Vara trece, astenia de toamna apare si ramane

5
(2)

astenia-de-toamna

Odata cu ultimele zile din luna august, temperaturile incep sa scada simtitor, anuntandu-ne ca vara nu va mai sta mult timp in preajma noastra. La randul sau, soarele incepe sa-si petreaca mare parte din timp dupa  nori, speriat parca de toamna care sta in culise, gata-gata sa intre pe scena si sa-si ia in primire rolul. Obisnuim sa spunem „Gata, vara s-a terminat!”, gandindu-ne cu bucurie la tot ce ne-a oferit ea: soare, caldura, vacanta si odihna. S-ar putea, insa, ca realitatea sa fie destul de departe de acest tablou idilic. Canicula si excesele pe care ni le-am permis deseori in vacanta de vara nu au oferit  organismului nostru tot  ce trebuie pentru ca urmatorul sezon sa ne gaseasca pregatiti si sanatosi. Pe fondul lipsei de odihna si a programului haotic cu care ne-a obisnuit vara, se instaleaza astenia de toamna.

Zambim larg cand mai auzim pe cate cineva ca sufera de astenie de toamna. Ce inseamna ca sufera? Este astenia o boala nemiloasa cum e cancerul? Este o boala incurabila de care nu poti scapa? Este, pana la urma, astenia de toamna o afectiune? Toti  suntem, cateodata, cuprinsi de o stare de spirit mai proasta. Toti suntem tristi in anumite momente ale vietii. Este, in fond, fericirea o stare permanenta?

Ei bine, nu. Fericirea nu este o stare permanenta si, poate, nici nu trebuie sa fie. Sanatatea, in schimb, da. Ea  trebuie sa fie o stare permanenta. Sau cel putin ar trebuie sa avem grija sa fie astfel.

Astenia de toamna reprezinta o problema de sanatate. Ea nu este o afectiune mimata prin care ne expunem toanele si tristetile de moment. Mult mai bine am intelege gravitatea problemei daca am tine cont de faptul ca ea poate sta (si de multe ori chiar se intampla acest lucru) la baza depresiei. Or, depresia nu este o afectiune minora, usor remediabila, care sa treaca cu o comedie sau un party, ea necesitand, in cazurile avansate, tratament medicamentos pe intreaga viata.

Asa stand lucrurile, atentia acordata organismului nostru cand toamna ne bate la usa trebuie sa fie una sporita. Daca va stiti angoasati si depresivi din fire sau daca ati avut probleme minore sau poate majore in aceasta zona, bine ar fi ca toamna sa nu va prinda in offside, cu carente de vitamine si minerale, insomnii sau un sistem imunitar slabit.

Cum se manifesta astenia de toamna?

Simptomele asteniei de toamna sunt numeroase. Totusi, un diagnostic concret se poate pune numai daca s-au manifestat mai mult de 3 sezoane la rand, ameliorandu-se pe perioada verii si iernii, urmatoarele simptome:

  • schimbari ale starii de spirit, bipolaritate – trecerea brusca de la o stare la alta
  • anxietatea, lipsa de rezistenta la stres
  • tulburari ale somnului: insomnie, stare de somnolenta in timpul zilei
  • letargia, oboseala permanenta si neputinta de a face fata activitatilor cotidiene
  • excesele alimentare: pofta excesiva de dulciuri sau junk food
  • problemele sexuale: scaderea libidoului
  • probleme de ordin social: evitarea socializarii
  • miscari lente
  • pierderea interesului pentru activitatile de la serviciu
  • pierderea abilitatii de concentrare

astenia-de-toamna

Deoarece nu exista un examen clinic in baza caruia sa se puna diagnosticul de astenie de toamna, medicul va poate pune mai multe intrebari legate de simptomele pe care le resimtiti, supunandu-va, totodata, la un test de miscare sau solicitandu-va analize de sange.

Astenia de toamna – de ce si la cine apare?

