De ce plangem? Adevarul despre lacrimi

5
(2)

de ce plangem

V-ati intrebat vreodata de ce plangem? Potrivit unui studiu realizat in 2011, publicat in  Journal of Research in Personality, femeile plang in medie de 63 de ori pe ani, iar barbatii de 15.  O facem cu totii cand ne simtim invaluiti de bucurie, coplesiti de tristete, stapaniti de manie, durere fizica sau sufleteasca. De cele mai multe ori facem tot ce ne sta in putinta sa controlam aceasta reactie, in special in prezenta altor persoane, plansul fiind considerat un semn de slabiciune. Lacrimile sunt o expresie a emotiilor puternice dar, pe de alta parte, oamenii plang si atunci cand taie o ceapa. Asadar, care sunt explicatiile?

De ce plangem? Adevarul despre lacrimi

Plansul este o reactie pe care o intalnim si la animale, insa ratiunile sunt diferite. Animalele plang dintr-un singur motiv: durerea fizica. In  cazul oamenilor, motivele sunt mult mai numeroase.

De ce plangem? 

In functie de motivul care le genereaza si compozitia chimica exista trei tipuri de lacrimi:

  • Lacrimi bazale

Glandele lacrimale secreta in permanenta o cantitate mica de lichid care poarta numele de lacrimi bazale. Rolul lor este acela de a lubrifia ochii in timpul clipitului si de a proteja globul ocular.

  • Lacrimi reflexe

Lacrimile reflexe protejeaza ochii de factorii iritanti cum sunt agentii poluanti, vantul sau… ceapa.

  • Lacrimi emotionale

Lacrimile emotionale sunt eliberate in urma unor emotii puternice negative sau pozitive, iar fiintele umane sunt singurele care le au si reprezinta o forma de comunicare nonverbala. Acestea contin o cantitate mai mare de proteine si hormoni decat cele reflexe si bazale.

Sistemul limbic joaca un rol important in memorie si emotie si este interconectat cu sistemul nervos vegetativ, acea parte a creierului asupra careia nu poti exercita niciun control constient. Acest sistem are, in oarecare masura, control asupra glandelor lacrimale si poate stimula secretia lacrimilor. Pe scurt, cand o reactie emotionala puternica declanseaza sistemul nervos, acesta va stimula secretia lacrimilor.

Charles Darwin declara in urma cu mai bine de 100 de ani ca lacrimile emotionale sunt lipsite de utilitate, iar cercetatorii nu au reusit nici pana acum sa identifice motivul concret pentru care acestea apar, ele ramanand unul dintre numeroasele mistere ale organismului uman.

Intrebarea de ce plangem? dainuie fara niciun raspuns concludent inca din 1500 i. Hr. Timp de secole, oamenii credeau ca inima este izvorul lacrimilor. Apoi, in timpul lui Hipocrate, se considera ca sursa lor este creierul. Abia in 1662 Niels Stensen, un cercetator danez, a descoperit ca ele izvorasc din glandele lacrimale. Incepand cu aceasta descoperire revolutionara, oamenii de stiinta au inceput sa ia in considerare si sa studieze eventuale beneficii evolutive pe care le-ar putea conferi plansul.

Teoriile sunt astazi numeroase, iar cercetatorii nu reusesc sa se puna de acord. Lacrimile ar putea avea un rol de eliberare a emotiilor negative dar, in acelasi timp, pot fi si o manifestare a mecanismului de supravietuire. Atunci cand plangi transmiti celor din jur un semnal ca ai o nevoie de protectie sau ajutor. De asemenea, plansul ar putea avea si un rol biochimic, eliberand incarcatura de hormoni si toxine din organism. In cele din urma, plansul poate servi si drept unealta de manipulare, o cale de a obtine ceea ce-ti doresti prin sensibilizarea celuilalt.

Asadar, lacrimile emotionale au un dublu rol: acela de comunicare nonverbala si unealta de manipulare prin apelarea la empatie.

Surse:

livescience.com

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.