Consumul de alcool la tineri

0
(0)

alcoolTraim intr-o societate aflata intr-o permanenta schimbare si miscare, iar totul parca se petrece la viteze ametitoare. Nu mai gasim timp pentru noi, timp sa ne cunoastem pentru ca trebuie indeplinite obligatii, pentru ca trebuie sa supravietuim, pentru ca trebuie sa fim in trend cu lumea buna (care o mai fi si aia). Din pacate cei mai afectati sunt tinerii si adolescentii, aflati in plin proces de maturizare. In aceasta societate, lipsita de repere si modele, dar cu cerinte din ce in ce mai complexe, tinerii isi formeaza personalitatea. O societate putreda in care vedem permanent coruptie la cel mai inalt nivel, crime, droguri etc. La droguri o sa includ si alcoolul pentru ca si acesta este un drog, poate creea dependenta, iar consecintele consumului de alcool pot fi deosebit de grave.

 

Alcool – un drog legal

Ce motive iti trebuie ca sa consumi alcool? Sa zicem curiozitatea specifica varstei, dorinta de a face parte dintr-un anumit grup valorizat social, presiunea grupului de prieteni, uneori chiar mediul familial sau pur si simplu placerea de a consuma, sunt doar cateva din asa zisele „scuze” ale consumului de alcool si uneori chiar de droguri. Cea mai mare greseala pe care o facem este sa percepem alcoolul ca pe o parte integranta din viata noastra.

Cuvantul alcool isi are originea in limba araba (kohol), ceea ce inseamna „lucru subtil”. Subtil pentru cine? Pentru cei care nu reusesc sa stabileasca o limita a consumului moderat, pentru cei care alcoolul reprezinta cea mai simpla metoda de a face fata situatiilor cu care se confrunta. Trebuie sa stii sa spui stop, trebuie sa stii cand e cazul sa te opresti.

Ce se intampla cand consumi alcool

Sa facem o harta (un circuit) al alcoolului in organism. Din stomac in intestinul subtire, apoi in sange, alcoolul calatoreste spre creier. Efectele? Timpul tau de reactie este incetinit, coordonarea ta este mult mai greu de realizat, poti avea o gandire neclara si de cele mai multe ori sa judeci gresit ceea ce se intampla in jurul tau. Consumand alcool te expui unui risc, iar acesta te poate afecta atat pe tine cat si pe cei din jurul tau. Se spune ca exista un Dumnezeu al betivilor. Nu te baza pe asta!

Un om inteligent se imbata ori de cate ori este obligat sa-si petreaca timpul alaturi de prosti

Dependenta de alcool

Da, alcoolul creeaza dependenta. Sunt aproximativ 18 milioane de adulti dependenti de alcool in lume. Ce inseamna aceasta dependenta? Acesti oameni trebuie sa consume alcool ca sa „functioneze” in mod normal. Dependenta poate incepe in orice moment al vietii, dar daca incepi sa consumi alcool din adolescenta, riscul de a deveni dependent creste semnificativ. Ultimele studii arata ca cei care incep sa consume alcool inainte de a implini 14 ani au sanse de 50% sa ajunga dependenti pe parcursul vietii. Este un procent extrem de mare, iar consecintele pot fi devastatoare.

De ce tinerii nu ar trebui sa consume alcool?

Exista multe motive pentru care adolescentii si tinerii nu ar trebui sa consume alcool. Pe langa faptul ca acest consum de la o varsta foarte frageda are mari sanse sa se transforme in dependenta, exista si consecinte grave de moment.

1.Consumand alcool inainte de a implini varsta de 18 ani, te afli in ilegalitate. Chiar daca tu vezi aceasta chestiune ca pe ceva cool (inclusiv sa primesti o amenda sau chiar sa ti se intocmeasca dosar penal), sa stii ca mai tarziu le vei regreta. La un moment dat, in cariera ta, poate o sa ai nevoie de un dosar curat. Nu lasa ca o greseala ca aceasta sa-ti afecteze intreaga viata.

2.Alcoolul la volan. Condusul unui autovehicul in stare de ebrietate este o infractiune. Pe langa asta, statisticile arata ca acesta ucide anual peste 4000 de adolescenti. Nu te urca la volan dupa ce ai consumat alcool si nu te urca in masina unui prieten care a baut.

3.Alcoolul iti afecteaza creierul aflat la varsta adolescentei in plin proces de dezvoltare. Nu cred ca iti doresti sa ajungi un retard mintal. Se spune ca alcoolul este pentru oamenii care-si permit sa piarda cativa neuroni. Alcoolul poate afecta inlcusiv creierul copilului din pantece. Femeile insarcinate nu ar trebui sa consume alcool, ba mai mult ar trebui sa se opreasca inainte de a ramane gravide.

4.Consumand alcool te expui unui risc mai mare de a fi jefuit, atacat sau violat. Sub influenta alcoolului, judecata ta este afectata.

     

    Cât de util a fost acestă articol?

    Fă clic pe o stea pentru a evalua!

    Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

    Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

    Share

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Related Posts

    No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.