Persoanele predispuse la astenie

Oricine poate dezvolta aceasta afectiune. Totusi, s-a constat ca problema este mai frecventa la:

  • persoanele care locuiesc in zonele in care zilele de iarna sunt foarte scurte, deoarece in aceste zone exista modificari majore in cantitatea de lumina naturala primita de-a lungul anului
  • la femei
  • la persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 55 de ani
  • la persoanele care au in familie rude diagnosticate cu astenie

Cauzele asteniei de toamna

Cauzele acestei afectiunii nu sunt foarte clare. Insa, daca aruncam o privire inapoi, la conditiile la care ne-am supus  in timpul verii, o sa intelegem de ce caldura si excesele din concedii trebuie evitate pe viitor.

1. Acumularea toxinelor

Se stie ca din cauza temperaturilor ridicate, organismul nostru asimileaza multe toxine. Dezavantajul caniculei este acela ca determina o eliminare mai lenta a acestora, ceea ce aduce cu sine apatie, oboseala, dar si o foarte mare lipsa de energie.

2. Sistemul imunitar scazut

Excesele alimentare din concedii, dar si consumarea acelor alimente racoritoare, specifice verii (cum e inghetata, de pilda) cauzeaza mari carente de vitamine si minerale. Un sistem imunitar slabit este sinonim cu letargia, pierderea abilitatii de concentrare si, in general, cu majoritatea simptomelor de astenie.

3. Aportul scazut de lumina naturala

Lipsa luminii naturale reprezinta un factor decisiv in ceea ce priveste astenia. In general, schimbarile climatice sunt greu de tolerat de catre organismul nostru, lumina fiind foarte importanta cand vine vorba de asimilarea mineralelor.

4. O cantitate prea mare de melatonina produsa de creier

Melatonina reprezinta una dintre acele substante neurochimice hotaratoare pentru starea noastra de spirit. Ea reprezinta un hormon produs in timpul noptii, fiind responsabil cu reglarea somnului. Atunci cand creierul o produce in exces, ea deregleaza ceasul biologic, determinand episoade depresive. Astenia poate fi si ea o consecinta a acestui fapt.

Tratamentul asteniei de toamna – remedii naturiste

In functie de gravitatea problemei, poti apela la urmatoarele remedii naturiste pentru tratarea asteniei:

1. Dovleacul reprezinta un aliment necesar pentru sanatatea sistemului nervos. El actioneaza ca un pansament natural pentru creier indiferent de modul in care-l consumi, crud sau fiert. Are un efect usor sedativ, fiind deseori recomandat in tratarea insomniei, starilor depresive si anxietatii. Deoarece reprezinta o sursa importanta de betacaroten, fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, dovleacul are un rol pozitiv in mentinerea sanatatii psihice, protejandu-te impotriva stresului si reducand starea de oboseala excesiva.

2. Cerealele integrale sunt utile in combaterea oboselii, spun specialistii. Majoritatea persoanelor care sufera de astenie prezinta o deficienta de serotonina (hormonul fericirii!) ce cauzeaza oboseala excesiva, in ciuda unui program disciplinat de somn. Bogate in glucide, cerealele asigura energia necesara pentru functionarea optima a organismului. Ele contin tiamina – o vitamina ce apartine complexului B si care favorizeaza transformarea glucidelor in energie, reducand, astfel, starile de extenuare si letargie.

3. Sportul  are un efect benefic asupra sanatatii psihice, conferindu-ti energie si o stare de spirit foarte buna. 30 de minute de exercitii de 3 ori pe saptamana pot ameliora semnificativ simptomele asteniei.

4. Mai mult timp in aer liber – asta trebuie sa faci pentru a preveni astenia! Este necesar sa profiti cat mai mult de lumina naturala, mai ales ca lipsa ei este una din cauzele principale  ale acestei afectiuni! Si cum nu poti face acest lucru stand in casa, recomandarea specialistilor este sa iesi afara si sa te bucuri de natura!

Outdoor portrait of beautiful girl in autumn forest

Incearca sa nu te culci pe o ureche si sa tratezi cu seriozitate orice simptom care anunta aceasta afectiune. Inclusiv tristetea accentuata! Dintotdeauna toamna a fost asociata, in poezie indeosebi, cu melancolia. Nu spunea chiar Victor Hugo ca melancolia este fericirea de a fi trist?  Asta nu inseamna ca tristetea si oboseala permanenta trebuie sa faca parte din programul tau. De aceea, noi iti uram sa ai o toamna vesela si plina de bucurii! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.