Mustul, elixirul tineretii pe timp de toamna – beneficii si recomandari

5
(2)

 

mustul

Suntem obisnuiti ca odata cu venirea toamnei sa intampinam mici probleme de sanatate, datorate cel mai adesea exceselor facute vara. Canicula, statul prea mult in soare, alimentatia nesanatoasa nu au cum sa nu-si puna amprenta asupra sanatatii noastre. Dar pe cat de defavorizati suntem in aceasta perioada a anului, pe atat de mult  natura compenseaza aceasta lipsa, oferindu-ne varietatea de fructe si legume care apar toamna. Intr-adevar, anotimp mai bogat si darnic ca aceasta sigur nu exista!

Toamna este, insa, si anotimpul in care strugurii nu lipsesc (sau cel putin, nu ar trebui sa lipseasca) de pe masa. Nu lipsesc nici perele, merele si cate si mai cate roade are natura de oferit! Insa strugurii sunt primii care ne sar in ochi si care ne rasfata papilele gustative, pentru ca ei pot fi consumati in multiple feluri. Ii poti consuma ca atare, ii poti savura sub forma de must, dar si sub forma renumitei licori bahice pe care o numim vin.

Aproape in fiecare toamna am baut minunata bautura care se obtine din simpla zdrobire a strugurilor. Putini stiu, insa, ca pe langa gustul incredibil, mustul reprezinta un adevarat panaceu universal, el oferind nenumarate beneficii pentru sanatate. Problemele cardiace, imunitatea scazuta, un tranzit intestinal dereglat sunt doar cateva din problemele pe care mustul le trateaza cu succes. Sa consumi must nu e doar o recomandare printre altele, caci, avand in vedere calitatile lui, devine o necesitate, devine un trebuie spus raspicat!

De ce este un must sa consumi… must?

Mustul – cele mai cunoscute 10 beneficii pentru sanatate

1.  Celulele sunt pastrate tinere

Nu degeaba atributul de elixir al tineretii este asociat mustului! Acesta contine polifenoli si antioxidanti care blocheaza efectul nedorit al radicalilor liberi asupra celulelor. Or, acesti radicali, in exces, reprezinta principalii responsabili ai imbatranirii tesutului, aceasta mai ales la nivelul pielii.

2. Tine la distanta cancerul

Multi oncologi au facut din must un obiect de studiu, descoperind rolul sau benefic in mentinerea santatii celulelor.

3.  Are grija de neuroni

Cercetari avansate au descoperit faptul ca mustul are un efect benefic asupra neuronilor, limitand pierderea celulelor cerebrale. In urma studiilor, s-a gasit, de asemenea, ca o dieta din care nu lipseste mustul blocheaza partial evoluita bolii Alzheimer. S-ar parea ca exista o legatura intre consumul de must si functionarea memoriei, facultatile cognitive si capacitatea motrica.

4. Regleaza tranzitul intestinal 

Strugurii contin acid tartic, acesta avand capacitatea de a regla digestia. Doar cateva pahare de must pot combate constipatia cronica, aceasta licoare din struguri fiind recomandata si celor care sufera de constipatie, rinichi cu litiaza. De altfel, compozitia chimica a mustului a facut ca acesta sa fie cunoscut si sub numele de lapte vegetal, aceasta datorita aportului nutritiv adus organismului.

5.  Scade hipertensiune arteriala si previne accidentele vasculare

mustul

Mustul are un efect benefic direct in imbunatatirea circulatiei sangvine, a elasticitatii arteriale dar si a functiei vasculare. Astfel, consumul de must te ajuta sa eviti oboseala cardiaca, prevenind accidentele vasculare. Un studiu realizat de American College of Cardiology a demonstrat ca mustul rosu nefermentat de struguri este bogat in flavonoizi. Or, acesti flavonoizi fenolici sunt beneficii intrucat inhiba formarea cheagurilor de sange, in timp ce antocianinele, care sunt prezente in strugurii rosii si in mustul rosu, te protejeaza de bolile cardiace, aceasta datorita capacitatii lor de inhiba sinteza de colesterol.

Acelasi studiu a mai aratat faptul ca mustul nefermentat de struguri reduce activitatea plachetara cu aproape 75%, spre deosebire de aspirina, care o reduce cu doar 45%. Mustul este, astfel, recomandat in boala cardiaca ischemica, dar si in cazul celor care sunt predispusi la accident vascular cerebral.

6. Benefic in sanatatea ochilor

Consumul de must vine in ajutorul ochilor, prevenind aparitia leziunilor retiniene si a degenerescentei maculare – o boala oftalmologica in urma careia se distruge vederea centrala.

7.  Diminueaza durerile articulare

Consumul de must este de real ajutor in cazul artrozei, reducand durerile articulare specifice acestei boli.

8. Diminueaza neplacerile cauzate de marirea prostatei

Barbatii pot beneficia din plin de pe urma mustului si a proprietatilor sale antiinflamatoare si antioxidante, limitand inflamarea prostatei.

9. Ideal in dietele de slabire

Mustul contine un compus numit resveratrol. Acesta din urma este cunoscut pentru diminuarea luarii in greutate, impiedicand astfel aparitia diabetului de tip 2, dar si a obezitatii.  Apoi, polifenolii din must stimuleaza sistemul imunitar, reducand leziunile inflamatoare ce pot aparea la nivelul celulelor pancreasului.

10.  Trateaza anemia

Mustul reprezinta o vitaminzare si remineralizare completa a organismului, prevenind si tratand, astfel,  anemia.

Recomandari – cand si cum sa consumi mustul

mustul

  1.  Daca te intrebi cum anume ar trebui sa consumi mustul, afla ca trebuie sa-l consumi… cu masura! Asta in primul rand daca esti sofer. Asadar, daca mergi cu masina, evita consumul de must pentru ca efectele lui difera de la persoana la persoana, in functie de varsta, toleranta la alcool, medicatie etc.
  2. Chiar daca nu esti sofer, este recomandat sa ai grija cu cantitatea de must pe care o consumi. Aceasta bautura din struguri are un continut mare de tanin – aceasta fiind o substanta care irita mucoasa intestinala. De aceea, indicat ar fi sa-l consumi proaspat, inainte de a incepe procesul de fermentare.
  3. Persoanele care sufera de ciroza hepatica sau au probleme cu colonul trebuie sa reduca consumul de must in cantitati mari, limitandu-se la cantitati mici. Aceasta pentru ca efectul purgativ al mustului creeaza mari dezechilibre din cauza pierderilor prin scaun. Acelasi lucru se aplica si copiilor, mustul fiind permis, in ceea ce ii priveste, in cantitati moderate.

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.