Ce nu trebuie sa-ti lipseasca din camara toamna: conserve si muraturi

5
(2)

conserve-si-muraturi

Toamna nu inceteaza sa ne uimeasca la capitolul beneficii si frumusete. De la culorile splendide in care se scalda vegetatia pana la roadele ei, totul ne arata forta naturii darnice. Or, acest lucru a incantat omenirea  de mii de ani. Din pacate, poate mai putin acum cand superkmarketurile au acaparat activitatile gospodinelor de altadata, punandu-ne la indemana, in timp record, absolut orice. Cu toate astea, conservele si muraturile pe care bunica le pregateste toamna au o aroma unica si autentica, deosebindu-se de la distanta de cele mai scumpe si eco provizii care se gasesc pe rafturile magazinelor mari si mici, de pretutindeni. Pentru ca una este zacusca facuta de Bunica si alta este zacusca de la Bunatati de la Bunica, nu-i asa?

In plus, proviziile pe care toate gospodinele harnice  si le fac incepand de toamna prezinta numeroase beneficii pentru sanatate ce nu pot fi trecute cu vederea. Nimic nu este mai eco decat ceea ce faci tu singur cu mana ta si cu fructele si legumele achizitionate de la taranii constiinciosi din piata. Confortul zilelor noastre creste, insa, direct proportional cu neglijenta fata de propriul organism. Devine din ce in ce mai greu sa te mobiliezi pentru niscaiva suc de rosii si zacusa care, pana la urma, se gasesc oriunde si la orice pret.

Apoi, reticenta in fata dozei de vitamine si minerale pe care am putea s-o obtinem din fructe si legume, conservate sau nu, devine justificata daca ne gandim la abundenta de pastile pe care le-am putea lua pentru a remedia diverse carente ale organismului. Sa convingi pe cineva sa renunte la cat se poate de mult din tot ceea ce ofera hypermarketurile si drogheriile pare un demers sortit esecului.

Totul se intampla repede, aici si acum. Nu este timp de pierdut cu conserve si muraturi! Totusi, daca ai afla ca o camara cu provizii reprezinta leacul babesc si sigur pentru mult dorita tinerete fara batranete, poate te-ai opri un pic din goana nebuna care te pune permanent pe drum pentru a lua seama la cateva sfaturi si retete…

Tinerete fara batranete si camara plina cu… conserve si muraturi

conserve-si-muraturi

Disputa controversata privind legumele congelate versus legumele proaspete s-a incheiat mai de fiecare data in favoarea… legumelor congelate. Este limpede, asadar, ca acestea din urma reprezinta o alternativa pe atat de sanatoasa, pe atat de practica pentru aportul de vitamine si minerale. Ei bine, trebuie sa stii ca in cazul legumelor si fructelor conservate lucrurile stau cam la fel.

Fie ca sunt puse la borcan sau la cutie de tabla, conservele de legume vor contine intotdeauna apa, sare si legume, fiind deja fierte si, deci, gata de folosit. Tine mine ca lichidul din aceasta conserva este bogat in vitamine si minerale si reprezinta o foarte mare greseala sa-l arunci!

La randul lor, conservele din rosii, sucul de rosii si bulionul ne ofera licopenul care ne protejeaza pielea de frig.

Varza murata se lauda si ea cu faptul ca este o sursa excelenta de vitamina B si C, fiind ideala pentru vremea rece cand suntem predispusi la raceli. De fapt, muraturile , in general, sunt surse importante de vitamine. Lucru care se explica prin aceea ca, atunci cand ele fermenteaza, iau nastere anumite bacterii care, impreuna cu microflora din organism, ajuta la intarirea imunitatii. Totodata, contribuie si la atenuarea simptomelor alergiilor, avand un efect cancerigen intrucat au capacitatea de a reduce inflamatia din corp – una din cauzele principale ale aparitiei cancerului.

Din camara nu trebuie sa lipseasca nici ardeii iuti in otet sau in saramura. Este foarte important de retinut faptul ca tot ce este picant stimuleaza metabolismul punand in miscare sangele.

Conserve si muraturi – 5 retete de neratat

Pentru ca ai deja cele mai importante date despre beneficiile legumelor conservate, iti punem la dispozitie 5 retete mai mult sau mai putin cunoscute  de conserve si muraturi menite sa-ti incante papilele gustative si sa-ti mentina sanatatea la cote maxime pe tot timpul anului.

1. Sos de rosii cu gogosari

Daca esti obisnuita cu clasicul suc de rosii sau bulion, afla ca poti obtine ceva original si mai aromat de-atat: sosul de rosii cu gogosari!

Ai nevoie de:

  • 5 kilograme de rosii
  • 2 kilograme de gogosari
  • 2 linguri de miere de albine
  • 1-2 linguri zahar, sare, piper boabe
  • 2 foi de dafin
  • 1/2 pahar otet de vin de 9 grade
  • 250 ml ulei
  • o capatana de usturoi
  • patrunjel, marar, telina, cimbru, tarhon

Mod de preparare:

  • Se prepara din rosii un bulion de consistenta unei smantani.
  • Gogosarii se dau prin masina de tocat, punandu-se la fiert in bulionul fierbinte.
  • Se fierbe compozitia pana scade aproximativ o treime.
  • Toate celelalte ingrediente se adauga inainte de a fi gata aceasta fiertura.
  • Poti taia verdeata foarte marunt sau o poti lega intr-un buchetel si fierbe separat in preparat, urmand a-l scoate inainte de a turna sosul in sticle sau borcane.
  • Daca doresti ca sosul sa aiba o culoare mai pronuntata, poti adauga 1-2 linguri de boia dulce sau iute.

