Cum depasim fobia sociala

0
(0)

fobia socialaFobia sociala sau teama de a te face de ras?

Am observat ca astazi este la moda sa ai o fobie. Si nu orice fel de fobie. Claustrofobia sau hidrofobia sunt deja banale, acum daca intrebi pe cineva daca are o fobie, cel mai probabil iti va raspunde: “Da, mi-e teama de prosti!”…mda. La astfel de raspunsuri, eu capat o forma de “Fitzo-fobie”.

Dar exista foarte multe tipuri de fobii, oamenilor le poate fi teama de cele mai diverse lucruri. Spre exemplu, stiati ca exista Aritmofobia (frica de numere), Cromofobia (frica de culori) sau…Antrofobia (frica de flori)? Vorba aia: unora le place jazz-ul, altora le e frica de flori…

Lasand la o parte gluma, fobiile sunt foarte neplacute, iar fobia sociala are un potential distrugator asupra vietii sociale si a psihicului unei persone. Ceva ce initial pare o forma de timiditate se poate agrava si ajunge in punctul in care  vecinii vor chema echipa de la stiri pentru pentru ca n-ai mai scos gunoiul din casa de 2 luni, de teama de a nu te intalni cu vreunul dintre ei pe scara blocului.

Ce este fobia sociala? Situatiile in care se poate manifesta

Hai sa lamurim un lucru: daca ai emotii la altar, atunci cand spui “Da” sau nu poti tine un discurs in fata a 2000 de oameni despre probleme de ordin sexual..nu suferi de fobie sociala! Fobia sociala este, intr-adevar, teama de situatii sociale, dar o teama irationala, intensa, referitoare mai ales la vorbitul in public sau la situatii de socializare.

Doar gandul ca peste o luna va trebui, spre exemplu, sa prezinti un proiect la facultate iti provoaca o stare de panica si, in loc sa te gandesti cum o vei depasi, te vei gandi la cum sa o eviti.

Fobia sociala se poate manifesta in situatii nenumarate, de la cele mai “oficiale” la cele mai banale (ca, de exemplu, cand stai la coada la abonamente si ai impresia ca toata lumea te priveste si te evalueaza). Simple conversatii, vorbitul la telefon, o reuniune de clasa, iesitul “la tabla”, mancatul in public, un discurs sau o situatie in care te afli in centrul atentiei (ziua ta de nastere), toate acestea sunt momente in care fobia sociala te poate impiedica sa te comporti normal.

Ironia este ca tocmai aceasta fobie ii va face pe ceilalti sa te priveasca si sa te judece…

Fobia sociala – simptome

Exista cateva semne care te pot determina sa te gandesti ca ai putea suferi de fobie sociala; totusi, singura certificare afobia sociala unor posibile banuieli o poti obtine doar de la o persoana specializata, un psiholog sau un psihiatru. Cateva simptome de ordin “fizic” corelate cu situatii sociale sunt: repiratie accelerata, palpitatii, voce tremuranda, greata, gura uscata, tremor, ameteli, tensiune musculara sau spasme.

Frica, de orice tip, este foarte greu de inlaturat, dar ceea ce putem face este sa invatam sa o controlam inainte de a ne controla ea pe noi.

Courage is resistance to fear, mastery of fear, not absence of fear. (Mark Twain)

Fobia sociala – remedii naturale

Ok, ai fost la un medic, ai aflat cu certitudine ca suferi de fobie sociala, ce poti face? In primul rand, nu te panica SI din aceasta cauza, nu esti singurul si da, se poate trata. Inainte de a te apuca sa inghiti dramatic pumni de medicamente (bineinteles, daca medicul iti recomanda, fa-o), iata cateva sfaturi:

–          Renunta la alcool, tutun, cafea  si orice alt tip de substante care iti pot provoca dependenta si care tu ai impresia ca te ajuta cand;

–          Practica exercitii de respiratie sau de… imaginatie (spre exemplu, gandeste-te la o lingurita in care picuri apa, e foooarte relaxant!);

–          Fa exercitii fizice (te ajuta sa elibereazi endorfina, catre te face fericit!)

–          Alimentatia sanatoasa si somnul suficient pot face minuni!

–          Impartaseste-ti  trairile cu personae apropiate, te va ajuta sa te eliberezi si sa constientizezi faptul ca frica ta este una irationala.

Fobia sociala poate fi combatuta si prin diverse activitati asupra carora sa te concentrezi atunci cand esti inconjurat de alti oameni. De exemplu, ofera-te voluntar in sprijinul unei cauze in care crezi: da o mana de ajutor intr-un adapost de animale, planteaza pomi, sorteaza plicuri, orice! De asemenea, incearca sa-ti dezvolti inteligenta emotionala, carti sunt pe toate drumurile iar rezultatele sunt uimitoare!

Voi suferiti de vreo forma de fobie? Cum luptati impotriva ei?

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.