute remedii naturale pentru raceala

0
(0)

remedii-raceala-ftdSa tratezi raceala s-ar putea sa nu fie atat de… banal pe cat pare. Poti cheltui o avere pe tot felul de tratamente pentru nas, gat, sinusuri si sa nu reusesti sa-i pui capat in niciun fel. Adevarul este ca nu s-a gasit inca un tratament exact pentru tratarea racelii. Inca n-am auzit de existenta pilulei magice care poate elimina racela in 2 ore, ci doar de medicamente si solutii naturale si care ajuta la ameliorarea ei.

Remediile naturale pentru raceala, caci despre ele o sa vorbim in continuare, sunt aproape la fel de multe precum simptomele ei, iar multe dintre acestea, la fel de vechi. Noi le-am adunat aici pe cele mai cunoscute 🙂

Remedii naturale pentru raceala

Vitamina C

vitamina-c

Vitamina C este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru raceala deoarece are doua mari beneficii: creste productia globulelor albe din sange si ajuta la prevenirea raspandirii virusurilor prin reducerea mucusului si a inflamatiei din interiorul cailor nazale.

Poti sa iei vitamina C sub forma de suplimente alimentare, dar exista o multime de alimente bogate in aceasta vitamina, ca de exemplu: portocale, lamai, conopida, capsune, piersici, kiwi, rosii, patrunjel, etc.

Un lucru important de tinut minte este faptul ca vitamina C ajuta mai ales la prevenirea racelii. Imediat ce observi primele semne ale aparitiei acesteia, incerca sa iti protejezi imunitatea, consumand cat mai multe alimente din lista de mai sus.

Cea mai simpla metoda de a consuma o cantitatate mare de fluide si vitamina C in acelasi timp este aceasta: amesteca sucul de la o jumatate de lamaie cu o cana de apa calda. Acest lucru te va ajuta sa scapi de congestii, va stimula digestia si va crea un spatiu alcalin in organism, care accelereaza vindecarea.

Usturoiul

usturoi

Nimanui nu-i place mirosul, dar putini sunt cei care pot spune acelasi lucru despre gust. Cei care consuma usturoi in mod regulat sunt protejati de diferite boli, iar acest lucru se datoreaza calitatilor sale antiseptice. Uleiul pe care il contine usturoiul ajuta la eliberarea cailor nazale, iar in supa duce la eliberarea toxinelor din organism si la reducerea febrei. De asemenea, usturoiul curata ficatul, stimuland astfel formarea globulelor rosii, care duc mai departe la intarirea sistemului imunitar.

2 retete cu usturoi care vindeca raceala

Reteta #1.

Fierbe 6 catei de usturoi tocati intr-o cana cu apa. Bea 2-3 astfel de caini pe zi. Daca nu agreezi supa de usturoi, poti sa adaugi aceeasi cantitate peste supele si ciorbele obisnuite.

Reteta # 2. – perfecta pentru recuperare

Amesteca un sfert de cana de usturoi pisat cu 3 sferturi de cana de suc de rosii. Bea o singura cana pe zi.

Piperul

piper

Sa consumi pur si simplu mai mult piper decat de obicei sau sa faci gargara cu piper si apa, acestea sunt printre cele mai comune remedii pentru eliminarea congestiilor pulmonare si sinusoidale. Piperul contine capsaicina, care subtiaza mucusul si omoara germenii din interiorul cavitatii nazale.

Ghimbirul

Ghimbir in stare naturala sau suc de ghimbir, nu conteaza cum alegi sa il consumi, important este ca acesta constituie un remediu eficient si natural care te poate scapa de raceala. In plus, ghimbirul contine uleiuri volatile care incalzesc organismul.

Taie 8-10 grame de ghimbir si fierbe-le in apa pentru cca. 3-5 minute. Bea lichidul rezultat, cate 2-3 cani pe zi.

O alta reteta, de data aceasta ceva mai complexa, dar, credem noi, si mai eficienta, este urmatoarea:

 

remedii-raceala

Mierea

miere

Mierea este un antibiotic natural cu proprietati antiseptice, care contine complexul vitaminei B, dar si vitaminele C, D, si E, minerale si propolis. Propolisul intareste sistemul imunitar, eliberand anticorpii care lupta cu virusurile racelii. Mierea s-a dovedit a fi un remediu mai bun pentru raceala decat siropurile de tuse pentru ca poate calma mult mai lesne durerile in gat. E bine sa iei in jur de 4 linguri de miere pe zi, fie in stare naturala, fie folosita ca indulcitor pentru ceaiuri.

O solutie care ajuta la reducerea tusei este amestecul de ardei iute sau boia cu miere.

Scortisoara

sticks and powder

Scotisoarea este un binecunoscut remediu pentru raceala. Ce are ea atat de special? Ei bine, aceasta duce la diminuarea durerilor de gat prin reducerea inflamatiei si a senzatiei de „gat uscat”. Adauga o lingurita de scortisoara intr-o o cana cu apa, apoi pune si putin piper si miere, pentru un efect sporit. Poti folosi, de asemenea, ulei de scortisoara: adauga 2-3 picaturi in mancare.

