Ardei gogosar – valori nutritionale si beneficii

4.7
(3)

ardei-gogosar-valori-nutritionaleArdeiul gogosar face parte din grupa „alimentelor-vedeta” ale toamnei si este unul dintre ingredientele principale in prepararea zacuscai. Desi toata lumea crede ca ardeiul gogosar este o leguma, in realitate acesta este un fruct, iar variantele de ardei gogosar pe care le gasim pe piata nu arata decat gradul de maturitate la care a ajuns, de la verde, pana la galben si in final rosu.

Stim deja cat de important este consumul de fructe si legume pentru diminuarea riscurilor aparitiei bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer si altor maladii cronice. Ardeiul gogosar are o serie de calitati care ajuta la indeplinirea tuturor acestor obiective legate de santate. Sa le discutam pe larg.

Ardei gogosar – beneficii pentru sanatate

Cea mai buna varianta este cea a ardeiului gogosar rosu, stadiul de maturitate al fructului fiind variabila care stabileste cantitatea de antioxidanti. Compusii fenolici, in schimb, in special flavoidele, scad odata cu atingerea maturitatiii, cantitatea fiind mai mare in ardeii de culoare verde, fata de cei de culoare rosie. Din grupa carotenoidelor (compusi antioxidanti), predominante sunt luteina si beta-carotenul. Ardeiul verde contine insa de 3, respectiv de 6 ori mai putine carotenoide fata de broccoli sau spanac, in schimb ardeii rosii contin o cantitate ridicata de beta-caroten si licopena.

Cei mai importanti nutrienti ai ardeiului gogosar

Vitamina C. Ardeiul gogosar este o sursa excelenta de vitamina C, rolul pe care il joaca acesta vitamina fiind acela de protejare a oaselor, cartilajelor, dintilor si gingiilor. In plus, vitamina C ne protejeaza de infectii si faciliteaza absorbita fierului din legume, precum si accelerarea procesului de cicatrizare.

Vitamina A.  Vitamina A este unu dintre cele mai polivalente vitamine, avand functii multiple in organism. Printre altele, ea favorizeaza cresterea oaselor si mentine sanatatea pielii . Are, de asemenea, un rol antioxidant si sprijina vederea.

Vitamina B6. Aceasta se gaseste mai ales in ardeiul gras de culoare rosu-crud si ajuta la metabolizarea proteinelor si a acizilor grasi . Contribuie la producerea de globule rosii si la transformarea glicogenului in glucoza pentru buna functionare a sistemului imunitar.

Vitamian B2. Ardeiul gogosar rosu contine aceasta vitamna cu rol de reparator in tesuturi, care ajuta la productia hormonilor si la formarea globulelor rosii.

Vitamina B3. Si ardeiul galben contine o cantitate mare din aceasta vitamina care sprijina reactiile metabolice ale organismului si producere energie cu ajutorul glucidelor, lipidelor si al proteinelor.

Pe langa toate acestea, ardeiul gogosar mai contine o cantitate mare de mangan, acid pantotenic, acid folic si vitamina K.

In varianta murata, ardeiul gogosar isi pastreaza o buna parte din calitatile nutritive. Ati pregatit deja conservele pentru iarna? 🙂

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 4.7 / 5. Număr de voturi: 3

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.