2. Rosii la saramura 

Ai nevoie de: 

  • 5 kg rosii
  • apa
  • 1 lingura de sare la 1 litru de apa

Mod de preparare:

  • Pentru a avea parte de borcane cu rosii intregi, este esential sa alegi acele rosii rotunde, nelovite, carnoase, nici prea mari, nici prea mici, coapte si proaspat culese.
  • Se spala in mai multe randuri de apa si se inteapa de mai multe ori cu o scobitoare pentru ca saramura sa le patrunda si pentru a-si pastra forma.
  • Asaza-le, apoi, in borcane, fara a le inghesui si indesa.
  • Umple borcanele cu apa cu sare, fiarta in clocot, inchide-le si sterilizeaza-le. Pentru borcanele de jumatate de litru este nevoie de 50 de minute, iar pentru cele mai mari de 75 de minute.

conserve-si-muraturi

3. Zarzavaturi pentru ciorbe si supe

Ai nevoie de:

  • 1 kg morcov
  • 2 teline mijlocii
  • 10 gogosari
  • 20 ardei verzi
  • 3 radacini pastarnac
  • 500 gr ceapa
  • 200 ml ulei
  • 2 kg rosii
  • sare
  • foi de dafin
  • piper boabe

conserve-si-muraturi

Mod de preparare:

  • Se spala zarzavaturile, se curata, se taie si se dau pe razatoarea cu gauri mari.
  • Este recomandat sa tai ardeii si gogosarii in lungime sau in rondele, iar ceapa pestisori.
  • Se oparesc rosiile si se curatata de coaja si, apoi, se dau prin masina de rosii, adaugandu-se sare si condimente si fiebandu-se circa 20 de minute.
  • In acelasi timp, se incinge uleiul intr-o cratita si se adauga ceapa si zarzavaturile.
  • Se toarna, apoi, putin apa si se fierbe inabusit.
  • Atunci cand este pe jumatate gata, se adauga gogosarii, iar spre final sucul de rosii.
  • Tot spre sfarsitul fierberii poti adauga dupa gust patrunjel si marar verde taiat marunt.
  • Preparatul se pune fierbinte in borcane uscate si incalzite.
  • Se toarna in fiecare borcan, in mod egal, sucul de rosii ramas.
  • Indicat ar fi sa inchizi borcanele cu celofan pus in doua si sa le sterilizezi aproximativ 30 de minute.
  • Reprezinta un preparat ideal pentru ciorbe si supe, mancaruri din legume cu sau fara carne.

4. Ardei iuti in borcan

Ai nevoie de:

  • 2 kilograme ardei iuti
  • 2 litri otet
  • 3 litri apa
  • 100 grame zahar
  • 100 ml miere de albine
  • 2 linguri de sare
  • 2 lingurite boabe de mustar

Mod de preparare:

  • Spala ardeii iuti in mai multe randuri de apa si pune-i la scurs pe un prosop.
  • Prepara  un amestec din 2 l otet cu 3 litri apa, miere, zahar, sare (nu sare iodata!) si boabe de mustar.
  • Se pune la fiert. In timp ce preparatul fiebe, asaza ardeii in borcane.
  • Cand otetul a fiert, iar sarea, zaharul si mierea s-au dizolvat, se toarna acest amestec fierbinte peste ardei si se capseaza borcanele.conserve-si-muraturi

 

 

5.  Varza tocata murata

Ai nevoie de:

  • 10 kg de varza
  • 200 g de sare
  • foi de dafin
  • morcov dupa gust
  • seminte de marar sau chimen
  • cateva mere sau pere

conserve-si-muraturi

Mod de preparare:

  • Alege varza proaspata, tarzie, de toamna, curat-o de frunzele vestejite si tai-o marunt cu un cutit sau cu un dispozitiv special (de tip rindea).
  • Dupa ce ai taiat o cantitate se presara cu sare si se freaca cu mana, se pun toate condimentele mentionate si morcovul ras pe razatoare cu gauri mari.
  • Se asaza in borcane sau butoaie, indesand-o foarte bine.
  • Varza trebuie indesata foarte bine caci, in caz contrar, se innegreste si vestejeste, incepand chiar sa putrezeasca.
  • Pentru un plus de aroma, poti adauga mere sau gutui mici sau mazare galbena.
  • Deoarece varza taiata se lasa mult, este esential sa o urmaresti pentru a sti daca este cazul sa completezi golul ramas in borcan cu alta varza taiata.
  • Poti, de asemenea, sa pui intre varza tocata randuri de frunze de varza facute suluri de cate 5-10 frunze – pentru sarmalele de Craciun!
  • Poti evita formarea mucegaiului turnand un pahar de alcool deasupra verzei.
  • In primele zile, butoiul sau borcanul cu varza se tine la o temperatura de aproximativ 15 grade.
  • Atunci cand incepe sa fermenteze, varza devenind mai sticloasa, se muta vasul la racoare.
  • Deoarece sarea opreste fermentarea, este indicat ca varza sa nu fie sarata prea mult de la inceput. Poti adauga, in schimb, sare, in functie de gust, dupa murare.

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.