Evolutia limbii romane – contributia unui limbaj “natural”

0
(0)

limbaj naturalLimbaj natural al noii generatii – intoarcerea la “hieroglife”

L!mba r@mana p@re s@ s3m3n3 d!n c3 !n c3 m@i mult cu !nform@tic@. Adica: limba romana pare sa semene din ce in ce mai mult cu un limbaj de programare, in modul in care este ea utilizata de tinerii (si nu numai) de astazi.

Ceea ce pentru multi este foarte greu de descifrat, pentru adolescent este un limbaj natural. Ce-i drept, tinerii sunt eficienti, fac economie de…tastare, insa rezultatul parca nu mai e atat de romanesc. Conversatiile debuteaza cu codul “cf?” – “bn.u?”-“bn.”-“k”, si se continua cu siruri lungi de inlocuire a literelor cu cifre sau semne de punctuatie. Nu stiu ce rost mai au atatea taste pe tastatura…

Efectele unui limbaj natural…in mediul online

Limba este un organism viu, ea evolueaza, se schimba , se dezvolta. Cu alte cuvinte, nebanuite sunt caile limbii, iar  astazi dovada este din ce in ce mai concreta. Eu zic sa nu ne supy prea rau & sa incerkm sa ne adaptam pentru k, pan’ la urma, e kiar funny.

Mediul virtual a devenit mediul de referinta al tinerilor de astazi, iar acest lucru nu aduce doar lucruri bune. Lasand la o parte dependenta de retele sociale sau messanger, mai nou se vorbeste si despre adevarate depresii dezvoltate de adolescenti, la baza carora se afla  nenumaratele ore petrecute in fata calculatorului.

De asemenea, este grav atunci cand ei transfera practicile din online in viata reala si folosesc acest limbaj natural deja pentru ei in examene, CV-uri sau scrisori de intentie. Da, se intampla din ce in ce mai frecvent.

Un limbaj natural sau un subiect de cercetare?

Si cum timpul petrecut online este din ce in ce mai mare, iar acest mod de scriere din ce in ce mai dificil (sau mai simplu?), eu ma intreb cum se mai pot exprima normal in situatiile reale de socializare? De fapt, nu de putine ori am auzit zicandu-se “LOL”sau “OMG”, lucruri care deja  nu mai socheaza pe nimeni.

Asadar, propun sa sa se faca un dictionar complet al tuturor prescurtarilor, cuvintelor si semnelor de punctuatie alelimbaj natural noii limbi(sau exista deja?), pentru ca, cine stie, in cateva sute de ani acest limbaj natural doar pentru unii ar putea deveni o limba universala, ca tot globalizarea e la putere.

Pana una-alta, e destul de compl!k@t ji de skris, dar@mit3 de c!t!t….

Legenda: ji=si, @=a, !=i, 3=e…obisnuiti-va! Xoxo (adica pupici)!

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

3 Comments

  • Super tare postarea asta. Chiar mă gândeam să scriu și eu despre asta pe blogul meu. Sunt texte din ziua de azi pe care trebuie să le descifrezi să înțelegi ce spun de fapt.

  • Multumesc! Ai dreptate, descifrarea noului limbaj a devenit ceva dificil, dar cu studiu intens si dedicare, vom reusi. 😉 Asteptam si articolul tau pe blog 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.