Legumele cu frunze verzi

legume-cu-frunze-verzi

Legumele cu frunze verzi, cum sunt spanacul, kale-le sau broccoli contin vitaminele B12, A, C si K acid folic, potasiu, toate acestea contribuind la intarirea sistemului imunitar.

Ce alte masuri trebuie luate atunci cand esti racit?

Ok, am inteles ca sunt o gramada de remedii pe care le poti incerca, in ceea ce priveste alimentatia, dar cum ramane cu masurile „fizice”, cu baile calde si infuziile? Iata ce sa faci atunci cand esti racit:

Remediu raceala #1. Bea cat mai multe lichide!

Bea cat mai multe lichide, pentru a putea evita senzatia de „gat uscat” si deshidratarea. Poti alege, pe langa apa, bauturi pentru sportivi, infuzii si ceaiuri, suc de fructe sau chiar supe. Dintre ceaiuri, cele mai recomandate sunt: ceaiul verde si cel de musetel, datorita cantitatii mari de antioxidanti.

Remediu raceala #2. Inhaleaza aburi!

Fierbe apa in clocot si aseaza-te si respira deasupra oalei, folosind un prosop cu care sa te acoperi, pentru a impedica risipirea aburilor. Poti face acelasi lucru si intr-un dus cu apa foarte calda.

Apa cu sare poate fi un spray nazal mult mai eficient decat cel pe care il gasim in farmacii. Uite o reteta simpla, pe care o poti face chiar la tine in bucatarie:

Amesteca un sfert de lingura de sare cu un sfert de lingura bicarbonat de sodiu si un pahar cu apa calda. Umple o seringa mare cu amestecul rezultat, lasa capul pe spate si pune degetul pe una dintre nari, in timp ce pe cealalta introduci lichidul din seringa (atat cat poti). Lasa-l sa se scurga, nu misca capul, iar apoi fa acelasi lucru si pentru cealalalta nara.

Este important sa folosesti o seringa noua si sa o clatesti de fiecare data dupa ce o folosesti, pentru a nu introduce si alte bacterii care iti pot inrautati starea de sanatate.

Remediu raceala #3. Sufla nasul des!

Sufla nasul des, dar nu folosi altceva in afara de servetele de hartie. Nu apasa prea tare si nu forta caile nazale pentru ca germenii se pot duce catre urechi si pot cauza otita. Sufla narile pe rand, apasand usor.

Remediu raceala #4. Fa gargara!

Gargara cu apa si sare este cea mai cunoscuta, dar exista si alte tipuri, in functie de problemele pe care incerci sa le rezolvi. Gargara cu sare presupune dizolvarea unei jumatati de lingura de sare in 250 ml de apa calda, insa pentru a trata mancarimea din gat este recomandata gargara cu ceaiuri care contin taninuri. Un exemplu este ceaiul de zmeura indulcit cu miere.

Remediu raceala #5. Foloseste comprese calde!

Aplica comprese calde pe sinusuri pentru a sprijini eliminarea lichidului. Nu aplica comprese cu apa, ci incalzeste-le intr-un cuptor cu microunde sau foloseste un fier de calcat.

Remediu raceala #6. Dormi pe doua perne!

Dormi cu o perna in plus sub cap, pentru a putea respira mai usor.

Cum sa previi raceala printr-un truc extrem de simplu

Si nu numai sa o previi, dar sa ajuti inclusiv la eliminearea ei rapida… din viata ta 🙂  Probabil nici nu ti-a trecut vreodata prin minte, dar raceala poate fi prevenita doar prin spalatul mainilor. Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, SUA, sublinieaza fapul ca spalatul mainilor poate salva mai multe vieti decat oricare alt tratament medical. Spala-te cu apa si sapun:

spala-te-pe-maini

  • Inainte, in timp si dupa ce ai pregatit mancarea, mai ales daca folosesti carne sau mirodenii.
  • Inainte de masa
  • Inainte si dupa ce ai grija de cineva bolnav
  • Inainte sau dupa ce ai tratat o rana
  • Dupa folosirea toaletei
  • Dupa ce schimbi copilul de scutec
  • Dupa ce atingi un animal, dupa ce il hranesti
  • Dupa ce duci gunoiul
  • Dupa orice activitate in urma careia simti ca ai mainile murdare.

Cum sa te speli pe maini corect

  1. Umezeste mainile cu apa, apoi aplica sapunul.
  2. Freaca degetele bine, fara a uita de zona dintre degete sau pe cea din jurul unghiilor, timp de cel putin 20 de secunde.
  3. Clateste-te sub un jet de apa si usuca-te cu un servetel de hartie sau un prosop uscat.

Poti folosi si solutii antibacteriene pentru maini, dar acestea trebuie sa contina cel putin 60% alcool. Acelasi lucru este valabil si pentru servetelele umede – cu cat contin mai mult alcool, cu atat mai bine. In orice caz, tine minte ca orice solutie alternativa ai alege, niciuna nu se compara cu metoda clasica, cu apa si sapun.

Acestea sunt cele mai raspandite remedii naturale pentru raceala pe care le-am gasit. Daca mai stii si alte solutii, nu ezita sa le impartasesti cu noi, lasand un comentariu mai jos 🙂

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.